Mul on siiras rõõm, et Ott ja Janika Tänak nõustusid kutsuma meid külla Saaremaale Oti vanemate koju ning rääkima avameelselt oma pereelust. See on suur usaldus Pere ja Kodu vastu. Ilmselt on meie lugejate seas omajagu teid, vaprad emad, kes te argielu lastega suures osas meheta veate nagu Janika, sest isa on teises linnas või riigis tööl. Mina vist poleks nii tugev. Aga ole sa maailmakuulsa rallisõitja või lihtsa tööinimese naine, perel on lahus olla ühtviisi keeruline ja lapsed armastavad isa ikka ühesuguse vääramatu jõuga.

Oma loo usaldas meile ka Kärt, kes räägib ajakirja­veergudel pere süngest ja ärevast ajast, mil ta jõudis äratundmisele, et mehest on saanud hasartmängu­sõltlane. Kui ka sinul on lugu, mis võiks teisi hoiatada, aidata või mille tahad lihtsalt südame pealt ära saada, kirjuta kerttu.janese@perejakodu.ee.

Ainsad mängukannid, mis köidavad lapsi mõnest päevast kauem, on emme ja issi.

“Ma vihkan mänguasju!” ütleb Mihkel Raud kolumnis talle omase huumoriga. Nii olen mõelnud isegi, kui põrandaid pesema asudes näen maas sadu, aastate jooksul sadade eurode eest soetatud plastmass­jupikesi. Miks ometi neid meie majja nii palju tulnud on, kui ainsad mängukannid, mis köidavad lapsi mõnest päevast kauem, on emme ja issi? Loobuda leludest lõplikult ja kompromissitult pole ei realistlik ega vajalik, kuid pidada mänguasjapaastu, millest kirjutab meie kaasautor Berliinist Tiiu Kitsik oma nelja-aastase tütre lasteaia näitel, on vägagi äge!

Pere ja Kodu kaasautor Merit Põld põhjendab, miks nende pere ja paljud teised noored laste sündides suure linna elu hülgavad. Kui oled isegi mõelnud, et pöörane töötempo, lasteaia-kooli-trenni logistika (vaata, kuidas saada tipplogistikuks, lk 48) ja hiiglaslik eluasemelaen ei tundu enam nii ahvatlev, leiad sellest loost julgustust.

Ja viimaks – head koolitee algust! Vaadake vaid meie lugejate vahvaid koolijütse, kelle püüdis nende oma toas pildile Pere ja Kodu fotograaf Hele-Mai Alamaa. Milline õhin, usaldus ja rõõm nende laste silmist uue eluetapi eel vastu vaatab!

Imelist septembrit!

Telli soodsalt Meie Lapse Tervis

.

Oktoobrikuises eriväljaandes räägime palju toidust, sest see pole mingi sõnakõlks – tervis tuleb toidust! Kas laste lemmikuid kiirtoite saab valmistada tervislikult? Kui mudilasel diagnoositakse toidu­allergia, siis kuidas pere toidu­lauda katta? Mida teha, kui põnnile ei maitse mitte midagi? Lisaks: kas gripi vastu tasub vaktsineerida? Kas on olemas nuti­seadmeid, mis panevad lapse liikuma? Kas su pisike magab piisavalt ja miks on uni talle nii oluline?

Telli ajakiri ­telefonil 680 4444 või mine www.lehed.ee/meielapsetervis.