Mehe viljatuse riskitegureid on erinevaid — haigused, keskkonna- ja eluviisitegurid. Tihti peetakse viljatust multifaktoriaalseks. Viljakuse langust ja viljatust võivad põhjustada:

  • sugulisel teel levivad haigused
  • erinevad urogenitaaltrakti infektsioonid
  • kõrgenenud temperatuur munandite piirkonnas
  • elektromagnetlained (mobiiltelefonid, sülearvutid)
  • kehamassiindeks >25
  • suitsetamine ja alkoholi liigtarbimine
  • anaboolsete steroidide kasutamine ja liiga intensiivne treening, jt.


Viljakuse hoidmise ja viljatuse ennetamisega tuleks alustada varakult. Juba noortele tuleks rääkida sugulisel teel levivate haiguste ennetamisest, kuna seksuaalsel teel levivad infektsioonid on seotud 15% meeste viljatusega. Nende põletike vältimiseks on oluline seksuaalvahekorras kasutada kondoomi. Lisaks saab lapseeas vaktsineerida B-hepatiidi ja papilloomviiruse vastu.

Mehed peaksid hoiduma igasugusest liigsest püsivast temperatuuri tõusust munandite piirkonnas. Munandi normaalne temperatuur on 33,3 kraadi. Temperatuuri tõusu võivad põhjustada auto istmesoojendus, töötava sülearvuti pikaajaline süles hoidmine ja istuv eluviis. Mobiiltelefonide kasutamisel tuleks jälgida, et telefoni kasutamise aeg ei ulatuks üle 4 tunni päevas ning mobiiltelefoni ei tohiks kanda pükste taskus.

Kedagi motiveerda enda eluviisi muutma on väga keeruline ja raske. Varasemate harjumuste muutmine vajab aega, märkimisväärset pingutust ja motivatsiooni. Viljakuse seisukohast on oluline tasakaalustatud toitumine ja regulaarne füüsiline aktiivsus. Sperma kvaliteeti parandavad teraviljad, rohelise lehelised aedviljad, kaunviljad, apelsinimahl, liha, kala, munad, brokkoli ja spargel.

Regulaarne füüsiline aktiivsus igapäevaselt on tähtis optimaalse kehakaalu säilitamiseks, kuid hoiduda tuleks liiga intensiivsest treeningust, mis võib põhjustada testosterooni defitsiiti. Kontaktsporti harrastades on soovitatav kanda kaitsevarustust. Hoiduda tuleks anaboolsete steroidide kasutamisest, sest see võib pärssida testosterooni tootmist ja mõjuda negatiivselt sperma parameetritele.

Suitsetajad on 60% suurema tõenäosusega viljatud kui mittesuitsetajad. Kuigi osad kahjustused on pöördumatud, saab edasist kahjulikku mõju ennetada suitsemise maha jätmisega. Liigne alkoholi tarbimine põhjustab sperma kvaliteedi langust, kuid uuringud on näidanud peale kolme alkoholivaba kuud sperma parameetrite taastumist normideni. Hetkeline alkoholi tarbimine võib mehelt võtta võime erektsiooniks.

Kokkuvõtvalt võib öelda, et mehe viljakusele negatiivselt mõjuvaid tegureid on erinevaid ning neist mitmeid on võimalik ennetada. Mehed saavad oma reproduktiivtervise hoidmisel palju ise ära teha.

Mehed, teie viljakuse säilitamise seisukohalt:

· kasutage kondoomi,

· vältige võimalusel ebasoodsat keskkonda — kuumust ja elektromagnetlaineid,

· hoiduge liigsest alkoholitarbimisest ja suitsetamisest,

• toituge tasakaalustatult ja liikuge regulaarselt.

Allikas: Sinu Õde

Jaga
Kommentaarid