Võta selgituste jaoks aega, kuula ära lapse reaktsioon ja vasta tema küsimustele võimalikult ausalt. Väldi liiga detailseid selgitusi ja ära musta teist vanemat. Selgita lapsele, et tema ei vastuta kuidagi vanemate lahkumineku eest ja et sa armastad teda alati, ükskõik mis ka elus ei juhtuks. Kui lapse hirmud on suured, otsi vajadusel ka nõustaja, kes aitab olukorrast läbi minna. Kui te endise kaaslasega suhtlemist pigem väldiksite, siis lapse heaolu nimel tuleb teil siiski suhelda. Mõlemad vanemad peaksid teineteist mustamata ja last teise vanema vastu ärakasutamata aitama lapsel uue olukorraga kohaneda.

Kuidas üksikvanemana kohtingutel käia?


Kui oled üksikvanem ja käid kohtingutel, siis tea, et sinu suhe uue partneriga mõjutab kindlasti ka sinu last. Igat uut kohtingukaaslast ei maksa kohe lapsega kokku viia. Tee seda alles siis, kui oled teie ühise tuleviku suhtes tõesti lootusrikas. Pea meeles, et sulle sobib vaid selline uus partner, kes kohtleb nii sind kui ka sinu last lugupidamisega. Kui ta ei tee seda suhte alguses, ei hakka ta seda ka hiljem tegema. Uut partnerit lapsega kokku viies ütle kindlasti lapsele ka seda, miks sinu meelest uus partner sinu jaoks hea on. Räägi lapsele kaaslase positiivsetest omadustest ja ole optimistlik teie ühise läbisaamise suhtes. Sellegipoolest ei maksa arvata, et sinu uus kaaslane ja laps kohe südamesõpradeks saavad. Anna neile aega teineteise tundmaõppimiseks ühiste koosolemiste kaudu. See annab sulle ka võimaluse oma partnerit kõrvalt vaadata.

Kuidas üksikvanemana lapsele terviklikku peremudelit tutvustada?


Kui sinu lapse teine vanem ei osale lapse kasvatamises, siis kindlasti muretsed selle pärast, kuidas ta hakkab vastassugupoolde suhtuma, kui pole vastavat eeskuju. Oluline on sinu enda suhtumine. Üksikemana ei tohi sa kindlasti kogu meessugu maapõhja kiruda ja üksikisana ei peaks sa naisi kritiseerima. Endal hakkab võib-olla korraks kergem, kuid lapsele teed sellise suhtumise näitamisega suurt kahju.

Tutvusta lapsele pigem vastassugupoole positiivseid külgi.

Otsi näiteid inimeste kohta, kes võiks rollimudelina lapsele eeskujuks olla


Leia mõni vahva vastassoost sugulane, sõber või kasvõi lapse sõbra perekonnaliige, keda saad lapsele rollimudelina eeskujuks tuua. Too välja selle inimese positiivseid omadusi, näiteks seda, kuidas ta teistesse suhtub, hoolitsevalt käitub või julgelt probleeme lahendab.

Ka negatiivsed näited vastassugupoole esindajate kohta on vajalikud


Laps peaks teadma ka seda, millist vastassugupoole käitumisviisi sa heaks ei kiida. Kui filmides või meedias on lood inimestest, kes on oma kaaslase või perekonnaliikme suhtes halvasti käitunud, tasuks lapsega ka sellel teemal arutleda.

Leia lapsele vastassoost suhtluspartner nende hulgast, kellega sul pole romantilist suhet


Kui näiteks sinu õde läheb oma abikaasa ja lastega mere äärde, siis on oma lapsega nendega ühinedes hea võimalus lapsele teistsugust peremudelit tutvustada ja näidata, milline on rollijaotus mõlema vanemaga peredes. Kui aga sul on näiteks tudengist noorem sugulane, kes võiks sinu lapsega kinos käia, siis seegi näitab lapsele, et vastatassugupoolega võib väga vabalt lihtsalt hea semu olla. Ka vanavanemad võivad siinkohal rollimudeli tutvustamisel abiks olla.

Näita lapsele enda armastust, ole tema vastu aus, leia ka enda jaoks aega ja üksikvanemaks olemine polegi enam nii suur koorem.

Jaga
Kommentaarid