Teadliku lapsevanema käes on nutiseade liitlane. See aitab su lapsel kasvada iseseisvaks loovaks inimeseks, kes näeb tulevikus tehnoloogias peale meelelahutaja ka vahendit, mille abil õppida ja luua.

Nutimängude abil saab arendada lapse loogikat, õppida lugema, arvutama, loodust mõistma, kas või programmeerima. Selline ekraaniaeg arendab last, ent pakub ka sulle võimaluse koos temaga kasulikult aega veeta.

Uurige koos!

Üheskoos nutiseadmetega tutvust tehes on kergem lapsele juba maast madalast õpetada, kuidas seal ohutult toimetada. Palu lapsel kindlasti teada anda, kui ta näeb seal midagi imelikku või hirmutavat. Usaldussuhe lapsega on väga oluline, et digimaailmas toimetada ja lapse turvalisus tagada.

Soojalt soovitan peredele rakendusi, millega lapsed saavad midagi luua, näiteks telefoniga animafilme teha. Sellest võib kujuneda aastatepikkune hobi, mis laiendab silmaringi, arendab loovust ja käelist osavust. Seda kõike multikate vaatamise asemel.

Meil on kogu aeg kiire ja nutiseade võib olla näiliselt hea lapsehoidja, kuid esimese nutuhääle peale väikelapsele nutitelefoni ulatada ei maksa. Muidu tegeled õige pea sellega, kuidas last uuest “sõbrast” võõrutada. Samuti ei tasu last seadmega omapäi talitama unustada. Sul peaks olema alati ülevaade, millega ta seal tegeleb.

Et kasutust ohjes hoida, on mõistlik laste, ka kõige väiksematega, sõlmida kokkulepped ja neist kinni pidada. Koolieelses eas lastele piisab 30 minutist ekraaniajast päevas täiesti. Seadme liigne kasutamine võib mõjuda halvasti silmadele ja unele. Ja kokkuleppel on muidugi kaks poolt, s.t oma ekraaniaja pead üle vaatama ka sa ise…