Ootame kõiki Pere ja Kodu filmihommikule 24. märtsil kell 11 Coca Cola Plaza 2. saali uut nukufilmi vaatama! Ka filmi lavastaja ja autor Kaspar Jancis tuleb eriseansile! Saate koos lapsega uurida, kuidas valmis see erakordne nukufilm, mis juba praegu üle maailma festivalidel laineid lööb.

Soeta pilet juba täna: perejakodu.ee/kino

“Kapten Morten lollide laeval” on mitmete rahvusvaheliste auhindadega pärjatud filmilavastaja Kaspar Jancise nukufilm, mis põhineb tema enda raamatul “Seiklus Salamandril ehk Morten Viksi uskumatud juhtumised lollide laevas”. Filmi tegemine nägi välja nii::

Foto: Kristjan Gold
Foto: Kristjan Gold
Foto: Kristjan Gold
Foto: Kristjan Gold
Foto: Kristjan Gold
Foto: Kristjan Gold
Foto: Kristjan Gold

Filmi peategelane Morten ütleb oma filmi kohta nii: “Ma ei tea, kes on sinu isa, aga minu isa on igatahes ookeanilaeva kapten. Ka mina tahan tulevikus maailmamerede kapteniks saada ja ma saan ka, ükskõik kuidas. Ma ehitasin endale juba laeva — ühest vanast kingast, ühest kõverast kahvlist ja veel kuuest salaasjast, mida ma ei ütle. Hea laev. Madrusteks on mul putukad, aiast leidsin. Mul olid laevaga pisut teised plaanid, aga meie külla tuli võlur Cucaracha ja võlus mu väikeseks (ma muidu ei ole eriti väikene, ehkki mu kasuvanemad arvavad teisiti). Nüüd ma olengi oma laeva kapten ja mu suur ookeanireis minema siit kolkakülast võib suurejooneliselt alata!“

Foto: Kristjan Gold
Foto: Kristjan Gold
Foto: Kristjan Gold

Jancise pöörase fantaasiaga “Kapten Morten lollide laeval” räägib lapsepõlveunistuste täitumisest. See on väga eluline ja õpetlik film. Filmi tegemiseks kulus kuus aastat! Põhjuseks on suur töömaht. Näiteks võtab üks animaator päevas keskmiselt üles 5-7 sekundit filmi. Morteni nukke oli filmis viis ja teisi enamasti kaks. Seda põhjusel, et oleks võimalik fimida korraga erinevates dekoratsioonides.

Foto: Kristjan Gold

Tegelastele on oma hääle andnud Johannes Thor Urke (Morten), Marko Matvere (Kapten Viks), Celia Peterson (Elisabet), Ülle Kaljuste (tädi Anna), Priit Võigemast (Maestro Cucaracha), Ivo Uukkivi (kapten Stinger) , Margus Tabor (kokk Tilda), Nero Urke (onu Felix) ja Jan Uuspõld (madrus Zigfried ja Zagfried), Ott Sepp (lamp Peeter). Eelmise aasta augustis linastus film 600 Prantsusmaa kinos, mis tegi sellest suurima välismaa kinolevis väljatuleva Eesti animafilmi. Näidatud on seda veel Poolas ja Sloveenias, müüdud Lõuna-Koreasse, Lõuna-Aafrika Vaba­riiki ning USA ja Kanada videoturule. Viimases jookseb Morten ka kinodes.

Foto: Kristjan Gold
Foto: Kristjan Gold

Eelmise aasta novembris tegi Morten ajalugu. Sellest sai esimene Eesti animafilm, mis on jõudnud Euroopa Animatsiooniauhinna (European Animation Awards) konkursil nominentide sekka ja seda lausa kahes kategoorias — parim animafilm ja parim animatsioon. EAA on tervet Euroopa animatööstust hõlmav suurüritus, kus Morteniga konkureeris 92 linateost, nomineerituks osutusid ainult 5.

Tänaseks on “Kapten Morten” välja valitud umbes 40-le festivalile või muule kultuuriüritusele.

Mortenit võib tänasega kuulda rääkimas inglise, prantsuse, poola ja eesti keeles. Noor kapten on omandamas veel iiri ja hispaania keelt. Kavas on teha ka korralik venekeelne versioon nii Eestis elava venekeelse elanikkonna jaoks kui ka nö suurele vene turule.

“Kapten Morten lollide laeval” on Eesti filmiajaloo läbi aegade suurim rahvusvaheline koostööprojekt, milles tegid kaasa Nukufilm, Telegael (Iirimaa), GRID-Animation (Belgia) ja Calon (Suurbritannia).

Soeta pilet juba täna: perejakodu.ee/kino