Teame ju kõik, et laste õrna nahka tuleb päikese eest kaitsta, ning teame ka seda, et ainus võimalus seda teha on kas püsida toas või kreemitada laps pealaest jalatallani päikesekaitsekreemiga kokku. Ent kes meist ikka seda niigi üürikest Eestimaa suve siseruumides veeta tahab - seega, kreemitame! Kui oled aga korra elus üht meetripikkust maailmaavastajat kreemitama pidanud, siis tead, kui tüütu tegevus see mõlemale osapoolele on. Esiteks see kleepub ja teiseks ei püsi laps paigal ning kolmandaks kulub see nii kiiresti maha, et Sa ei tee rannas muud kui mängid kogu päeva, kreemipotsik käes, kulli. Tõhusam viis last suvel kaitsta on õige riietus.

KAS UV-KAITSEGA RÕIVAD ON OHUTUD?

Tegelikult omavad kõik rõivad mingilmääral UV-kaitset. Seda fakti tõestavad näiteks rõivaste päevitusrandid peale päikesekäes olemist. Koht, kus põletust ei ole, sinna ei ole ka päikesekiired nii suurel hulgal nahani jõudnud. Tavaline puuvill ei ole aga ranna- ja päikesekaitse riietuseks hea valik. Kui puuvill saab märjaks, siis muutub ta külmaks. Lisaks võtab puuvilla kuivamine aega ning soolane merevesi ja päikesekiired rabestavad kangast, muutes selle ruttu kasutuskõlbmatuks. Tavaline puuvill laseb ka enamuse päikesekiirgust läbi, mistõttu ta tegelikult last ju ei kaitse.

Viimastel aastatel on väga populaarseks saanud täiendava UV-kaitse märgisega rõivad ja peakatted. Täiendav UV-kaitse on väga tänuväärne ja vajalik just rannarõivastel. UV riietust kasutades ei pea sa pidevalt kogu lapse keha kreemitama ning samuti pakuvad UV-kaitsega rõivad kindlamat kaitset kui kreem, mis võib kergesti maha tulla. Kuid väga oluline on uusi rannariideid ostes selgeks teha, kuidas rõivas on täiendava UV-kaitse saanud.

Enamjaolt on laste ujumisriided tehtud polüamiidist. Sel kangal on palju häid omadusi, aga ka mitu kvaliteeditaset ja lubatud on kasutada materjali, mis on odav ja millel on väiksed poorid sees. Nende pooride täitmiseks kastetakse riided spetsiaalsesse keemilisse lahusesse ja nii saavutataksegi kanga UV-kaitse.

Selles kõiges polekski võib-olla midagi nii hullu, kui tegu poleks kangaga, mida päike lapse õrna ja higistava naha vastas pidevalt kõrvetab. Sest mis sellise kangaga kuumutamisel juhtub? Mürgised kemikaalid eralduvad läbi kanga lapse naha sisse ja sealt liiguvad need otse vereringesse, mõjutades tugevalt näiteks lapse hormonaalsüsteemi.

Eriti ohtlikuks muutuvad need kangad pikemal kandmisel ehk kui keemiline ühend hakkab kanga küljest nö lagunema. Nii nagu vihmakindlad joped kaotavad ajaga oma vihmakindluse, siis ka keemiliselt töödeldud UV-kaitsega rõivad teevad seda. Vihmajopet kanname me enamasti teiste rõivaste peal ehk kokkupuude nahaga ei ole nii otsene, kuid suvised mütsid ja rannariided on kohe vastu lapse õrna nahka.

Õnneks aga on olemas ka kemikaalivabasid rannarõivaid, mis on tehtud samuti polüamiidist, kuid kanga kudumisprotsess on erinev. Meie kasutatavas materjalis pole poore ja UV-kaitse on kangas endas olemas, mistõttu puudub vajadus kemikaalide kasutamise järele. See tehnika on küll kallim, kuid tagab selle, et rõivad on lapsele ohutud.

Kuidas leida kemikaalivabasid rannariideid?

  • Jälgi infot toote etiketil:

Kõik rõivatootjad, kes ei kasuta kemikaale ütlevad selle julgelt ja suurelt välja. Kui etiketil ei ole "chemical-free" märgist, siis suure tõenäosusega see kemikaalivaba ka ei ole.

  • Otsi infot brändi kodulehelt:

Enamus brände toovad oma kemikaalivabaduse välja juba esilehel, mõndadel tuleb aga otsida seda Firmast või muu taolise lehe all. Aga jällegi, kui tootja pole seda julgelt oma kodulehel välja öelnud, siis enamasti rõivad ka kemikaalivabad ei ole.

MILLIST MÜTSI VALIDA?

Vastavalt sellele, kas tegemist on päikesepaistelise ja kuuma päevaga või pilvitu ja tuulise päevaga, peaks tegema mütsivaliku. Suvemütside puhul, mille eesmärk on kaitsta nahka ja silmi liigse päikesekiirguse eest, on oluline jälgida, et mütsil oleks lai ning topeltkangast nokk või serv.

Kui ilm on suviselt pilvine ning tuuline, siis on õige valik õhem ilma voodrita mütsike, millega ei hakka lapsel palav, kuid mis kaitseb piisavalt tuule eest. Selline müts on väga hea valik juba hiliskevadel ja läbi suve tuulisematel ja poolpilvistel päevadel. Hea valik on see ka kärulastele, sest kärus olevat last ei ole vaja otseselt päikese eest kaitsta, kuid samas tahaks kaitsta kõrvu tuule eest. Ja kui uni kipub peale, siis ei jää selili magades ebamugavat serva pea alla.

Kui õues ootab suviselt kuum ja päiksepaisteline ilm, on hea valik laia noka ja kaela kaitsva sirmiga suvemüts. Sellised mütsid on väga head valikud nii mänguväljakul kui ka rannas. Lai nokk kaitseb nägu ja kuklapoolel olev sirm kaela päikese eest. Paelad hoiavad mütsi paigal ka suurema tuulepuhangu ajal.

Samuti on kuuma ja päikesepaistelise ilmaga head valikud laia servaga mütsid (näiteks SOREN ja SAARA), mis ei lase liigsel hulgal päikesekiirtel lapse õrnale näole ja kaelale ligi ning kaitsevad ka silmi ereda päikesevalguse eest.

KUIDAS LAST LIIGSE PÄIKESE EEST KAITSTA?

  • väldi kõige suurema UV-kiirgusega aega (kell 11-15)
  • jälgi päevast UV-indeksit
  • ole lapsega kõige intensiivsema päikese ajal täisvarjus
  • kanna õigeid rõivaid ja peakatteid


Suvised heitlikud ilmad võivad olla lapse riietamisel segadust tekitavad, kuid oluline on lähtuda kahest aspektist - sobiv rõivastus ja päikese käes olemise aeg. UV-kiirgus iseenesest ei ole halb, liigne UV-kiirgus aga küll. Vari, õiged lasteriided ja sobiva lõikega suvemütsid pakuvad suurepärast kaitset, kuid sama oluline on päikesekreem. Vali kindlasti kreemid, mis ei sisalda ohtlikke aineid ja määri kreemi kohadesse, mida rõivad ei kata. Üks hea ülevaatlik artikkel päikesekreemidest leiad siit. Kuid pea meeles, et päikesekreemid ei ole mõeldud selleks, et olla kauem päikese käes.

Nautige suve, ohutult!

Merle

Jaga
Kommentaarid