Laura Kõrvits: Miks muutuvad ema-isa päev-päevalt närvilisemaks ja paistavad jõulurahu üldsegi mitte hindavat?

Elis Aunaste: Teate, mis meie peret päästma ruttas? Tervis. Õigem oleks öelda – selle äkiline kadumine.Mille nimel sina hommikul ärkad? Mina olen tänasest detektiiv, kelle missiooniks on leida üles iga viimne kui isiklik ikigai. See, mille nimel hommikul ärgata. Kui tahad teada, mis on ikigai ja miks seda otsima peaks, siis loe, mida kirjutab Elis Seppius.

Mihkel Raud: Kui laps õhtul magamast keeldub, on selle taga reeglina üle­väsimus, mitte mõni keerulise nimega neuroos, millest veel üleeile keegi midagi ei teadnud. Püüa seda aga tänapäeva inimesele, näiteks minu naisele seletada! Või veel hullem, samaealisele ameeriklasele!

Kas mu laps on hüperaktiivne?

"Minu tütar on väga püsimatu ega lase meil mehega kodus üldse rahulikult olla, vaid tahab terve päeva, et me temaga tegeleksime ja ta küsimustele vastaksime. Ma saan aru, et kolmeaastaste puhul on pidev miks-miks-miks normaalne, aga minu laps on juba kuus ja peaks järgmisel aastal kooli minema. Olen hakanud mõtlema: kas tegu võib olla aktiivsus- ja tähelepanuhäirega?"
Vastust aitab leida Mari-Liis Knut, Innove Rajaleidja sotsiaalpedagoogika juhtivspetsialist.

Ma ei kahetse, et lastekodus kasvasin!

Oma lapsepõlvest Merlin jõulupühi ei mäleta. “Ju hulkusime õdedega omapäi nagu ikka ja ilmselt olime ka söömata... Kui emal oli selge periood, oli meil toit laual. Kui ema oli tsüklis, olime omapäi." Jõulud tulid tema ellu siis, kui ta sattus Keila SOS Lastekülla sealse ema Leili hoole alla.

Millal ja kui kauaks lasteaeda?

Maarja kuuleb tütre lasteaiast alatasa vihjeid, et väikelastele võiks anda rohkem puhkepäevi ja õhtul neile varem järele jõuda. “Sellised kommentaarid riivavad hinge,” tunnistab ta. Tahaks ju, aga töö ei luba! Lisaks: kas panna vanem laps lasteaeda, kui ise beebiga kodune oled? Pereterapeut ja lastepsühholoog annavad nõu.

Meeste hobid, mis röövivad pereaega

Kuidas pärast laste sündi oma hobidega tegeleda nii, et pere ei kannataks ning mehel ja naisel mõlemal silmad säraksid? Triin mehele kätt ette pannud pole, kuid vaidlusi ja solvumisi tuleb ette küll. “Minu õlul on beebi, kodukoristus ja söögitegu. Kogu rutiin, iga päev üks ja sama. Mees on tööl või jahil,” on naine nördinud. “Ma enam ei mäleta, millal me viimati terve päeva kolmekesi veetsime. Kõiki asju teen vaid beebiga kahekesi.” Pereterapeut annab nõu ja paarid jagavad oma kogemusi.

Väsitavad, mitte rõõmustavad jõulutraditsioonid

“Meil on kahene poeg ja kümnekuune tütar. Enne laste sündi oli meil aastaid tavaks, et sõitsime jõuluajal ühest Eesti otsast teise vanemate-vanavanemate juurde. Nüüd on see traditsioon minu jaoks muutunud koormavaks kohustuseks,” kirjutab Sigrid (32). Nõu annab pereterapeut Triin Kahre.

Tere, mina olen Margaret!

Sel sügisel sain ma nelja-aastaseks. Kui ma sündisin, oli minu Apgari hinne üks. See tähendab, et mul lõi ainult süda. Keegi ei tea täpselt, mis minuga juhtus...

Emme, vaata, ma viipan sulle!

Kas sina oled juba kuulnud beebiviiplemisest? Kui ei, siis ilmselt kergitad kulmu: viiplevad ju kurdid – mis sel beebidega pistmist on?

Jõuluõhtul nad nüüd küll ei sünni!

“Jõululaupäeva hommikul olin veidi rohkem väsinud kui tavaliselt. Haiglakott oli mul pakkimata, sest tähtajani oli veel poolteist kuud. Õhtu jooksul naljatlesime küll korduvalt, et äkki sünnivad jõululapsed,” meenutab Kreete (29) päeva vähem kui aasta tagasi.

Teadliku päkapiku spikker

Esimesed paar eluaastat võib laps mandariinide ja beebiporgandite üle sussi sees ju õnnelik olla, kuid mida aeg edasi, seda kommisemaks asi kisub. Milliseid lisaaineid maiustustes vältida tasub?

Mängime Montessori moodi!

Kui palju ja milliseid mänguasju sinu laps vajab? Kas parim lelu on see, mis arendab üht või mitut oskust? Või peaasi, et oleks lõbus? Lisaks head kingisoovitused.

Jõulumaad avanevad

Kui jõuluvana päris koju Lapimaale rännata ei õnnestu, siis hea uudis on see, et taat teeb ka mitmel pool Eestis peatusi. Teeme ülevaate selle aasta jõulumaadest.

Piprane püha tšillipealinnas

Saaremaalt pärit Liilia ja Hollandi juurtega Kevin leidsid teineteist tutvumislehel, kohtusid Luxembourgis, abiellusid Eestis ja kasvatavad tütart USAs. Loe nende kärgepere-elust.

Jänesehaakidega rahulike jõuludeni Jänese talus

“Koju on alati väga hea jõuda. Olgu siin parasjagu kas või väikesed hullumeelsused lastega,” tunnistab Jänese talu peremees näitleja Priit Strandberg. Tema abikaasa Marion tunnistab, et ei kujuta kahe lapsega enam ettegi elu Mustamäe korteris. Lähme Tallinnast Tartu lähedale maale kolinud paarile külla.

Meisterdamist igaks advendiks

Kertu (2) ja Uku (5) ema Krista õpetab, kuidas tuua koju jõulumaagia. Pane mängima jõululaulud, keeda glögi, tõsta lauale piparkoogid ja kutsu lapsed meisterdama.

Kerged jõuluroad

Verivorst ja hapukapsas ei puudu ilmselt üheltki jõululaualt. Nende kõrval julgustan aga proovima midagi põnevat ja tervislikku – näiteks väherasvast küülikuliha, ahjukartuli asemel kinoad ja eelroaks paprika-külmsuppi.

Magda, see neljas

NUKU teatri näitleja Taavi Tõnissoni ja ta kaasa Katrini kodu Aruküla külje all on rõõmsat kära pilgeni täis. Aasta algul sündis perre ju neljas laps Magda Milde! Kuidas neljalapselise pere elu on?