Michelle Obama rääkis oma 2016nda aasta kõnes sellest, mida nad oma tütardele õpetada tahaksid. Ta ütles: “Ignoreerige neid, kes kahtlevad teie isa kodakondsuses või religioonis. Uskuge, et vihakõne, mida mõned isikud teleris ja sotsiaalmeedias levitavad, ei peegelda kõigi inimeste tegelikku olemust. Kui keegi käitub õelalt ja vastikult, siis meie ei lange nende tasemele. Me oleme nendest üle!“

2. Kui oluline on oma lubadustest kinni pidada

Lubaduste pidamine on üks lapsevanemluse kuldreegleid. Obamade näide: valimiskampaania ajal lubasid Michelle ja Barack lastele, et kui issi saab presidendiks, võivad tüdrukud endale koera võtta. Perepeast sai president ja Obamade perega liitus koer Bo.

3. Kuidas töö- ja pereelu ühildada

Washington Posti artiklis kirjeldas Michelle, kuidas ta imiku kõrvalt tööd tegi: “Mul ei olnud lapsehoidjat. Võtsin Sasha, tema hälli ja lamamistooli tööle kaasa. Seljas oli mul imetamispluus. Ütlesin bossile: “Mul on kaks väikest last. Mu abikaasa kandideerib Senatisse. Ma ei saa teha osalise koormusega tööd, mul on vaja paindlikku töögraafikut. Ja head palka, et saaksin lapsehoidjale maksta. Kui oled sellega nõus ja lased mul paindliku graafikuga tööd teha, saavad kõik asjad tehtud, sest ma suudan korralikult töötada!” Olin väga konkreetne ja boss jäigi kõigega nõusse.

Naised üle kogu maailma plaksutavad Michelle`le — just nii saabki töötav ema kõik asjad tehtud! Ta suudab oma vajadused ülemusele selgeks teha ja siis oma ülesannetega suurepäraselt toime tulla!

4. Kuidas oma lapsi tingimusteta armastada

Juunis 2011 ütles Barack, mida isadepäev tema jaoks tähendab: “Kõik lapsed vajavad kõigepealt tingimusteta armastust — kui nad on edukad või teevad vigu, kui elu on karm ja kui kõik läheb hästi.”

Enne ametissepühitsemist teatas ta: “Isadena peame olema oma laste jaoks olemas alati, mitte ainult siis, kui neil läheb hästi ja kõik on kena, vaid eriti just siis, kui neil on raskusi ja nad ei tule ise toime. Just siis vajavad nad meid kõige rohkem!”

5. Kuidas lapsevanemana iseenda eest hoolt kanda

Michelle Obama: “Kui ma lähen trenni, treenin ma nii iseenda kui tüdrukute nimel. Ma tahan, et nad mõistaksid, et ma olen nende ema ja ma armastan neid lõputult, aga ma armastan iseennast ka. Väga oluline on noortele tüdrukutele näidata head eeskuju ja iseenda eest kõigepealt hoolt kanda ning iseennast oma prioriteetide nimekirjas ettepoole seada.”

6. Kuidas tiimina töötada

Isegi presidendina ei jätnud Barack oma isakohustusi unarusse ega ladunud kogu lapsevanemakoormat Michelle`i õlule. Ta treenis Sascha pesapallivõistkonda, aitas mõlemal koduseid ülesandeid teha ja sõi alati perega koos õhtust.


7. Kuidas tervislikult toitumisega peast mitte segi minna

Michelle oli ja on tänaseni tervisliku toitumise propageerija ning ta pühendas väga palju aega sellele, et koolilapsed saaksid teadmisi tervislikust toidust ning et koolilõunad muutuks tervislikumaks. Aga sealjuures ei läinud ta üle piiri: "Puhkuste ja pühade aegu ei ole vaja oma kehakaalu ja tervisliku toidu pärast pead vaevata. Söö kooki ja naudi, sest ülejäänud aja teed sa ju nagunii kõige õigesti!"

8. Kuidas lastele tööeetikat õpetada

Sasha ja Malia kasvasid üles nii, et neil ei olnud millestki puudust, aga see oli ainult tänu sellele, et vanemad olid hullult vaeva näinud. Barack ja Michelle võtsid oma südameasjaks, et lapsed teaksid, kui raske on edu saavutada ning kui ränka tööd selleks tegema peab. Lapsed koristasid ise oma tube, tegid voodeid üles, kuigi Valges Majas on tööl hulganisti koristajaid. Barack ütles: "Me hoolitseme selle eest, et nad teaksid, et raha teenimine ei ole alati õiglane, lihtne ja aus. Aga just nii enamik rahvast elabki."

9. Kui oluline on lapsevanema töö

President olla on ka üsna keeruline ja üpriski tähtis ka, kuid lapsevanema kõige olulisem ülesanne on olla oma laste jaoks olemas. "Ma arvan, et oma surivoodil ei meenuta ma aega presidendina, vaid seda, kuidas ma hoidsin oma tütardel käest, kui koos parki mängima kõndisime, päikeseloojangut vaatasime ja kiikusime."

Allikas: Scary Mommy