Diskett

Vanad vidinad, floppy diskett

Diskett ehk flopiketas on andmekandja, millega sai liigutada infot ühest arvutist teise. Tavaliselt mahtus disketile 1,44 MB andmeid, seega näiteks paar tekstidokumenti. Kuigi suurema mahuga andmekandjad nagu CD-plaat on flopiketta välja suretanud, on isegi praegu paljudes programmides salvestamise nupp disketi pildiga.

Telefonikaart

Vanad vidinad, telefonikaart

Kui igaühel veel mobiiltelefoni taskus polnud, olid mitmel pool tänavanurkadel helistamiseks telefoniputkad ehk taksofonid. 1990. aastatel ei pidanud taksofoniga helistamiseks masinasse raha sisse panema, vaid tuli poest, kioskist või postkontorist osta telefonikaart. Taksofoniga helistamiseks tuli telefonikaart telefoni pilusse torgata, valida number ja helistada. Kõne ajal võis ekraanilt näha, kui palju raha veel kaardil järel on. Viimased taksofonid lülitati välja 2010. aastal.

Võtted toimusid Kadrioru lastemuuseumis Miiamilla. Esemed, mida lapsed said käes hoida ja lähemalt uurida, kuuluvad Tallinna Linnamuuseumi, Kalamaja muuseumi, Fotomuuseumi, Peeter I Majamuuseumi ja Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumi kasutuskogusse.

Sada tähtsat asja

13.-28 oktoobril toimub laste- ja noorte muuseumidefestival „Avatud mänguväljad" teemal „100 tähtsat asja". Lapsed ja noored on oodatud Eesti eri paikades avastama muuseume ja need mängujuhiste abil muutma oma isiklikuks mänguväljaks, kus ootavad rõõm, avastused ja seiklused! Kuna mängujuhised on erineva keerukusega, saavad osaleda igas vanuses lapsed ja noored.

100 tähtsat asja, mida muuseumides tutvustatakse, võivad olla esemed, paigad, lood, väärtused, mälestused. Need aitavad mängu kaudu õppida: lapsed saavad oma vanematele näidata, kuidas neile meeldib mängida ja maailma avastada, vanavanemad noorematele põlvedele oma kogemusi jutustada. Festivali üks eesmärke ongi just erinevaid põlvkondi siduda ja pakkuda avastamisrõõmu kui ka ahhaa-momente igas eas inimestele. Mänguväljad suunavad asju hoidma ja väärtustama, sest igal asjal on oma lugu.

Uuri, kuhu ja millal minna, „avatud mänguväljade" kodulehel www.avatudfestival.ee.

Jaga
Kommentaarid