Läti

Lätis saavad pered üheskoos tegutsedes õppida tundma loodust ja ajalugu, veeta muljeid täis päeva seikluspargis või vee ääres, loometöökojas või lumisel mäenõlval. Nautige koosolemist läbimõeldud reisidel!

Kuhu minna lastega?

Sigulda

Foto: Shutterstock


Seikluspargis Tarzāns ei jäta atraktsioonide valik külmaks ei lapsi ega nende vanemaid. Eraldi trassid nii lastele kui ka täiskasvanutele on ka seikluspargil Mežakaķis.

Gauja ürgorg 42 meetri kõrguselt – hingake sügavalt sisse ja ületage see legendaarse Sigulda köisraudtee vagunis.

Veepargid

Suveajal on suurepärane paik paaripäevaseks perepuhkuseks Jurmala kuurortlinn.

Foto: Shutterstock

Jalutuskäigud rannajoonel, restoranid ja retrohõng täiskasvanutele ning lähedalolev veepark lastele. Līvu akvaparks Jūrmalas on üks Põhja-Euroopa suurimaid veeparke. See on lastele ja nende vanematele avatud aasta ringi.

Ventspilsis töötavad aasta läbi Ventspilsi veeseikluspargi atraktsioonid, suvel töötab aga linna sinilipu supelranna lähedal rannaveepark.

Soome

Soome on väga lapsesõbralik maa. Kui ajakava on piiratud, saab ka Helsingis ja selle lähiümbruses palju ära teha. Kui puhkus on pikem, soovitame naaberriigis ette võtta mitmepäevase autoreisi, et järvederikast Soomet sügavamalt tundma õppida.

Kuhu minna lastega?

Helsingi

Kui lõbustuspargis juba käidud, soovitame minna avastama veelaust maailma. Sea Life on põnev okeanaarium, kus võib näha lausa seitset haikala. 30 akvaariumis on üle 100 kalaliigi, põnevamad elanikud on vast raikalad, meduusid, merihobud ja kilpkonnad.

Naantali

Foto: Shutterstock

Kui olete valmis pisut pikemaks sõiduks, soovitame külastada kaunist Naantali linnakest ja sealset Muumimaad. Muumimaa on Tove Janssoni muumitrollide lugudel põhinev teemapark, mis asub Naantalis, 16 kilomeetri kaugusel Turust ja 180 kilomeetri kaugusel Helsingist. Seal kohtud muumilugude tegelastega.

Rootsi

Foto: Shutterstock


Stockholm on ülimalt peresõbralik! Igal sammul on lastega arvestatud ja kohti, kuhu minna, väga palju.

Kuhu minna lastega?

Djurgården

Kui kesklinn pole teie jaoks, soovitame Djurgårdeni saarekest, kus jagub tegevusi terveks päevaks. Maailmas täiesti erakordne 17. sajandi laev Vasa asub just seal. Vasa ei suutnud kunagi sadamast lahkuda ja on säilinud peaaegu tervena ning näeb erakordselt uhke välja.

Foto: Shutterstock

Samal saarel on muu hulgas Astrid Lindgreni raamatukangelaste maailm.

MegaMind

Stockholmi tehnikamuuseum MegaMind on erakordne paik – väga originaalne ja moodne muuseum lastele. MegaMind on kõige põnevam, lõbusam ja üllatusterohkem koht aju ja tajude avastamiseks ka neile, kes ennast muidu sugugi teadushuviliseks ei pea. 50 interaktiivset väljapanekut peaks olema igati piisav. Sa ju tahad teada, kuidas kass maailma näeb?

Allikad: latvia.travel, tallink.ee

Foto: Shutterstock

Kasulikud nipid väikelapsega autoreisile minekuks

Reisid rohkem kui ühe lapsega? Ära pane neid kõrvuti istuma!

Üks suurimaid väljakutseid mitme väikese lapsega reisides on see, kuidas hoida neid kaklemast. Sa pole veel oma tänavanurgalt õieti välja keeranudki, kui nad juba üksteise peale kaebavad. Maanteele jõudes polegi enam midagi teha, kaklus on alanud. Kõige kindlam viis olukorra vältimiseks on eraldada lapsed üksteisest.

