Ka “Mõmmi ja aabitsa” telelavastuse osad oleme korduvalt algusest lõpuni läbi vaadatud. Mu poja lemmiktegelane oli Rebase Rein. Rein on kõige ehedam ja elusam tegelaskuju, oma jooseptootsilike krutskite ja lõputu seiklusjanuga. Reinu nahaalsus vastandub Mõmmi naiivsusega. Rebase Reinu riukalikkuse tegi telelavastuses eriti nauditavaks Lembit Ulfsaki vahe mäng.

Mõmmist ja tema sõbrad on Eesti teleajaloos ikoonilised tegelased. Omamoodi Eesti muumid, kes on rõõmustanud nüüd juba mitme põlvkonna mudilasi. Nüüd, kui mu noorem poeg saab varsti kolmeseks, on paras aeg tallegi neid ikoonilisi kangelasi tutvustada. Suurepärane võimalus selleks on lastelavastus “Mõmmi ja sõbrad”.

Ilmselt on see ka näitlejatele, kes paljude laste südametesse raiutud lastelavastuses osalesid, suurepärane võimalus taaskohtumiseks, sest lavastuses osalevatest näitlejatest suur enamus samad, kes juba ligemale poole sajandi vanuses telelavastuseski kaasa tegid. Lavalt on selgelt näha, et taaskohtumise üle rõõmustasid ka nemad. Eakamate näiteljate lustimist lastelugudes oli südantsoojendav vaadata.

Lavastus koosneb mitmest õpetlikust loost, mis tunnistuste kättesaamisest Rebase Reinu korraldatud aabitsapeoni moodustavad tervikliku kava. Puudust pole Reinu krutskitest ega hundikutsikate Uudu ja Uubu rumalusest, Jänku Juta edevusest ega Karu Kati ja Karu Mati tublidusest. Lahkunud Lembit Ulfsaki loodud Rebase Reinu värvikat rolli kandis väärikalt Andero Ermel, kutsudes mitmelgi korral esile laste sundimatut naeru.

Lapsi täis saal oli lavastuse lõpuks rõõmu täis. Lapsed olid kogunenud lava ette, et oma sõpradele kaasa elada, vanemad istusid toolidel ja vaatasid oma lapsepõlvekangelasi heldinult. Loodan, et etenduselt sai mõnigi laps innustust kodus ema-isa päevinäinud “Mõmmi aabits” kätte võtta, et just selle väärika raamatu abil tähestik selgeks õppida.

--

Etenduse tõi lavale Ekspress Meedia, pileteid saab osta SIIT.