Tehes lapsele massaaži, sa tegelikult stimuleerid tema närvisüsteemi, seletab doktor Tiffany Field Miami Ülikoolist. "Selline tegevus toodab lapse ajus rohkem seratoniini, heaoluhormooni ja vähendab kortisooli, stressihormooni. Tulemuseks aeglustuvad lapse südamelöögid ja hingamine ning ta muutub rahulikumaks".

Regulaarne massaaž on ka hea lapse emotsionaalseks heaoluks. Hellitavad puudutused ja rütmilised liigutused on ühed tugevamad kommunikatsioonivahendid laste ja tema vanemate vahel, loomaks tugevat ja turvalist sidet kogu eluks.

Lastele massaaži tegemine on lihtne ja ka nauditav. Selleks ei ole vaja rohkem kui 10-15 minutit. Leida tuleb see hetk, kui sa ise lapsevanemana oled rahulik ja laps on vaikne, aga ärkvel. Liiga äreva või nutuse lapse masseerimine võib teda ülestimuleerida ja seda ei tasuks vähemalt esialgu proovida.

Kõige parem on massaažiks valida vannitamisejärgne aeg. Ruum peab olema soe ja vaikne. Laps tuleb asetada pehmele rätikule või linale selili.

Massaaži võiks alustada pehmelt lapse peopesasid oma pöialdega mudides. Kui see lapsele meeldib, võib liikuda edasi.

Jalgade massaaž - aseta oma käed õrnalt aga kindlalt lapse jala ümber ja libista need reitest pahkluuni. Tee seda liigutust mõned korrad, mõlema jalaga.

Kõhumassaaž - pane oma käed lapse naba peale ja masseeri õrnalt oma sõrmeotstega ringjate liigutustega päripäeva suunas. Korda mõned korrad.

Käte massaaž. Rulli õrnalt lapse kätt oma käte vahel, alustades õlast, liikudes randme suunas. Tee seda 2-3 korda mõlema käega.

Kaela massaaž - toeta lapse pead ja ülakeha ühe käega. Teise käe näpuotstega masseeri õrnalt lapse kaela ringjate liigutustega mõned korrad.

Massaaž koolikute vastu. Kõigepealt tee lapsele kõhumassaaži nagu eelpool kirjeldatud. Siis painuta õrnalt lapse jalad tema kõhule ja hoia seal 30 sekundit ja lase aeglaselt alla. Tee seda mõned korrad. Seejärel pane oma käelaba külg lapse kõhule ja libista kätt nabast allapoole rütmiliste liigutustega, et aidata gaasidel väljuda. Korda mõned korrad.

Teadlik massaaž aitab lapsel püsida terve ja õnnelik!

Toimetas: Kaia-Kaire Hunt

Jaga
Kommentaarid