beREADY test on Lääne-Tallinna Keskhaigla Viljatusravikeskuses kasutusel käesoleva aasta algusest ning esimene kliiniline rasedus on oodatud ja loomulik tulemus. Test tehakse siirdamisele eelnevas tsüklis. Emaka limaskesta koeproov võetakse täpselt ajal, mil arst plaaniks teha embrüo siirdamise. Valmisolekut embrüo pesastumiseks näitab 67 geeni analüüs, mille tulemusel näeb raviarst, kas tema valitud aeg on patsiendile parim või vajab ajastamist.

"Veidi enam kui pooled Täppismeditsiini laborile saadetud analüüsidest näitavad, et plaanitud embrüo siirdamise aeg on patsiendile parim ja muudatust pole vaja teha. Umbes kolmandik patsientidest vajab aga beREADY tulemusel embrüo siirdamise aja edasi lükkamist näiteks ühe päeva võrra. Samuti esineb juhtumeid, kus embrüo siirdamist peaks tegema varem kui arst plaaninud," rääkis kogemusest Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse Täppismeditsiini labori juhataja ja testi üks arendaja Kaarel Krjutškov.

Kokku siirdatakse Eestis aastas umbes 4000 embrüot ja tehakse 2800 kehavälise viljastamise tsüklit. Keskmiselt on ühe tsükli hind 1500-2500 eurot ning see on kuni 40aastastele (k.a) sotsiaalkindlustatud patsientidele tasuta. Seevastu on pesastumise testi hind umbes 300 eurot. Piisab ühest testist, mis näitab naise personaalse varieeruvuse enne järgnevaid protseduure. Patsiendile annab viljatusravis tehtud omafinantseering kindlustunde, et embrüo(d) siirdatakse parimal võimalikul ajal.

Embrüo pesastumise test sobib neile, kes tahavad viljatusravi efektiivsuses kindlad olla. Patsiendi jaoks on oluline, et eesolevad protseduurid viiakse läbi talle kõige sobivamal ajal, vähendades viljatusravi ebaõnnestumise riski.

Test beREADY on lisavõimalus ka patsientidele, kes on viljatusravis kogenud korduvat ebaõnnestumist ning kelle viljatuse põhjus on ebaselge. Testi tulemusel ei pruugigi patsient olla viljatu, vaid vajab viljatusravis rasedaks jäämiseks hoopis personaalset raviskeemi ja paremat ajastust.