Alusetu hirm

Sellegipoolest, ei tohi tekitada hirmu peatselt sünnitama minevate naiste seas, öeldes, et sünnitusmajades puuduvad isikukaitsevahendid. Tõsi on, et Raili Friedemann Eesti Sünnitusmajade Toetusfondist algatas kodanikualgatuse korras tänuväärse kaitsevahendite hankimise ning koos vabatahtlike annetajatega oli see suureks abiks kriisi alul, kui kaitsevahendeid nappis ja on siiani suureks toeks. Vabatahtlike annetajate poolt on ära tehtud suur ja tänuväärne töö, mille eest tuleb osata tänulik olla.

Tänaseks on olukord kaitsevahenditega normaliseerunud ning oleme õnneks kaugel sellest, mida see artikkel edastab. Nii riik kui omavalitsused on samuti hoolitsenud haiglate kaitsevahendite eest ning andnud oma parima võimaliku. Hetkel on sünnitushaiglates isikukaitsevahendid sünnitajate ja vastsündinute ohutuse tagamiseks olemas ning riik ja haiglad tegelevad pidevalt nende juurde hankimisega. Praegu saame rääkida isikukaitsevahendite vahendite varu kindlustamisest, eriti FFP3 respiraatorite ja kirurgiliste maskide puhul, mitte puudusest.

Tunnustan siinkohal lisaks vabatahtlikele annetajatele ka riigihalduse ministrit, sotsiaalministeeriumi ja kõiki haiglaid, kes tegelesid ööl ja päeval kaitsevahendite hankimisega, samuti sotsiaalministrit, kes suhtles isiklikult haiglajuhtidega. Ka tema on kinnitanud, et haiglatel on piisav varu isikukaitsevahendeid olemas.

Varu on praegu piisav

Uurisin ise AS Lääne-Tallinna Keskhaigla Naistekliinikult nende olukorra kohta ja saan kinnitada, et mureks ja paanikaks ei ole põhjust. Haiglate personal pingutab iga päev, et tagada sünnitajate turvalisus. Hindame palun nende tööd ja pingutusi kõrgemalt. Ärme põhjusta teadlikult sünnitusmajadele ja sünnitajatele niigi keerulises koroonakriisis pinget juurde.

Eesti on praegu keset ülemaailmset pandeemiat ning mitte kuskil ei ole isikukaitsevahendeid üle. Samal ajal on neid aga praegu piisavalt, et tagada sünnitajate ja vastsündinute kaitse ning riik ja haiglad tegelevad pidevalt nende juurde hankimisega. Hirmuks ei ole põhjust.

Kui soovida rääkida varustuse täiendamise vajalikkusest, siis tasub minu hinnangul kuulata arste endid ja leida viise sünnitusmajadele kiirtestide hankimiseks. Kiirtestid aitaksid välja selgitada sünnitaja nakatumise viirusesse. Seni kuni kiirteste ei ole, peavad kõik sünnitajad ja nendega kokku puutuv haiglapersonal end isikukaitsevahenditega kaitsma kuni sünnitaja koroonatesti tulemuse selgumiseni. See tekitab aga lisapingeid ja ebamugavust.

Hoiame oma inimesi, kes tegelevad Eesti jätkusuutlikkuse ja järelkasvuga eesliinil! Hoiame sünnitajaid, kes eriolukorra tingimustes ilma kaaslase toeta täna sünnitama lähevad. Hoiame üksteist.