Mida lähemale tähtaeg nihkus, seda enam lootsin ja palvetasin, et leiaksin saatusekaaslasi, kuid nüüd, 5 aastat hiljem, olles teinud kõik endast oleneva, et säärast emmede ringi enda ümber tekitada, pean tõdema, et see ei õnnestunud. Olen käinud nii perekooli loengutes, rasedate kokkusaamistel, beebivõimlemise ja -ujumise tundides, emmede kohtingutel kui ka proovinud lasteaias teiste lapsevanematega jutule saada. Kõigist minu pingutustest hoolimata olen endiselt üksi — ainuski kontakt pole püsima jäänud.

Kui alguses valasin selle pärast kibedaid pisaraid ja tundsin ennast läbikukkununa, siis olles peagi oma last kooli saatmas, olen lõpuks jõudnud veendumusele, et kõige hullem seljataga ja võib-olla polnudki see nii kohutav katsumus. Kui ka sina oled mingil põhjusel emme-sõbrannadest ilma ning proovid mõistatada, kuidas eluga toime tulla, siis usu, see on täiesti elatav ja ja kohati ka palju rahulikum elu.

Kuidas siis ikkagi hakkama saada?

1. Toetu oma partnerile

Kui sul on pühendunud abikaasa või kallim, olgu ta siis su lapse bioloogiline isa või mitte, on ta tõenäoliselt su probleemiga kursis ja pakub vajalikku tuge olukordades, kus sa muidu pöörduks sõbrannade poole. Olgu selleks siis emotsionaalne toetus nõrkusehetkel või reaalne toetus siis, kui vaja näiteks laps arsti juurde viia, lasteaiast tuua või temaga aega veeta, kui sul on muid tegemisi. Ära kindlasti unusta ka partnerile tuge pakkuda, et ta ei tunneks end ärakasutatuna.

2. Tutvu oma naabritega

Armas vanapaar kõrvalkorterist, sõbralik naisterahvas üle tee majast või lastega pere ülemiselt korruselt — tervita neid, naerata ning jaga sõbralikult oma igapäevaelu sündmusi. Kutsu naaber kohvile ja koogile või jalutama, kui oled lapsega välja minemas. Anna märku, et oled huvitatud kontakti loomisest.

3. Hoia/taasta side oma mitte-emmedest sõbrannadega

Kuna täiskasvanueas uute sõprade leidmine on üleüldiselt keerulisem ülesanne, siis jää truuks neile, kes sul juba on. Pead ainult sellega arvestama, et su mitte-emmedest sõbrannad ei taha tõenäoliselt mitte midagi kuulda su beebi kakamisest, oksendamisest või tujutsemistest, säästa neid sellest.

4. Palka abilisi

Inimene, kellele oma lapse hoolitsemise eest maksad, ei oota sult ühtegi selgitust selle kohta, kuhu sa lähed ja mida teed. Seetõttu on tasuline lapsehoidja tunduvalt parem kui ämm, äi, ema, õde või keegi teine lähikonnast, kes alati hinnanguid andma kipub. Täpselt samamoodi võid oma elu kergemaks teha sellega, kui palkad koristaja. Mugavus ja seeläbi iseendale aja vabastamine on seda kulutust väärt!

5. Otsi virtuaalseid gruppe

Kuna online-foorumites leiduv info on nii vastuoluline, siis tõelistest inimestest koosnev sotsiaalmeediagrupp võib sulle väga palju kasulikku infot pakkuda. Siinkohal pole silmas peetud tavalisi beebigruppe, vaid näiteks kasvatusmeetodi kaupa koonduvaid rühmitusi. Näiteks kui oled Montessori filosoofia austaja, tunned end kindlasti hästi selleteemalises grupis, väga asjalik on ka Pere ja Kodu vanemlusmentor Tanel Jäppineni grupp Positiivne ja rahumeelne vanemlus. Ära karda küsida küsimusi ning osaleda aktiivselt diskussioonides ning jagada kogemusi, mis kellelegi väga kasulikuks võivad osutuda. Sugugi pole välistatud, et sellisest grupist lõpuks endale ka need kaua-oodatud emme-sõbrannad leiad.

6. Astu toast välja

Ainuüksi värskes õhus viibimine aitab enesetunde paranemisele märkimisväärselt kaasa ning oma lemmikkohviku külastamine isegi koos lapsega võib olla äärmiselt mõnus vaheldus. Investeeri kvaliteetsesse vankrisse ja naudi koos beebiga aastaaegade vaheldumist ja kauneid paiku. Külasta kindlasti ka beebitrenne.

7. Ära lase enesehinnangul kannatada

Ilma sõbrannadeta emme olla võib olla kohati väga emotsionaalselt laastav. Sulle võib kergesti mõtteisse hiilida kahtlus, nagu oleks sul midagi viga või puudu ning imestad, kuidas teistel sõbrunemine pealtnäha nii kergesti õnnestub. Aga see, kui sa pole õigete inimeste peale sattunud, et tähenda, et sinu sõprus midagi väärt poleks. Sa pole lihtsalt veel leidnud enda inimesi. Astu parem samm kõrvale ning naudi mõnda muud head asja, mis su elus on ja ole selle eest tänulik. Seda on raske teha, aga see on seda väärt.

Jaga
Kommentaarid