Oma elu mugavamaks muutmiseks andsimegi fitnessatleedile kasutada Stollari vaakumpakendaja ja nüüd uurime, kuidas Mang seda kasutas.

Enne vakumeerimist tuleb planeerida

Kõik saab alguse planeerimisest, ütleb Mang, kui küsida, kuidas saab toiduraiskamist kodus vähendada. “Enne poodi minekut on vaja selgeks teha, mida sealt tegelikult vaja on. Välja tuleks mõelda järgmise nelja kuni seitsme päeva menüü kondikava. Milliseid toite võiks valmistada, mitmeks korraks neist jätkub, mida on vaja nende valmistamiseks juurde hankida ja nii edasi,” räägib Mang ja lisab, et nii saab ostetud ainult need asjad, mida ka tegelikult tarbitakse.

.
Kõige kriitilisem on ju toiduga, mis vajab säilitamiseks külmkapitemperatuuri, ütleb Mang ja lisab, et kui külmkapp on süstemaatiliselt korras ja perenaisel on ülevaade olemasolevast, siis on ka lõpptulemus parem. “Keerulisem on omada ülevaadet külmkapist, mis näeb välja kui keskmine teismelise riidekapp, kus kõik on süsteemitult segamini ja mitmes kihis,” mainib atleet. Vaakumisse saab tõmmata praktiliselt kogu toore ja valmistoidu ning teha seda täpselt siis, kui selleks on vajadus – kui toiduvalmistamisest jääb midagi üle või kogu lõuna- või õhtusööki ei söödud ära.

Üks oluline tähelepanek on veel see, et vaakumisse tõmmatud toitu ei pea alati panema sügavkülma, seda võib säilitada ka tavakülmikus. “Vaakumpakendamine eemaldab toidu ümbert hapniku ja nõnda takistab bakteritel paljunemist. Kui pole õhku, siis ei saa toit nii hõlpsalt rikneda.
Vaakumisse võib panna nii toorest liha, kala kui ka juba valminud toitu. Vajadusel ka leiba ja saia või kohviube. Kõike seda, mis õhu käes kiiresti rikneb, lahtub või mis ei taha niiskust saada,” ütleb Mang. Ta lisab, et pakendamise protsessi ennast, seda, kuidas õhk toidu ümbert viimse piisani lahkub, on rahustav pealt vaadata.

Vaakum säilitab aega ja raha

Kuna vaakumisse tõmmatud toit säilitab nii oma värskuse kui ka maitsed ja aroomi, maitseb ka mõne päeva vanune toit ülessoojendades kui värske. Samuti säilivad kõik toore toidu omadused. “N-ö toidujääkide mitte söömise kohta

Toitumisnõustaja Helena Mang   Foto: Aivar Kullamaa

kuulen tihti põhjenduseks, et sama toit tüütab ära või ei maitse enam järgmisel-ülejärgmisel päeval nii hästi kui kohe pärast valmimist. Vaakumpakendatud toit säilib aga oluliselt kauem, mistõttu ei ole vajadust näiteks kolm järjestikust päeva sama toitu süüa. Vaakumisse tõmmatud pajaroog on väga mõnus ka paar nädalat hiljem, kui taas isu peale on tulnud,” mainib Mang. Kui vaakumpakendaja Mangi kööki saabus, oli esimene eesmärk pakendada selles peamiselt liha, kana ja kala. “Lõhet saab poest mõnikord hea hinnaga, aga siis peab ostma üsna suure tüki korraga.
Toitumisnõustaja Helena Mang.  Foto: Karl Saare

Sellistel hetkedel abistab mind just vaakumpakendaja: õhukindlalt säilib tooraine tavapärasest kolm kuni viis korda kauem. Kui vaakumpakendaja oli aga juba kodus olema, hakkasin mõistma, et seda saab palju enamates kohtades kasutada,” räägib Mang. Fitnessistaar on kindel, et vaakumpakendaja sobib igasse kodukööki. “Üks keskmine pere, mille üks või teine liige valmistab lõuna- või õhtusöögid ise, soovib hoida toidule kuluvat summat kontrolli all ega armasta toitu tarbetult raisata, saab sellest masinast kindlasti palju abi,” lisab Mang.

Leia endale sobiv vaakumpakendaja Euronicsi e-poest

Jaga
Kommentaarid