Mare Oder on samal teemal ka varasemalt inimesi hoiatanud.

„Kui keegi on ilusa jutuga müügitöö tulemusena kasutanud eeterlike õlisid seespidiselt, siis soovitame tungivalt lõpetada selliste ainete manustamine ja vajadusel teha perearsti juures maksanäitajate analüüsid. Maksakahjustuse korral on ravi sümptomaatiline ja perearst kindlasti oskab seda korraldada," ütles Oder. „Tuletame inimestele meelde, et looduslik ei võrdu ohutuga. Looduslikud on ka roheline kärbseseen, tsüaniid ja radiatsioon. Imeravimeid ei ole olemas ning müügijuttu kuulates tuleb säilitada kriitiline mõtlemine," vahendab virtuaalkliinik.ee

Eeterlike õlide sisse võtmine võib lõppeda tõsise mürgistusega – näiteks eugenooli sisaldav nelgiõli tekitab seespidisel tarbimisel muuhulgas maksapuudulikkust.

Näiteks sügisel tuli abipalve inimeselt, kes oli internetist lugenud soovitust manustada parasiitide vastu niinimetatud puhastuskuuri raames purustatud nelki, koirohtu ja kassiküünt, tarbides sellist kooslust kahe nädala jooksul ühe kapsli kaupa päevas. Patsient kurtis valu maksa piirkonnas ning sügelust üle keha. „Nii tujooni sisaldav koirohi kui toksiin eugenooli sisaldav nelk on teadaolevalt mürgised taimed, nelgiõli kasutamist seespidiselt me kindlasti ei soovita. Eugenool tekitab maksapuudulikkust, samuti suurte koguste manustamisel kesknärvisüsteemi pärssimist ja krampe,“ ütles Oder.

Ohutut kogust nelgiõli manustamiseks teaduspõhised allikad välja ei too – kõik allikad soovitavad seda kasutada ainult välispidiselt, suukaudsel manustamisel tuleb olla tähelepanelik mürgistussümptomite tekkimise suhtes. Selliste taimede nagu nelk või koirohi puhul pole tegemist ei ravimi ega ka laiemalt tunnustatud toidulisandiga, seega puuduvad meditsiinilistes andmebaasides ka nendest jahvatatud pulbrite toksiliste annuste piirkogused. Nende taimede toksilisest toimest on põhiliselt olemas juhtumiraportid nendest kordadest, kui inimestega juba midagi juhtus - näiteks laste puhul on ägeda mürgistuse saamiseks piisanud paarist milliliitrist.

Samuti sõltub taimsete preparaatide toimeaine sisaldus suuresti taime kasvutingimustest, tulenevalt kvaliteedikontrolli puudumisest võib mõni preparaat sisaldada aga hoopiski muid koostisaineid. Nii-nimetatud „sajaprotsendiliste taimsete ravimite" analüüsimisel on nii mõnigi kord leitud, et need ei sisalda toimeainet üldse või sisaldavad lisaks sellele veel mitmesuguseid keemilisi ühendeid, mis taimedest sinna kindlasti ei sattunud. Maksakahjustuse sümptomid hakkavad tavaliselt ilmnema 24 tundi peale mürgistuse kujunemist. Seega, kui soovitakse kasutada loodusravi, on kapslite asemel ohutum tarvitada ümbertöötlemata ravimtaimi.

PANE TÄHELE!
MÜRGISTUSTEABE INFOLIIN 16662

Terviseameti mürgistusteabekeskuse infoliin 16662 on avatud ööpäevaringsel kõikidel nädalapäevadel nii elanikele kui ka tervishoiutöötajatele. Telefoniliinile helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga (välisriigist helistades +372 7943 794).

Lisainfo: www.16662.ee

Mürgistuse sümptomid lastel ja esmaabi

Kemikaalid ja ravimid võivad põhjustada mürgistusi, kui neid kasutatakse valesti, vales koguses või vale inimese poolt. Millised on mürgistuse sümptomid lastel ja kuidas anda mürgistuse korral esmaabi?

Väikelapsel võib mürgistus tekitada eluaegse terviseprobleemiVäikelapsel võib mürgistus tekitada eluaegse terviseprobleemi. Oma kodu turvaliseks muutmiseks peaks lapsevanem hindama igat ruumi ja vaatama üle, kus asuvad kemikaalid, ravimid, sigaretid, alkohol ning kas kodus on mürgiseid taimi või marju.

