Juba teist hooaega naerutab Jüri Butšakov “Õhtu!” saatejuhina kümneid tuhandeid ­eestlasi nende elutoas. Oma elutuba, elukaaslast Annikat ja tütar Lilit, pole ta seni palju näidanud. Ja seda teadlikult. Teadlikult püüab ta hoida koos ka oma peret, sest oma lapsepõlvest teab ta hästi purunenud suhte hinda lapsele.

Perelepitaja päästis meid kohtust

Maris on elanud juba paar aastat tütar Arabellaga kahekesi rahulikku igapäevast elu. “Meil pole enam kodus karjumist – üks tervete närvidega lapsevanem on parem kui kaks koos elavat vanemat, kes iga päev tülitsevad.” Lahkuminek oli aga keeruline, mängus olid nii lastekaitse kui õhus kohtutee. Mis siis päeva lõpuks päästjaks sai?

Samadel teemadel saad kuulata saateid ka Pere ja Kodu podcastidest. Vaata SIIA

Ragnar Klavani sülebeebi Luna

Sardiinias elava jalg­palluri Ragnar Klavani ja ta abikaasa Lili perre ­sündis oktoobri algul kolmas laps. Vennad Romer ja Ronan said endale ­pisikese õe Luna. Elu lähedastest kaugel on siiski vahel keeruline, tunnistavad nad.

Pere ja Kodu videloengu vastsündinu eest hoolitsemisest leiad SIIT

Elis Seppiuse kolumn: Pole midagi paremat korralikust tülist

Olen elutoas ja kuulen, kuidas hambaharjade surina saatel toimub vannitoas tütarde kätš. Harjad suus, käib küünarnukkide ja jalgadega sõnatu, kuid seda tigedam rüselus. Kas joosta vahekohtunikuks?

Vabandust, teil pole mõistlik praegu uuesti rasedaks jääda!

Kui su lapsed sünnivad 2,5–3,5aastase vanuse­vahega, saad hüvitist miinimumpalga järgi, isegi kui oled vahepeal tööl korralikku palka teeninud. Uus vanemahüvitise süsteem paneb paljud vanemad eba­õiglasesse seisu. Mida kindlasti uut last planeerides teadma pead?

Äreva aja lapsed

“Kas see toit on ikka värske? Kas ma ikka tohin seda võtta?” küsib Marta tihti enne sööma hakkamist murelikult. Lisaks kardab ta metsa jalutama minekut, seda, et juhtub autoõnnetus, ja veel paljusid muid asju. Kuidas ärevat last aidata ja toetada? Mis piirini on hirm normaalne?

16 ägedat kohta: Talvetralli kogu perele

Kohti, kus perega talverõõmu nautida, on Eestimaal küll — ägedaid tuubiradu ja suusanõlvu, mõnusatest kelgumägedest ja liuväljadest rääkimata. Annaks vaid ilmataat lund või vähemalt külmakraade, et kunstlund toota!

Kas mu laps on kooliks valmis?

"Mu poeg saab augustis seitsmeaastaseks ja peaks minema kooli, kuid olen hakanud mõtlema, kas ta on ikka selleks valmis. Nimelt ei oska ta veel lugeda, ainult veerib sõnu kokku, kirjutamisest rääkimata. Ka ei tunne ta selle vastu erilist huvi ja sundida pole teda tahtnud. Lasteaiast öeldakse, et ta on sotsiaalselt küps. Mis see tähendab? Tean hirmutavaid lugusid, kus laps on esimeses klassis püstihädas, sest ei olnud kooliks küps." Innove Rajaleidja spetsialist aitab vastuseid leida.

Issi, ma tahan emmet!

“Lapsed hõikavad kodus iga küsimuse korral mind. Mõnes mõttes ongi mul kergem teha kõike ise, saab õigesti tehtud. Mees aga ütleb, et saen niiviisi oksa, millel istun, ja väsitav on see ka,” kurdab kolmese Iti ja kuuese Uku ema Reelika (37). Pereterapeut Triin Kahre aitab lahendusi leida.

Kas maailma parim ema võib murduda?

Mul on köögis tahvlikese peal märkmepaber, kus on kirjas “maailma parim ema”. Selle kirjutas vanem tütar ja see on seal nii kaua olnud, et ma enamasti ei märkagi seda. Välja arvatud siis, kui tunnen end emana läbikukkununa, kirjutab kahe lapse ema Maarja. Ta avab sügavaimat kriisi oma elus.

Kui laps on KIDAkeelne… sõna otseses mõttes

"Mu pojal puudus k-häälik, ka teisi häälikuid ütles ta imelikult ja kõne oli puterdav," kirjeldab Kerstin. Ta teadis, et kõneprobleeme seostatakse kinnise keelekidaga, kuid Hendriku puhul miski muu sellele ei viidanud. Selgus aga üllatav põhjus, miks laps korralikult ei räägi.

Rasedus kui sõit Ameerika mägedel

Minu rasedus oli kui kihutamine Ameerika mägedel ja sõit ei vaibunud ka pärast sünnitust. Jõudsin isegi mõelda: kas tõesti nüüd, kui olen värskelt emaks saanud, ootab mind lõpp? Oma keerulise rasedus- ja sünnitusloo usaldab meile Mirja.

Perekond Superkangelased

“Praegu pole üldse keeruline – selle kõrval, mida pidime läbi elama enne beebide sündi ja meil neid veel polnud...” ütlevad kolmikute ema Gerli ja isa Kristjan. Käisime neil külas!

Tere, Piltsbergid!

Tavaliselt näeme Eesti tänavail ringi liikumas mugavatesse tumedatesse toonidesse riietunud kaasmaalasi, kes ajavad vaikselt nohisedes omi asju. Mille poolest meie pere siis erinev on? Oma esimese kolumni kirjutab Pere ja Kodu uus kolumnist Illimar Pilt.

Laura Kõrvits: Kõige raskem töö

Eelmisel kuul juhtus minuga selline lugu, et endalegi ootamatult sattusin kaheks päevaks lasteaeda asendusõpetajaks. Sain juba esimestel töötundidel aru, et minu peamine eesmärk on püüda lapsed vanemate tulekuni ühes tükis hoida.

Hamburg – elu parim valik

"Hamburg on Saksamaal elamiseks linn number 1," arvab Liilika, kes elab seal koos abikaasa Jalali ning laste Lennarti ja Frejaga. Liilika jutustab nende imelise tutvumiseloo ja avab pereelu oma Saksamaa lemmiklinnas.

RETSEPTID: Nuudlid ja vokid

Mis see vokk üldse on? Koduses mõistes ehk lihtsalt üks pisut tulisem roog, mis jõuab ühele pannile kokku, valmib kiirelt, on värske ja värvikas. Maitseandjaiks kodumaine sibul-küüslauk, veidi ingverit ja tšillit. Sojakastet, seesamiõli ja mõni terav tšillisoust – neist on rohkem kui küll. Aedviljadest on väga head tavaline kapsas ja porgand. Katsetame!

Meisterdame lastega villapalle ... ja villapallidest lauamängu!