Mänguala planeerimisel võiks mõelda ka maja juurde viivatele radadele ja teedele. Teeradade kujundamisel tasub kasutada puukettaid või puitu, värvilisi kive, puukooremultši ning ääristamiseks palgijuppe või roikaid ehk käepäraseid vahendeid.

Kui mänguala asub väga lagedas hoovis, võiks mõelda kõrghaljastusele. Laste naabrusse sobib hästi tume aroonia või mage sõstar. Kevadel lehtib just see sõstrapõõsas enne teisi ja värsked lehed loovad juba varakult suvise meeleolu. Naabriks või taustaks sobivad enelad, mis oleksid esimesed kevadekuulutajad ning aitaksid väikese aia kutsuvamaks muuta. Paigutuse juures tuleb arvestada aga kohe sellega, et põõsad kasvavad iga aastaga suuremaks. Neid tuleb vahel kärpida ja hooldada. Mänguala aitab muust aiast eraldada ka hekk.

Kui aed ja maatükk võimaldavad, võiks mängumaja naabrusse rajada piparmündipeenrad. Sobib kasutada ka pottidesse istutatud lilli, mis aiale värvi annavad. Kindlasti peab taimevaliku juures jälgima, et õied ei oleks mürgised ega meelitaks ligi mesilasi. Lilledest, mis pikendavad suve ja meelitavad ligi liblikaid, võib kaaluda hiidiisopit, kukesaba, kukeharja, heleeniumeid, päevakübaraid ja eri värvi kurerehasid.

Mängumaja või lastele ehitatud onni ümber saab külvata oad ja herned. Hiljem saavad vanemad aidata lastel suunata nende võrseid karkassile. Roheline taimevaip moodustab peagi onnile katuse. Mudilastel on võimalik jälgida ronitaime kasvu, hoolitseda ja kasta taimi. Viimaks, kui kaunviljad kasvavad, saavad nad onnis omakasvatatud viljadega maiustada.

Kõige lihtsam viis lapsi lõbustada on kinnitada puude vahele kas poest ostetud või ise vanast lauajupist ja köiest meisterdatud lihtne kiik. Kui asi aga tõsisemalt ette võtta, võib ehitada ka lahedama ja suurema kiigeplatsi, kuhu mahub korraga tegutsema mitu last. Kiike ehitades tasub kindlasti läbi mõelda võimalikud ohud. Näiteks ei tohiks kiigepuule riputada kolme kiike järjest, sest keskmise juurde pole võimalik ohutult pääseda. Kui kiikuja on täishoos, peab temast lähima puu või esemeni jääma vähemalt 2,5 meetrit vaba kukkumise maad. Mõistlik oleks piirata kiige juurde pääs vähemalt ühest suunast näiteks põõsastega ja kasutada kiige turvaala tähistamiseks teist värvi liiva, et vältida kiikujale ette jooksmisi. Ohutuse huvides võiksid vanemad oma istumiskoha sättida nii, et avaneks hea vaade mängunurgale.

Allikad: Hansaplant, moodnekodu.ee

Jaga
Kommentaarid