Me kõik teeme vigu ning ütleme lauseid, mida ei mõtle, kuid järgnevate lausete ütlemist oma lapsele peaks igal juhul vältima:

Lõpeta nutmine

Jah, tihti nutavad lapsed pealtnäha mõttetu asja üle, näiteks ei saanud soovitud maiustust. Selle peale on kerge vihastada, kuid tasuks ennast talitseda ja last rahustada. Käskides nutmine lõpetada, anname märku, et viis, kuidas nad oma emotsioonidega toime tulevad, on vale.

Las ma teen ise

Lastel võtab erinevate tegevuste tegemine palju aega ning kui vanematel on kiire, võib see olla närvesööv. Kuid selle asemel, et nähvata "las ma teen ise!", tasuks pakkuda lapsele abi või lähenedes mänguliselt, näiteks näidata mõnd trikki, kuidas tegevust kiiremini teha.

Sa ei meeldi mulle praegu

Enamikel vanematel käib vahel peast läbi mõte, et isegi enda laps ei meeldi enam. See võib juhtuda millal iganes, eriti peale lapse korraldatud suurt segadust või peale kohutavat jonnituuri. Siiski tasub jääda rahulikuks ning selgitada lapsele, et tema käitumine ei meeldi sulle.

Sul ei ole põhjust olla endast väljas

Kust sa tead, et ei ole? Meil kõigil jookseb vahel juhe kokku ning lastel ei ole veel eneseväljendusoskus niivõrd hea, nagu täiskasvanutel. Tihtipeale ajab endast välja väsimus või tühi kõht.

Ainult tited käituvad nii

Ära kunagi ütle oma lapsele nii. Sina ei tahaks kuulda sellist fraasi hetkel, kui oled õnnetu või endast väljas, ning veel vähem tahab seda laps.

Ma ohverdan sinu jaoks palju

Muidugi sa ohverdad palju, sa oled ju ema. Paljud vanemad ütlevad seda oma lastele, kuid ei tohiks. Lapse otsus ei olnud siia maailma tulla ning tema ei pea tundma end selles süüdi, kui vanemad on väsinud või ärritunud.


Jäta mind rahule

Kõigil on vahel vaja vaikusehetke, kuid siis tasubki öelda, et emal on hetkeks vaja omaette olla. Laps ei pea tundma, et ta ei ole enam ema jaoks oluline.

Ma ei leia kunagi enda jaoks aega

Ükski laps ei taha tunda end süüdi. Kui tunned, et vajad rohkem aega, kaasa teisi inimesi lapse kasvatamisse. Ära karda küsida abi.

Lõpeta mult küsimuste küsimine

Väga tüütu on samadele küsimustele sadu kordi vastata. Kuid kõik vanemad tahavad, et nende lapsed huvituksid ümbritsevast maailmast ning tahaksid avastada. Ei ole ju mõtet nende rõõmu rikkuda.

Saa sellest üle

Niimoodi ütled järjekordselt oma lapsele, et tema tunded ei ole olulised ja ta peaks neid maha suruma. Kõigil inimestel on vaja aega negatiivse emotsiooniga tegelemiseks ja me ei saa nõuda lastelt, et nad sellega kiirustaksid.

Sellest ei ole midagi

Kuid laste jaoks on. Nende jaoks on ääretult olulised kõik täiskasvanute jaoks tunduvad väikesed asjad - pusle lõpetamine, jäätise ära söömine, jõehobu nägemine loomaaias..

Ära ole nii...

Häbelik. Lobiseja. Vali. Ebaviisakas. See on ju sinu laps, miks sa tahad muuta seda, kes ta on? Muidugi ta ütleb vahel lauseid, mida sa kuulda ei tahaks, kuid kõike saab muuta positiivseks. Selle asemel, et öelda "ära ole nii ebaviisakas", võiks öelda hoopis "ole tänulik".

Mind ei huvita

Lapsed tahavad jagada kõiki hetki oma päevast. Ükskõik, kas see oli midagi, mida nende lasteaiakaaslane ütles, või mis värvi auto just majast mööda sõitis, see on nende jaoks oluline. Alati ei pea entusiasmi üles näitama, kuid lapse jaoks on oluline näha, et teda kuulatakse.

Allikas: YourTango

Jaga
Kommentaarid