Nelja lapse ema Sille hakkas Frantsi arengu pärast muret tundma varakult – poiss õppis kõndima alles poolteiseaastasena ja ühegi tegevuse jaoks tal tähelepanu pikalt ei jagunud. Aeglase arengu pärast käidi läbi mitmeid spetsialiste, kes midagi erakordset ei leidnud. Kui lapsel sõnu eakaaslastega ühel ajal ei tulnud, arvasid vanemad, et küllap needki hilinevad. Sama kinnitas lastearst. Kui Frants oli kahe ja poole aastane, kuid sõnu veel ei öelnud, hakkas mure Sillet siiski painama.

Eripedagoog ja logopeed Ülle Kuusik ütleb välja: laps peaks saama teraapiat enne kolme­aastaseks saamist. Sellel, et osa perearste soovitab vanematel lapse kolme­aastaseks saamiseni kõnet oodata, ei ole vähimatki põhjendust. "Kõne kujunemine on väga oluline selleks, et laps vaimselt eakohaselt areneks." 

Selgub aga, et logopeediaja saamine on suur ja avalik probleem, mida tunneb iga vanem, kelle lapsel kõnega muresid. Püüad või ei püüa, helistad või ei helista, maksad ise või palud haigekassa abi, logopeede lihtsalt pole.

Jaga
Kommentaarid