Mähkmelööve tekib mähkmete piirkonda tavaliselt märja mähkme ja hõõrdumise koosmõjul. Kõige sagedamini esineb löövet kõhulahtisuse ajal. Ka üleminek tahkele toidule ja antibiootikumravi võivad mähkmelöövet ägestada.

Mähkmelöövet on kolme tüüpi, kuid levinuim neist on beebi pepu piirkonnas olev kipitav punetus, mis on imikule ebamugav ja võib ka valu põhjustada. Nahk võib tunduda kergelt läikiv ja katsudes kuum. Mähkmelöövet võib põhjustada ka seen ning veel võib tegemist olla infektsiooniga. Sellisel juhul võib imikul tõusta palavik ja nahale ilmuda põletikulised laigud või vistrikud. Kui sa ei ole päris kindel, mis sinu beebile muret tekitab, siis konsulteeri julgelt oma perearstiga. Arst annab nõu ja määrab sinu imikule sobiva ravi.

Kuidas mähkmelöövet ravida?

Mähkmelööve võib nõuda ka nädalate pikkust hoolt, enne kui punetus täielikult tagasi tõmbub ja nahk taastub. Kui punetus ei taha kohe kuidagi järele anda ja nahale ilmuvad juba villid või haavandid, tuleks ühendust võtta perearstiga.

Mähkmelööbe ravimiseks on oluline hoida beebi nahk puhta ja kuivana. Kasutada tasub ühekordseid ja hästi vedelikku imavaid mähkmeid ning vahetada neid nii tihti ja kiiresti kui võimalik. Need peaksid olema pehmed ja beebi naha vastu õrnad. Kui lööve on äge, tasub kasutada pisut suuremaid mähkmeid, sest kitsad ja tihedalt naha vastas olevad mähkmed hõõruvad ning teevad olukorra hullemaks.

Hoia suguelundite ümbrus puhas ja kuiv ning mähkmeid vahetades pese piirkonda sooja veega. Ägedama lööbe puhul võib sobida ka vanniõli.

Lase ärritunud nahal hingata, sest mida rohkem õhku nahk saab, seda kiiremini paraneb ka lööve. Mähkmete vahetuse vahepeal lase beebil palja pepuga lamada või ringi roomata.

Kindlasti on abi ka spetsiaalsetest kreemidest. Alusta punetusravi juba vara ja kreemita beebi peput esimese punetuse ilmnedes. Kasuta nahka kaitsvat salvi või vaseliini ja määri seda punetavale piirkonnale enne uue mähkme peale panemist. Ära oota, et lööve ise mööduks. Ravimata jätmisel võib olukord halveneda.

Jaga
Kommentaarid