Täpselt samasugune otsus, kas töötada siin- või sealpool lahte, tuli Valdol teha ka eelmise kriisi ajal. "Koos abikaasaga, kes on 30 aastat lasteaiaõpetaja olnud, otsustasime, et pere ülalpidamiseks tuleb minul Soome tööle minna, tõuke selleks andis 2008-l aastal meie jaoks alanud majanduskriis. Ega see otsus kergelt tulnud. Soomes alustasin koristusvaldkonnas tööd läbi rendifirma aastal 2011. Algne plaan oli üks aasta, millest on nüüdseks saanud lausa 9 aastat," räägib Valdo enda pendelrände algusest.

Hetkel on Valdo Soome töökoht Edela-Soomes, Raasepori territooriumil. Või kas enam on? Valdo ei tea, kas tema tööandja, kes mehe lahkumise üle kurvastas, teda pärast kriisi enam tagasi ootabki. "Siiani töötasin graafiku alusel kaks nädalat Soomes ja kaks nädalat Eestis. Minu töö nägi välja selliselt, olin füüsiliselt Soomes kohal kaks nädalat, kohtusin klientidega ja organiseerisin tööd kohapeal. Kaks järgmist nädalat töötasin Eestis arvuti ja telefoni teel kaugtööna. Tekkinud olukorras püüan säilitada kainet mõistust ja julgen loota, et antud olukord on ajutine."

Valdo tunneb, et tema otsene ülemus on pettunud, sest ta valis kriisi ajal Eestisse jäämise. "Mida aeg edasi, seda rohkem minu kaastöölised ja ülemus mind mõistavad. Ise leian sellest kriisist õppimisvõimalust, et kuidas ja kas on võimalik kaugtööd teha pikema aja jooksul. Minu puhul ei ole kunagi olnud valik, kas pere või töö, minu elus on kindlasti tähtsamal kohal pere.

Valdo tahab ebkindlal ajal olla koos perega ja seegi kord võeti otsus vastu ühiselt. "Kokkuvõtteks võin kinnitada, et minu abikaasa on mind toetanud alates sellest päevast, kui me ütlesime oma JAH sõna," ütleb Valdo ja rõhutab, et Eestisse jääda otsustas ta eelkõige sellepärast, et siin on tema kodu.

"Soovin meie inimestele Soomes edu ja jõudu ja jään ootama kriisi lõpptulemust," saadab Valdo häid soove ka nendele, kes täna õhtul viimase laevaga teele läksid. Tema jääb.

Soome otsustas koroonaviiruse leviku tõkestamiseks loobuda pendelrände lubamisest Soomes töötavatele, aga alaliselt Eestis elavatele eestlastele. Keeld hakkab kehtima pühapäeva, 22. märtsi keskööst.


See tähendab, et Soomes töölepinguga töötavad eestlased, kes ei ole oma elamisõigust Soomes registreerinud (puudub Soomes elukoha aadress), ei saa pühapäevast enam riiki sisse. Riiki saavad siseneda vaid Soome kodanikud ja need, kellel on Soomes registreeritud elamisõigus ning riiki sisenedes rakendub 14-päeva isolatsiooninõue.