Planeeri reisi marsruuti lastega arvestades

Pikka sõitu on parim alustada varahommikul. Suure tõenäosusega magavad lapsed autos edasi. Lapsed saavad autos süüa kaasa pakitud hommikusööki – paar tundi lähevad nii tõesti kiirelt. Ideaalis ei tohiks laste lõunaune ajal ühtegi peatust teha, sest siis riskid sa lapse ülesajamisega ja pead ülejäänud päeva pahura lapsega tegelema.

Lase lastel liikuda

Pikalt autos istumine on paras väljakutse kõigile, aga eriti väikelastele. Veendu, et peatused tehakse kohtades, kus laps saab ringi liikuda. Mänguväljak on ideaalne kõige pisematele; lühike matk või piknik meeldib igas vanuses lapsele. Otsi lastele mõeldes liikumispausideks parke, mänguväljakuid või teeäärseid atraktsioone – kõike, mis sobiks sõidust puhkamiseks.

See on lausa üllatav, kuidas lühike peatus su lapsele mõjub. Ta võib pärast sellist pausi isegi uuesti magama jääda, mis pakub väikelapsega reisides suurt kergendust.

Varu autosse tervislikke snäkke

Vaevalt on midagi hullemat näljasest beebist või väikelapsest. Valmistu olukorraks ette ja veendu, et autos oleks alati lastele midagi süüa. See ei säästa ainult tigedast lapsest, vaid sa ei pea ka lähimast bensiinijaamast šokolaadi või saiakest ostma.

Puuviljad, mida on kerge süüa, sobivad autoreisile ideaalselt. Samuti karpi valmis lõigatud porgandi- või kurgiviilud ja kuivatatud puuviljad. Autos võiks olla päris mitu taaskasutatavat veepudelit. Ära võta autosse magusaid ja kleepuvaid jooke, need lähevad suure tõenäosusega korra ikka ümber.

Mängige mänge

Väikelapsed armastavad mänge, aga ka eelkooliealised ja suuremad naudivad neid. Ainuke probleem on selles, et sina väsid mängust ammu enne lapsi ära. Poeriiulitel on tänapäeval olemas suur valik mänge, mis sobivad hästi autosõidule kaasa võtmiseks – alustades mängukaartidest ja lõpetades värvimisraamatutega.

Lühemaid sõite tehes on väikelapsi väga kerge tegevuses hoida. Palu neil lihtsalt aknast välja vaadata ja otsida mõnda autot, maja või mootorratast. Maakohas sõites võib lastel paluda lugeda kokku, mitut looma/karja nad tee ääres näevad.

Kuulake muusikat ja audioraamatuid

Lastega väga pikka sõitu tehes ei piisa siiski alati snäkkidest ja mängudest. Mängud eeldavad näiteks ka vanemate osalust ja alati pole sul selleks jaksu või võimalust.

Kui miski muu ei tööta, võivad muusika ja audioraamatud imesid teha. Muusika ja audioraamatute valik on nii suur, et igale vanusele ja maitsele leiab midagi. Audioraamatud meeldivad tihti ka täiskasvanutele! Pane käima lapse lemmikmuusika või -raamat ja ta on mitu tundi vaikselt. Ole valmis ka ühte ja sama laulu või raamatut kolm korda järjest kuulama …

Viimane lahendus – nutiseadmed ja filmid

Väikelastele nutiseadme või filmi etteandmine on kindlasti väga kiusatusttekitav ja kõige kergem variant rahu leida, aga see peaks olema alati viimane alternatiiv.

Autos, kuhu pole sisse ehitatud ekraane, on filme kõige mõnusam vaadata tahvelarvutist. Võib osta kõrvaklappide jagaja ja lapsed ei pea filmi isegi valju heliga vaatama. Film hoiab last mõnda aega rahulikuna ning pärast filmi saab ta sulle vaimustunult oma muljeid jagada.

Paki nutikalt

Autoreisi edukus sõltub väga suurel määral targalt pakkimisest. Lauamängud, rasvakriidid, snäkid, audioraamatud – veendu, et need kõik asuksid käeulatuses. Mõistlik oleks paari tagavarariideid kergesti kättesaadavas kohas hoida, siis ei pea sa tervet autotäit asju ümber pakkima, kui peaks mõni õnnetus juhtuma.

Mis väikelapsega reisides kindlasti autos olema peaksid:

· WC-paber ja niisked salvrätid;

· lisamähkmed;

· esmaabikarp;

· lapse lemmikmänguasi.

Foto: Shutterstock

Jaga
Kommentaarid