“Olen venelanna ja vabakasvatusel pole meie peres kohta. Lapsel peavad olema kindlad reeglid. Ta peab teadma, et ei ole maailma kunn,” ütleb Tanja, kes kasvatab koos Mikuga poolteiseaastast Teodorit Pere ja Kodu suures persooniloos.

Mina, mu naine ja kolm last

“Oh issand, kuidas ma sellest kõigest unistasin! Et mul oleks tavaline pereelu. Pühapäevahommikused pannkoogid ning kisa ja käraga lasteaeda minevad lapsed. Sama palju kui samast soost kallimat olen ma siin elus tahtnud ainult last,” kirjutab kolme lapse ema.

Kuidas säästa lapsi minu ja mehe tülidest?

“Meil on mehega suhtes väga rasked ajad, kaalume lahkuminekut, aga ei suuda otsustada. Vaikime päevi mornilt, vahel tõstame häält, reageerime ka laste pöördumistele järsult. Kuidas seletada olukorda 3- ja 5aastasele lapsele? Ilmselt nad tajuvad, et midagi on valesti,” kirjutab Eva.

Usu, looda, armasta, anneta

“Mälestus sellest päevast on väga udune. Oli mure ja paanika, aga kui sain teada, et reanimobiil on ka juba kohal, mõjus see rahustavalt,” meenutab Livia oma 25. rasedusnädalal ilmale tulnud kaksikute sünnipäeva. Üks kaksikutest kahjuks vastu ei pidanud ja paraku ei jäänud see uskumatult tugeva pere ainsaks proovikiviks.

Reportaaž: Kuidas Emil lasteaias käima hakkas

+ 7 ideed lasteaiaga kohanemiseks lapsele ja eriti sulle!

Liumäest tohib alla lasta ainult, jalad ees, ja rühmaruumis ei joosta! Ehk lugu sellest, kuidas väikene vaba inimene sattus korraga reeglite keerisesse ja kuidas me kohanesime.

Nähtamatu sõber lohutab ja hirmutab

Kui su lapsel tekib nähtamatu kaaslane, siis kas peaks sealt tagant otsima pärisinimest, kummitusi või on see lihtsalt fantaasia vili? Saarlanna Kai on kindel: “Minu laste fantaasiakangelane on mu kadunud isa, laste vanaisa.” Vahel võivad laste nägemused aga ka kohutavalt kõhedad olla!

Verd jooksis nagu kraanist

“Tundsin end väga nõrgana, tahtsin ainult magada ja nutsin kogu aeg. Kui lõpuks verejooksuga haiglasse jõudsin, selgus, et mulle olid pärast sünnitust sisse jäänud platsentatükid,” meenutab Kristi saaga algust. "Arstid ütlesid aga alguses aina, et väikse lapsega ongi elu keeruline ja emotsionaalne."

Austria äärealal kokku sulanud südamed

“Meil on koos hea olla, sest aktsepteerime teineteise kiiksusid ja oleme partneritena toetavad. See on terve ja toimiva pere alus,” ütlevad Hanna ja Dheer, kes elavad oma laste Mia ja Norah’ga Feldkirchis, Austria läänepoolseimas osas Alpide-vahelises orus.

Gerd õpetab poega kaotama

“Sport õpetab last kaotustega toime tulema,” ütleb olümpiavõitja ja maailmameister Gerd Kanter. Ta leiab, et just see on elus väga oluline oskus, sest mitte alati ei kanna elu meid kätel.

Kaks rasedust, üks imeline sünnitus

“1. jaanuaril 2018 näitas rasedustest uue pereliikme ootust. Ütlesin abikaasale: “Ikka vist on midagi.” Tarmo vastas: “No vaatame.” Tegelikult olime saanud sama uudise ka aasta varem — kes soovib rõõmsat lugemist, jätku esimesed lõigud vahele,” kirjutab Maris (27).

Elly elu täis muusikat

Dirigent Risto Joost tervitas aprillis koos abikaasa Tiinaga pisitütar Ellyt. Nüüd on nende peres vähemalt osaliselt taktikepp tütre käes. Kuid ka beebil tuleb vanematega arvestada.

Üllatav jääaeg kesk suve

Kertu (2) ja Uku (4) ema Krista õpetab, kuidas hoida ilusal suvepäeval lapsi tegevuses lausa tunde — jääajateemalise mänguga on vau-efekt garanteeritud!

Emotsioonidejaht seikluspargis

Kui mänguväljakud ja matkarajad läbi käidud — soojendus tehtud –, tasub põnnidega ette võtta närvekõditav retk seikluspargis. Pere ja Kodu teeb ülevaate parimatest kohtadest, kuhu koos lastega seiklema minna.

Pista vitamiinipommid sügavkülma

Puu- ja köögiviljad valmivad üksteise võidu. Nüüd on õige aeg need sügavkülma pista, et talvel beebile kohalikku mahedat kraami pakkuda. Kuidas seda täpselt teha?

Iga seljakott pole veel koolikott!

Ongi käes aeg proovida väikestele õlgadele esimest koolikotti. Selle valimisel on peale ergonoomilise seljatoe ja õlarihmade väga oluline vaadata, et see oleks lapsele täiesti paras, mitte liiga suur. Esimese klassi jüts ise on ju veel pisike!

Tervislikud ampsud maiasmokkadele

Kuidas maiustada nii, et veresuhkur ei ralliks nagu Ameerika mägedel — ja sellega koos põnni tujud! — ning magustoiduski leiduks häid ja vajalikke toitaineid?

Ja palju muud…

Telli Pere ja Kodu SIIT