Kohustustest ja elustiili muutustest ei pääse lemmiklooma võttes kindlasti. Tuleb läbi mõelda, kuidas ta terve päeva üksi olles hakkama saab või mis saab loomast siis, kui pere läheb reisile. Tuleb otsustada, kes looma eest iga päev hoolitseb ja koeraga nii vihmas kui ka tuules jalutamas käib. Eesootavatele kohustustele mõeldes tasub mõelda ka lemmiklooma võtmisega kaasnevatele kasulikele aspektidele.

Lapse füüsiline, sotsiaalne, emotsionaalne ja kognitiivne areng edeneb paremini, kui laps tegeleb talle usaldatud lemmikloomaga.

Füüsiline areng


Lemmikloomaga tegelemine parandab motoorseid oskusi ning tõstab kehalist aktiivsust. Uuringud on näidanud, et lapsed, kellel on koer, on iga päev 11 minutit rohkem kehaliselt aktiivsed kui lapsed, kel ei ole lemmiklooma mängupartneriks. Tundub vähe, kuid tervise seisukohalt on seegi aeg siiski kasulik. Samuti on uuringute tulemusel selgunud, et väikesest peale koos lemmikloomadega kasvanud lapsed on tervemad, neil on vähem allergiaid ning neil esineb harvem hingamisteede nakkushaigusi.

Sotsiaalne areng


Kõik teavad ütlust „Koer on inimese parim sõber‟. Loomulikult kehtib see ka siis, kui rääkida lapse ja looma sõprusest. Lemmikloom on lapse jaoks suurepärane kuulaja, lohutaja ja mängukaaslane. Veel aitab loom kaasa lastevaheliste sõprussidemete tekkimisele. Lemmikloom annab julgust ka kõige häbelikumale lapsele. Pere ainus laps ei soovi tihti üksi õues käia, kuid koos lemmikloomaga lähevad nad hoopis parema meelega jalutama.
Foto: Shutterstock

Emotsionaalne areng


Lemmikloomaga kasvavatel lastel on kõrgem enesehinnang. Kui laps on üldiselt kehvapoolse enesehinnanguga, on talle suureks abiks loomaga rääkimine ning arutamine selliste teemade üle, mida täiskasvanuga esimese hooga arutluseks võtta ei julge. Looma silitamine ja tema kaisus pikutamine rahustab ja tekitab turvatunnet. Lastele annab kindlustunnet ka talle usaldatud ülesannete täitmine koos lemmikloomaga, sest loom ei kritiseeri last, vaid toetab teda juuresolekuga. Loomad pakuvad lastele tingimusteta armastust ning vastupidi. Samuti on täheldatud, et lemmikloomadega lastel on suurem empaatiavõime, mis areneb lemmiku eest hoolitsedes ja temaga elamusi jagades.

Kognitiivne areng


Raamatust loomale ette lugevad lapsed õpivad üllataval kombel isegi kiiremini ja paremini lugema kui need, kes loevad ette vanematele. Peale haarava jutustamisoskuse areneb ka lapse ettelugemisoskus. Põhjus seisneb selles, et lemmikloom kuulab kritiseerimata ning on samas ka stressimaandaja rollis ja laps saab ennast vabamalt tunda. Looma eest hoolitsemine õpetab ka kohusetundlikkust.

Lemmiklooma perre võtmine on keeruline otsus, mida ei saa kindlasti kergekäeliselt teha. Siiski tasub seda kaaluda – terve pere ja eelkõige lapsed saavad lemmikloomaga kodu ja elu jagades unustamatuid mälestusi luua.

Millised koeratõud kõige paremini lastega peredesse sobivad, vaata SIIT!

Jaga
Kommentaarid