“Ühel hommikul tõusin nagu filmis pahh! üles ja tundsin – kui me päriselt tahame kolmandat last, siis nüüd on viimane aeg. Läksin Rasmuse juurde ja ütlesin: kuule, nüüd!” naerab näitlejanna Karin Rask Pere ja Kodu kaaneloos.

Mihkel Raud: Mida teab perelammutaja perest?

Olen 50 eluaasta jooksul kolm abielu käkki keeranud, ent küsimused on alati samad. Vähemalt need, millega meedia mulle “uudise” ilmnedes läheneb, kirjutab Mihkel Raud seekordses kolumnis.

Laura Kõrvits: Vastakad tunded

Mulle ei meeldinud koolis, täitsa ausalt kohe. Õnneks näen enda laste pealt, et neile meeldib koolis käia. See teeb mind väga õnnelikuks!

Elis Aunaste: Elades hindele viis

"Selle aasta keerukamaid hetki oli kooliaasta lõpus, mil väga aruka ja sümpaatse õpilase pere leidis, et olen nende lapsele hinde panekul olnud ebaõiglane. Mina ja ebaõiglane?"

Minu erilise poja esimesed viis piinarikast kooliaastat

“Kui nüüd hästi järele mõelda, kuidas kõik alguse sai, siis ohumärke oli juba lasteaias, kaks aastat enne kooli. Paraku ei osanud poeg ennast siis veel nii selgelt väljendada ja mina piisavalt tõsiselt reageerida,” kirjutab Madise ema Tiina (36) aastaid kestnud võitlusest koolikiusuga.

Ta ei mängi minutitki üksi!

“Mu kahe ja poole aastane laps ei mängi hetkegi üksinda. Kogu aeg on üks emme, emme, emme...” kirjutab Kai. Pereterapeut annab nõu!

Sünnipäevapidu? Jah, aga palun ilma minuta!

“Miks on kolmeaastase lapse peole vaja neljakümmet külalist?” imestab Diana Luik, väikse Ruperti ema. “Kui tervet rühma peole ei kutsu, kas tõesti mõni mudilane solvub?” Ta kirjutab mudilaste sünnipäevapidudest.

Kui emotsioonid löövad üle pea

Vahel võib kodus ette tulla olukordi, kui tahaks lausa täiest kõrist karjuda. Kas mõistlikum on laste eest oma kurbust, ärevust, raevu ja pettumust varjata? Või vastupidi – oma tunded välja elada? Uurime välja.

Tsau, õhtul näeme!

Ühetkel pead tal laskma minna. Ilmelt juhtub see siis, kui ta koolikotti kandma hakkab. Kuidas last üksi liiklemiseks ette valmistada? Vaadake koos!

Esimesse klassi läheb terve pere

Esimest korda ei lähe kooli mitte ainult laps, vaid ka tema vanemad, kui varem peres koolijütse sirgunud pole. Kuidas kooli algus võimalikult sujuvaks teha, räägivad oma kogemuste põhjal mullu esimesse klassi läinud laste vanemad ja nõu annavad õpetajad.

Aasta ringi puhkusemeeleolus Floridas

“Multikultuursus, puhkusemeeleolu ka siis, kui töötad, hea tuju ja palju meelelahutust – need on Florida märksõnad!” kiidab Karksi-Nuiast pärit Terje, kes elab juba aastaid seal hollandlasest abikaasa ja kolme ühise lapsega. September ei ole seal aga mitte kooli, vaid orkaanikuu!

Vanemad, kolige ise sisse-välja

Kui Olivia ja Kristjani abielu aasta eest purunes, tegid nad tavatu otsuse – jätta lapsed elama endisesse koju ja hakata ise edasi-tagasi kolima. Kuidas see sujunud on?

Meie vapper võitlus villidega

“Kui enamik lapsi rõõmustab uue mänguasja üle, siis Cassandra nägu kisub naerule, kui mõni valutav haav on kinni kasvanud,” tõdeb Ingrit, kelle vanem tütar põeb sünnist saati üliharuldast nahahaigust. Tema vanem tütar pole näinud ainsatki valuvaba päeva.

Ma ei soovi kunagi enam lapsi...

“Mu süda tilkus verd, kuid teadsin, et rohkem lapsi ma siia ilma kanda ei taha. Samuti mitte süüa 20 aastat tablette,” tunnistab Airike, kes lasi end steriliseerida. Miks naised nii lõpliku otsuseni jõuavad?

Peaaegu et jõudsime kohale

“Kihutasime haigla poole, vaatasin kiirabiauto laes olevaid tulukesi ja kordasin endale: siin ma küll sünnitama ei hakka! Järgmise pressi alguses ütles üks arstidest, et kohe jõuame sünnitusmajja. Kuid siis ma enam ei suutnud…” kirjutab Kerli (29).

Emaks sündimise rituaal

Selles, et vastsündinud lapsuke vajab sünnijärgsetel nädalatel erilist hoolt, poputamist ja tähelepanu, oleme kõik veendunud. Aga kui tihti me mõtleme, et sellist hoolt vajab ka värske ema? Müstiline rituaal, mida tutvustame, poputab justnimelt ema.

Võitlus kollase jumega

“Mu beebit torgiti süstaldega iga päev. Ta pidi veetma oma esimesed elupäevad kuvöösis, mitte ema kaisus, kus peaks olema iga vastsündinu koht. See oli kõige raskem aeg mu elus,” meenutab Karoli võitlust Annabeli bilirubiiniga.

Muta traktori seljas

“Vahel vaatan oma lapselapsi ja mõtlen, kas neis ikka minust ka midagi on? Ja siis märkan: jälle seesama püstine nina – sääse lennuväli!” rõõmustab näitlejanna Katrin Karisma. Käisime tal külas!