1) Julgus iseend ja partnerit uurida

Teadlik paar ei hinda suhte väärtust selle pikkuse või mugavuse põhjal — tähtsam on areng. Lihtsalt suhtes olemist võib muidugi nautida, aga tähtis on keskenduda kõigele, mis teie elus ja teie vahel toimub, mitte lihtsalt sellele, mis on mugav ega vaja enam arutamist.

Me tuleme siia Maale õppima — füüsiliselt, vaimselt, emotsionaalselt, spirituaalselt. Kui areng seiskub, on seda suhtes kohe tunda. Mõni tunneb arusaamatut ebamugavust, mõni igavust ja tüdimust, mõni tunneb armastusetunde vähenemist. Paraku ei julge paljud paarid selliseid asju koos lähemalt uurida, mistõttu suhted kipuvad arengut pigem kinni hoidma kui sellele hoogu lisama.

Me tahame, et partner käituks kindlal viisil, me surume oma tundeid, mõtteid ja soove alla, et partnerile sobida — ja peagi on selles tulenevat seismajäämist suhtes tunda. Suhe muutub puuriks, millest tahaks välja — kasvõi natukeseks ja väikestel viisidel. Mõni hakkab petma, mõni lihtsalt sulgub partneri ees ega taha enam südamest südamesse rääkida, vms.

Teadlik paar peab arengut suhtes kõige tähtsamaks, sest teab, et areng hoiab suhet tegelikult elusana. Areng on hirmutav, sest viib meid kohtadesse, millest veel midagi ei pruugi teada, aga teadlik paar ei kohku tagasi ka mõttest, et äkki vähemalt üks neist kasvab arengu tagajärjel suhtest välja ega tahagi enam koos olla. Tänu sellele julgusele säilitab suhe oma elujõulisuse, ja hoiab ka armastust elus.

2) Kumbki vaatab oma varjupoolele julgelt silma

Mida tähendab julgus oma varjupoolele silma vaadata? Inglise keeles on selle kohta suurepärane väljend: owning their shit. See tähendab, et inimene tunnistab nii endale kui ka partnerile oma käitumise peidetud motiive — näiteks ütleb välja, et tundis partneri vastu viha, kadedust, hirmu hüljatud saada vms.

Peidetud motiivid on kõigil ja tavalises suhtes varjatakse neid tihti hoolega, sest levinud on illusioon, et suhtes olemine peaks eelkõige head tunnet tekitama ning kõik halba tunnet tekitav tuleks eemaldada ja maha matta.

Paraku on meil kõigil oma varjupool — varasema elu jooksul kogunenud emotsionaalne pagas, mis kerkib käitumises esile nagunii, tahame seda või ei. Teadlik paar on nõus selle pagasi olemasolu aktsepteerima, sest muidu ei saa vanadest konfliktidest või haavadest kunagi üle. Ebafunktsionaalne osa meis kontrollib meid ainult siis, kui sellest ebateadlikuks jääme. Selle tunnistamine võimaldab sellest välja kasvada.

3) Kõik tunded on vastuvõetavad

Teadlikud partnerid lubavad nii endal kui ka teisel kõike tunda ning oma tundeid, soove ja fantaasiaid ka teisele väljendada. See nõuab taas mugavustsoonist väljumist, aga võib kujuneda ühe tervislikumaks asjaks, mida suhe tuua võib. See on tõeliselt võimas tunne, kui saad olla täpselt see, kes oled, ja ikkagi partnerile vastuvõetav olla.

Ennast täiesti ausalt väljendada on suur väljakutse. See, mida räägib, ei pruugi meeldida ei sulle endale ega ka partnerile. Aga see võimaldab autentseks jääda, mis omakorda võimaldab armastusel elusaks jääda. Mida rohkem end partneri ja suhte huvides painutame, seda vähem armastusel hingamisruumi on.

Radikaalne ausus: jaga endast kõike, aga lase partneril sama teha. Ära ütle midagi välja, et siis vaimselt või ka füüsiliselt eemalduda — töötage info koos läbi, nii põhjalikult ja kaua kui vaja.

4) Suhe on koht armastuse praktiseerimiseks

Armastus on teatud mõttes treeningukeskkond. Seal saad arendada näiteks oma võimeid (teise inimese juures) vaimselt paigal püsida, andestada, erinevusi aktsepteerida, avada tundlikke osi endast…

Armastus pole aga meelelahutus, mis peaks kogu aeg midagi head pakkuma ja mille juurest on mõistlik eemalduda, kui uudsuse võlu on kadunud. Armastus on teekond iseendase ja teise inimese hinge. See on võimalus näha oma suhet lähedalt kõigis selle nüanssides ja õppida seda aktsepteerima. Sest elus asjad on alati muutumises ja ka suhe ja armastus ei jää kogu aeg samasugusteks, kui need elus püsivad.

Teadlik paar on uuele avatud. Nende pühendumus sel teekonnal koos püsida rikastab nende elu ja suhet viisidel, mida nad poleks osanud alati ette nähagi.

Allikas: Suhted.ee

Jaga
Kommentaarid