• Minu ühemunakaksikud magavad sünkroonis — täpselt samas asendis. Eriti hea on seda kärus jälgida, kui nad kõrvuti on. Kakavad mõneminutilise vahega või korraga. Istuma, roomama, kõndima on hakanud ühel ajal- äärmisel juhul mõne tunni või päevase vahega.
  • Mul on poiss ja tüdruk ja mulle tundub, et nad on tõelised vastandid, kes kahekesi koos toimetades moodustavad täiusliku tasakaalu. Tüdruk on rahulikum ja hea keskendumisvõimega, poiss tormab seevastu kogu aeg ringi ja ühel tegevusel püsimine on katsumus. Aga kõike tehakse tiimina. Täna sõid keedumuna ka tiimina — poiss ainult valget ja tüdruk ainult kollast. Nad on kahesed ja selline omavahel toidu vahetamine (a-la kahe tomati vastu saad tüki liha) käib neil juba ammu.
  • Minu erimunakaksikud — 4a tüdrukud võtavad ka aeg-ajalt ühesugused magamispoosid
  • Mul on poiss ja tüdruk. Üldjuhul tehakse koostööd tiimina. Kui üks hakkab midagi tegema teisel ka kohe vaja sama. Iseloomult on aga täiesti vastandid. Keskendumine tüdrukul parem, on ka rahulikum ja püsib ikka paigal, aga poiss seevastu tormab ringi ja paigal püsida ühe tegevuse juures on täiesti võimatu. Aga kaitsevad ja hoiavad üksteist väga.
  • Minu kolmikud koos olles kaklevad üsna tihti aga kui keegi kolmest eemal, siis ei saa keegi rahu. Kui tüdruk on haige lasteaeda ei saa, siis kümne minuti jooksul küsib kümme korda, kus vennad. Vendadel jälle lasteaias häda, et kus õde ja miks ta maha jäi. Peale lõunaund on aga asi juba üsna hull. Enne olukord ei rahune, kui kõik kolm koos. Tänagi pean minema poistele varem järgi, et peale lõunaund asi hulluks ei läheks. Mina aru ei saa, kuidas teised oma mitmikuid isegi erinevasse lasteaedadesse pannud on. Mul on nad isegi korraga haiged.
  • Meil on neljased erimuna kaksikud (tüdrukud) ja üldiselt väga erinevad nii oma välimuselt kui ka iseloomult. Aga mis on nende puhul naljakas, et kui nad hakkavad kuhugi jooksma/minema, siis nad suudavad väga tihti peadpidi kokku joosta (ja juba kõhus olid nad peadpidi lähestikku). Suurema õega neil seda ei ole, et üksteisele otsa jooksevad — selline tunne nagu kaksikud tõmbuksid teineteise poole. Ja nende omavaheline suhtlemine ning mäng on nii armas — nad nagu mõistaksid ilma sõnadeta teiseteist. Kaitsevad alati kui teisega keegi pahandab või liiga teeb (ka emme ja issi pahandamise puhul ütlevad et ei või minu õega pahandada).
  • Minu lastel käivad asjad sama ajal, isegi ühel ajal tuleb kakahäda või aevastus.
  • Minu poisid teevad nii, et üks teeb aa-aa-aaa ja teine tsihh!
  • Meil sel ajal kui ma ühega Tartus haiglas olin, lõpetasid mõlemad lapsed samal ajal igasuguse söömise. Haiglas olev laps ei tahtnud süüa ega juua ja kodus olev lõpetas ka söömise joomise. Kohe kui koju saime ja nad kokku said hakkad koos sööma. Aga muidu on nad ikka täiesti erinevad nii välimuselt kui ka iseloomult.

Mitmike vanemate tähelepanekuid kogus Kadri Talva-Ots.

Mitmike kokkutulek toimus sel aastal juba seitsmendat korda! Sündmus tõi kaksikuid, kolmikuid ja nende õdesid-vendasid kasvatavad pered 11. augustil Eesti Vabaõhumuuseumi Kerase platsile, et koos veeta üks lustlik suvepäev.

Suviste kokkutulekute traditsioon sündis Facebooki grupist Mitmikud (kuhu kuulub ligi 1400 peret) ning osalejate arv on aasta-aastalt üha kasvanud. Sel aastal oodati Vabaõhumuuseumi avastama ligi 230 perekonda.

Mitmike kokkutuleku eesmärk on pakkuda nii väikestele kui suurtele võimalust täiendada oma teadmisi ja selle käigus ka toredasti aega veeta. Sel aastal keskenduti ellujäämisele ja hakkamasaamisele ning ees ootas vahva programm koos ellujäämisõppe, Hullude Professorite füüsikalabori, Korrus3 treeningute, muusikatundide, väikelaste vigastuste ennetamise, Mürgistusteabekeskuse info ja muu põnevaga. Kõige väiksemaid ootas taas hinnatud ja palju kiidusõnu pälvinud beebiala, kus pisikesed saavad rahulikumas miljöös puhata, mängida ja süüa.

Taaskord tehti Eestis ajalugu, mahutades kõik kokkutulekul osalevad pered suurele ühispildile ning peeti traditsioonilist ühist piknikku.