Mürgistuse sümptomid

  • Lapsed õpivad esimestel eluaastatel maailma tundma sageli maitstes. Paraku aga leiavad sel eluperioodil tee lapse suhu ka vähemal või rohkemal määral ohtlikud ained. Heal juhul lõpeb selline maailma avastamine ehmatusega, rängemal juhul eluaegse terviseprobleemiga. Lapsed ei tule tavaliselt koheselt peale mürgi neelamist täiskasvanu juurde ega teata sellest.
  • Mürgistusjuhtumist saab aru lapse tugevasti muutunud käitumisest. Vahel ka põrandal/kapil/laual vedelevast tühjast ravimitopsist, kemikaalipudelist, suust tulevast kemikaali lõhnast.
  • Kui aine on happeline ja söövitav, siis vallandub nutt kiiresti ning järsku, aluselise söövituse korral ka hiljem.
  • Mõnikord on laps peale mürgi neelamist muutunud uniseks, on sootuks teadvusta või tekivad krambid ning tugev oksendamine. Sellisel juhul tuleb kiiresti helistada telefonil 112. Ent õnneks on siiski enamik laste mürgistustest suhteliselt süütud ning tihti ei pea tegema midagi. Muudel juhtudel piisab kodustest esmaabivõtetest nagu näiteks suu loputamisest, vähehaaval vee joomisest või aktiivsöest, kuid mõnikord vajab laps haiglaravi.
  • Kui ainult kahtlustad mürgistust, jää eelkõige rahulikuks.
  • Nahale sattunud mürgi puhul eemalda kiiresti saastunud riided ja pese piirkond veega puhtaks.
  • Silma sattunud kemikaal loputa kehasooja veega silmast vähemalt 15 minuti jooksul, söövitava aine puhul 30 min jooksul.
  • Kui laps on midagi alla neelanud, vaata suhu, eemalda suus oleva aine jäägid, loputa suu. ÄRA AJA OKSENDAMA!
  • Seejärel helista mürgistusinfoliinile 16662.
  • Välismaalt helistamiseks vali (+372 ) 7943 794.
  • Mürgistusinfoliin 16662 saab hinnata mürgistusohtu ja anda tegevusjuhiseid.
  • Ära jää ootama sümptomite/kaebuste tekkimist.

Suhtlemine mürgistusinfoliiniga

Mürgistusinfoliinil töötavad kogenud erakorralise meditsiini õed ja arstid, kes on saanud eriväljaõppe toksikoloogia valdkonnas.
Ole valmis vastama järgnevatele küsimustele:

  • Kannatanu vanus ja kehakaal?
  • Mürgi nimi või kirjeldus?
  • Millal ja kuidas mürgistus juhtus ning millises koguses mürgiga?
  • Millised on tekkinud tervisekaebused?
  • Kas kannatanu oksendab?
  • Millist esmaabi on antud?

Järgi mürgistusinfoliinilt saadud tegevusjuhiseid.

Muuda ennetus eesmärgiks
Väikelaste õnnetused juhtuvad tavaliselt ajal, mil lapsevanema/hooldaja tähelepanu on korraks häiritud (nt keset vannitoa puhastamist heliseb telefon, ravimi andmise ajal keeb pliidil toit üle) ja lapse tähelepanu köitnud ohtliku aine pakend liigub kiiresti lapse kätte ning kohe ka suu juurde.

Õnneks on paljud mürgistused edukalt kodus ravitavad ning abi saab telefoni teel nõustamisest. Ettenägelikes kodudes on olemas piisaval hulgal aktiivsütt, mida tuleb mõnede mürgistuste korral võimalikult kiiresti manustada. ALATI annab selleks juhised mürgistusinfoliini spetsialist. Aktiivsütt ei tohi manustada igaks juhuks, iseseisvalt ning mürgistuste korral, mille puhul aktiivsüsi ei aita või on sootuks vastunäidustatud.

Kui on nõustamisvajadus (ka pelgalt kahtlustatava mürgistuse korral), ei tasu peljata helistada. Infoliini 16662 õed, arstid vastavad hea meelega ka kõnedele, isegi kus selgub, et mure põhjuseks on mõni mürgitu aine. Mürgistusinfoliini töö eesmärk on aidata lahendada võimalikke mürgistusjuhtumeid.