Lapsevanema versioon

Möödunud nädala reedel (12.04) saatis ATKO liinibussi nr 108 juht Vääna-Jõesuus bussilt maha koju soovida sõitnud 11-aastase koolipoisi, kellel oli ununenud koju õpilaspilet, kuid kes sõidab kolmel korral nädalas selle bussiga ning on bussijuhile igati nägupidi tuttav.

Ema helistas ATKOsse, kust väideti, et bussijuht küsis dokumenti, mille peale olevat poiss ise väljunud. Sarnase kommentaari sai ATKO esindajalt ka Pere ja Kodu.

Bussifirma kommentaar

Vastuseks Teie poolt saadetud kirjale anname teada, et bussijuhi sõnul palus ta Vääna-Jõesuu peatuses bussi sisenenud reisijal valideerida ühiskaart või esitada sõiduõigust tõendav dokument, kuid sellele palvele järgnevalt reisija pööras ringi ja väljus bussist. Tegemist on pikaajalise kogenud bussijuhiga, kelle sõbraliku ja abivalmis käitumise kohta oleme reisijatelt saanud mitmeid positiivseid kirju.

Laps aga väidab, et oli hoopis nii: poiss vastas, et tal pole kaasas õpilaspiletit, mispeale keeras bussijuht poissi õlast näoga ukse suunas ja käskis välja minna.

Mida ütleb seadus?

Kui bussijuht saatis lapse bussist välja, siis seaduse kohaselt polnud tal selleks õigust. Tegelikult poleks olnud vaja isegi õpilaspiletit küsida kahes punktis, need on Ühistranspordiseaduse:

9. peatükkVeolepingu poolte õigused ja kohustused bussi-, trammi- ja trollibussiliikluses

§ 67. Poolte õigused ja kohustused liiniveol

(1) Liiniveol bussi, trollibussi ja trammiga on sõitja kohustatud:
1) omama ühissõiduki kasutamiseks kehtivat piletit, vajaduse korral pileti kompostriga märgistama, vastava seadme olemasolu puhul registreerima või muul ettenähtud viisil kehtivaks muutma;
2) esitama ühissõidukijuhi või muu kontrollimisõigusega isiku esimesel nõudmisel pileti ja sõidusoodustuse õigust tõendava dokumendi. Õpilase sõidusoodustuse olemasolu tõendavat dokumenti ei pea sõidusoodustuse saamiseks esitama ilmselgelt alla 14-aastane laps.

Ja § 81. Riikliku järelevalve teostaja õigused ja kohustused

(5) Riikliku järelevalve teostaja loeb ilmselgelt alla 14-aastase lapse, kellel ei ole kaasas sõidusoodustust tõendavat dokumenti, sõidusoodustuse õiguse omajaks.

Seega, bussijuhil ei olnud lapse bussist maha saatmiseks õigust.

Inimlikust aspektist:

Laste turvalisust silmas pidades on see seadus väga oluline ja sellest tuleb kinni pidada.

Isegi juhul, kui laps on ehmunud sellest, et tal pole dokumenti kaasas ja soovib bussist lahkuda, peaks bussijuht küsima lapse vanust, et võimalusel tagada talle ka dokumendita sõit ja vajadusel uurima ka seda, et kui laps lahkub bussist, kas tal ikka on võimalik turvaliselt liigelda sinna, kuhu vaja.

Kui laps lahkub bussist dokumendi ja raha puudumise tõttu, uskudes, et sellisel juhul ta bussiga koju ei saagi ja tal on näiteks ka telefon tühi ning ta ei julge võõrastega rääkida, et abi küsida? Ja kui see juhtub näiteks talvel? Mis siis? Ei taha mõeldagi.

Jaga
Kommentaarid