Lasteaiaõpetajatel ja lapsehoidjatel on praegu ülioluline roll majanduse toimimas hoidmisel ja ka viiruse leviku tõkestamisel riskirühma kuuluvate inimesteni. Kui lapsevanemad ei saa enam tööl käia või on sunnitud lapsed viima vanavanemate juurde, on kriisi mõju palju ulatuslikum ja kahju majandusele veelgi suurem. Üks põhjus Eesti Lastehoidude Liidu loomiseks oli just nimelt üksteise hoidmine ja oma töö väärtustamine! Oleme koos arstide, päästetöötajate, politsei- ja piirivalveametnike, aga ka poemüüjate, ajakirjanike, prügivedajate ja paljude teiste oluliste ametite esindajatega nii-öelda kriisi eesrindel. Tegutseme üheskoos selle nimel, et meid ootaksid taas ees helgemad ajad!

Tsiteerides president Kersti Kaljulaidi: "Üksi eriolukord ega kriisikomisjon ei saa meid aidata, kui me kõik koos ei pinguta. Tänan siiralt kõiki ametnikke, poliitikuid, elutähtsate teenuste tagajaid, aga ka lasteaednikke, poemüüjaid, bussijuhte, toidukullereid, ajakirjanikke ja teisi, kes hoiavad meie ühiskonna vereringe töös ja elujõulisena."

Loomulikult jätavad väga paljud lapsevanemad oma lapse praeguses eriolukorras koju ja püsivad ka ise vähemalt kuni aprilli alguseni kodus. Tööl käib vähendatud arv töötajaid ja lapsi on kohal vähem kui pooled nimekirjas olevatest. Kõik lastehoiud ja -aiad on kasutusele võtnud kõrgendatud meetmed viiruse leviku tõkestamiseks, enamikes on mindud üle sisuliselt õuesõppele ja paljud muretsevad, kuidas pikemas perspektiivis sellise töökorralduse juures ellu jääda. Tegu on ju ikkagi suures osas väikeettevõtetega.

Lasteaiaõpetaja Heleri Leppik, kellel on töökogemust juba 16 aastat, võtab õpetajaks olemise kenasti kokku: "Ma ei usu sellesse, et lasteaiaõpetaja ametit ei väärtustata meie ühiskonnas. Eelkõige peab õpetaja ise ennast väärtustama, oma tööd armastama, muutustele ja ümbritseva suhtes avatud olema, ta peab tahtma tunda neid peresid, kellega ta oma töös kokku puutub ning teadvustama, et ainult koostööga saavutatakse edu. Midagi pole teha, tänapäeva lasteaiaõpetaja peab kasvatama endas hea juhi omadusi, olema julge ja arenema koos laste, ühiskonna ja peredega."

Suhe määramatuse ja kriisiga on väljakutse kõigile - saame sellest üheskoos üle hoolimise, üksteisega arvestamise ning koostööga!

11.märtsil allkirjastasid notaris Lasteklubi Väike Päike, Eesti Montessori Ühingu ja Eesti Lastevanemate Liidu esindajad MTÜ Eestis Lastehoidude Liidu asutamislepingu. Vastloodud liidu eesmärgiks on ühendada Eesti tegutsevad lastehoiud ühtseks võrgustikuks, luua lastehoidudele ühine inforuum ning aidata kaasa lapsehoiuteenuse kvaliteedi tõstmisele ja jätkusuutlikkusele.

Eesti Lastehoidude Liidu ja selle tegemiste kohta saab lisainfot nende kodulehelt https://elhl.ee/ ning Facebookist, kodulehel on võimalik täita ka liikmeks astumise ankeet.

Jaga
Kommentaarid