Me kõik märkasime liiga hilja!

"Meie tütar käis eralasteaias. See oli hea koht, paraku polnud seal tugispetsialiste – ei logopeedi ega kedagi teist. Et kõik pole korras, märkasime liiga hilja. Alles kooli­eelsel arenguvestlusel selgus, et nüüd tuleb tegutseda ja ruttu!" Kadalippu, millega nad on alles poole peal, kirjeldab erivajadusega tütre isa.

Vastu ootusi õnnega koos

“See kõik toimus justkui vastu meie tahtmist. Me ei saanud sinna midagi parata,” meenutavad Angeelia ja Mick müstilist hetke neli aastat tagasi, kui nad kokku said ja jäid. Nüüd on nendega juba paar kuud ka pisipoeg Noel.

Neljakuuse beebi kõrvalt tööle. Issand, miks?

"Ma armastan oma tütart üle kõige maailmas ja katsugu keegi vaid väita, et ta pole armsaim, ilusaim, targim ja parim laps. Muidugi on! Ainult et mul ei ole seda soolikat, et beebiga kannatlikult tundide kaupa tegelda." Oma pere kogemusest, miks emme läks tööle ja lapsega jäi koju issi, kirjutab Tuuli.

Maitse asi

"Öeldakse, et maitse üle ei vaielda. Kui su lapse ja sinu maitse-eelistuste vahel laiub aga Mariaani süvik, on mõnikord väga raske end tagasi hoida," kirjutab Laura Kõrvits kolumnis.

Vastupanuliikumise anatoomia

"Meie kodus tegutseb kolmeliikmeline vastupanuliikumine. Ilmselt on ka teised vanemad sellega vähem või rohkem kokku puutunud," vastupanuliikumise tagamaid avab oma kolumnis Illimar Pilt.

Õudseid märkmeid üksikvangistusest

"Sa oled nii nõme, et ma võiksin sulle praegu keskmist sõrme näidata!” teatab mu üheksane tütar oma nooremale õele." Elis Seppius lahkab oma veebruarikolumnis laste suhteid ja arengut ühest valusaimast aspektist.

Küsimus: Miks mu laps kõike närib?

Mu kuueaastane tütar kipub kõike närima. Kui vaatab telekat, läheb telekapult suu juurde; kui mängib millegagi, võib närima hakata käes olevat mänguasja; kui joonistab, siis vahelduseks näksib pliiatsi­otsi. Ta on katki närinud isegi oma riiete kaelused ja sõrmkindad. Tegevusterapeut selgitab ja pakub lahendusi.

Beebi magab emmega, pahur mees diivanil

“Meie laps on sünnist saati maganud suures voodis koos minuga. Kartsin, et mees keerab beebile peale, nii kolis tema elutuppa. Nüüd on mees pahane ja küsib: kaua veel?” kirjutab Mirjam (31). Pereterapeut aitab olukorda lahendada!

Neli last on uus kolm!

"Kui uudise neljanda lapse tulekust sõpradele-tuttavatele teatavaks tegime, hakkas sadama kommentaare: “Mnjah, planeeritud see teil ju polnud?”, “No palju õnne siis. Vist…” Kas tõesti on lasterikkal perel automaatselt “Kodutunde” tempel otsaees?" Britt Ernewein arutleb, et kuigi kolmandate ja isegi neljandate laste sünd on tõusuteel, vaadatakse nende neljalapselist peret kui muusuemieksponaate. Ta siiski julgustab neid, kes suurt peret plaanivad.

Kolme lapsega teisele poole ookeani päikest püüdma

"Üksteist tundi 2aastase ja 8kuusega lennukis ei tundu just kõige atraktiivsem ajaveetmisviis. Otsustasime siiski selle hulljulge sammu astuda, et saaksime nautida kaks nädalat päikselist Arubat." Reisikogemusi jagab Elin Järvsaar.

Eestlane, rootslane ja nende lõunamaa lapsed

“Barcelona on mind palju muutnud. Olin varem kinnine ja napisõnaline, kuid pärast 10 aastat Kataloonias suhtlen avatult ja meie pojad on loomult juba puhta lõunamaalased,” möönab Veronika, kes jutustab pereelust lastesõbralikus Barcelonas Pere ja Kodu kaasautorile Hille Hansole.

Kutsu ta kohtama!

Pere saab alguse teist kahest, armastusest ja kirest. Ärge laske seda suurt tunnet kaotsi minna, kui väiksed lapsed majas! Päris teie kahe aeg on nüüd olulisemgi kui enne lapsi. Soovitame, miks ja kuhu kahekesi minna.

Kuidas ma end tööl ja kodus läbi põletasin

“Tegutsesin päevade kaupa automaatrežiimil. Justkui oleks veesammas keerutanud mind vääramatu jõuga mustavasse põhja ja ma ei suutnud vastu panna,” meenutab Anu teda pärast lapsepuhkusi tabanud läbipõlemist. Hoiatavat lugu jagab ta, et teised teaksid end hoida.

Viirus, mis viis naeratuse

Kui Meeli ühel õhtul märkas, et tütrel tõusis naeratuseks üles vaid üks suupool ja üks silm pilgutades ei sulgunud, tundis ema end hirmust halvatuna: kui üks näopool järsku ei liigu, on see ju insult või midagi kohutavat?! Tuli välja, et tegu oli viiruse tüsistusega.

Beebi tulek Berliini moodi

Kui suudad Saksamaa bürokraatiarongil sabas püsida, tunned end siin rasedana ja vastsündinuga väga hoituna. Siin on mõeldud sellele, et habras aeg, kui hormoonid möllavad, mööduks nii, et üksindus või teadmatus hulluks ei ajaks, kirjutab Tiiu Kitsik. Mida on Eestil sellest üle võtta?

Hakkame kooliks sättima

Kui su laps käib lasteaia viimases rühmas, on aasta algus märk, et nüüd on aeg hakata kooliks valmistuma. Aitame valida nupuvihikuid!

Kodus sündinud Miikael Tõnno

Näitleja ja sünnitoetaja Maarika Mesipuu-Veebel tõi augustis ilmale pesamuna Miikaeli. Juhuse tahtel olid tal abiks vaid abikaasa Jaak ja Skype’i teel nõu andev doula. Kuidas sünnitus läks ja sujub elu kahe väikelapsega?

Tahad kõigest rohkem teada? Telli ajakiri SIIT!