Beebi hambaid tuleb pesta alates esimesest hambast

Imiku suuhooldusega peaks alustama siis, kui suhu tuleb esimene hammas. Abivahenditeks kasutada kas väikest hambaharja, silikoonist näpuharja või sõrme ümber keeratud marlilappi. Alguses ei ole vaja midagi hambaharja peale panna aga kui lapsevanem soovib, võib kasutada beebidele mõeldud hammaste pesu geeli või hambapastat väikeses koguses – riisitera suurune kogus ehk harjased ainult kokku määrides. Nii beebi kui väikelapse hambaid peaks pesema nagu ikka — hommikul ja õhtul.

Beebidel ei ole suus hambaauke tekitavaid baktereid, nad saavad need vanematelt

Beebieas on eriti oluline vältida mikroobide edasikandumist täiskasvanute suust lapsele, kuna vastsündinu suus puuduvad hambaauke tekitavad bakterid. See tähendab, et ei tohi puhastada lutti enda suus ega lapse lusika või kahvliga tema toitu maitsta. Mitte musitada beebit suule ning hoida tema hambaharja eraldi teiste pereliikmete hambaharjadest. Paraku nende soovituste vastu eksitakse väga sageli.

Hambapasta kogus võiks olla lapse sõrmeküüne suurune

Laste hammaste pesuks sobib nii tavaline kui ka elektriline hambahari. Alates 3-ndast eluaastast võib kasutada nii laste kui ka täiskasvanute hambapastat, mille maitse lapsele meeldib. Soovituslik hambapasta kogus on nüüd lapse väikese sõrmeküüne suurune!

Lapsevanem peaks last hambapesu juures aitama vähemalt kuni koolini

Väikelaps pigem mängib hambaharjaga ja matkib täiskasvanu hammaste pesemist ega pese korralikult hambaid katust puhtaks. Sellepärast tuleb lapsevanemal lapse hambapesu kvaliteeti kontrollida ja hambaid üle pesta ajani, kui laps on saanud kuue- kuni kaheksa-aastaseks. Alles siis on käeline motoorika ja ruumiline mõtlemine enamasti piisavalt arenenud, et hambad hästi puhtaks pesta.

Esimest korda peaks laps hambaarsti vastuvõtul käima enne 3-aastaseks saamist

Hambaid pestes peaks ka ise lapse hambaid uurima ning kui on näha värvimuutust, täppi(e) vms, mis pestes maha ei tule, siis on vaja minna hambaarsti juurde varem.

Esimene hambaarsti visiit võiks olla enne seda, kui hammastega probleem tekib

Esmane visiit peaks olema meeldiv, kus vaadatakse hambad lihtsalt üle, tutvutakse arsti, kabineti ja hambaravitooliga, et oleks võimalus edaspidi ilma hirmuta hambaarstiga koostööd teha. Vältima peab seda, et esimest korda jõuab laps hambaarsti juurde alles siis, kui hambas on juba auk või veel hullem – kui hammas juba valutab.

Laps võiks hambaarsti juurde minna oma turvaisikuga

Kui on võimalik, siis võiks hambaarsti juurde minna koos n-ö turvaisikuga, kellega tavaliselt katsumustest jagu saadakse. Näiteks lisaks emale ka isa, kelle süles sujuksid asjad kindlamalt või kelle hambaid võiks hambaarst korraks vaadata, et siis laps saaks aru, et see tegevus on turvaline.

Last ei tohi hambaarstiga hirmutada

Kodus lapsele eelolevast hambaarstivisiidist rääkides ära lohuta last sõnadega “Ära karda, hambaarst ei tee haiget” või “See ei ole valus”. Selline suhtumine tekitab lapses hoopis hambaarsti ees hirmu. Pigem rääkida hambaarsti juurde minekust lühidalt sellises võtmes, et kõik käivad hambaarstile aeg-ajalt hambaid näitamas, lähme ka! Lapse kuuldes ei tohiks rääkida enda või kellegi teise ebameeldivast hambaarstikogemusest ega hirmutada puurimise või süsti jutuga.

Terved hambad = tervislik toit, joogiks vesi, puhkepausid söömisest ja hambapesu

Väikelapse eas pannaks alus harjumustele kogu eluks! Seepärast peab suunama ja jälgima erilise hoolega, et toit oleks tervislik, janu korral joodaks vett, söögikordade vahel oleksid ka puhkepausid ja hambad saaksid 2 korda päevas korralikult pestud. Väikelapse perioodil on tujude, nõudmiste ja vahepeal kahjuks ka vanavanemate tõttu neid reegleid raskem järgida.

Hambad hakkavad lagunema, kui pidevalt on toit liiga magus, janu korral juuakse muid jooke peale vee ning pidevalt midagi näksitakse.

Hambaid peab pesema kaks korda päevas 2 minutit

2 minutit on nii laste kui ka täiskasvanute jaoks pikk aeg. Seepärast võiks samal ajal mängida muusika, teie väljavalitud 2 - minutiline hambapesu laul või kasutada 2 - minuti liivakella. Hammaste pesu motiveerimiseks soovitame panna vannitoa seinale Suukooli hambakalendri (https://suukool.ee/et/hambakalender), millesse saab linnukesega ära märkida, kui hommikune või õhtune hambapesu on tehtud.

Piimahammaste tervisest oleneb ka jäävhammaste tervis

Väga eksitav on arvamus, et piimahambaid eriti hoidma ja ravima ei pea, kuna need ju niikuinii vahetuvad. Tuletame meelde, et piimahammaste tervena ning vajadusel ravimine, on oluline tervete jäävhammaste tulekuks ning nende kenasti ritta mahtumiseks. Terved piimahambad loovad kohta ja keskkonda jäävhammastele!

Kehvad hambad ei tule geenidest

Geenidel on väga väike mõju hambaaukude tekkele. Miks on hambaaugud ühes perekonnas või suguvõsas levinud probleem? Sellepärast, et lapsed järgivad oma vanemate toitumis- ja hambahügieeni eeskujusid. Tervete hammaste saladus peitub meie käitumises. Kõige tähtsam hammaste jaoks on, et toituksime tervislikult, janu korral jooksime vett, hoiaksime 3-tunniseid pause söögikordade vahel ja peseksime korralikult hambaid.

Ka hambapesu võib olla lapsele mäng

Kui täiskasvanu peseb lapse hambaid üle, siis võiks ta samal ajal mänguliselt rääkida lapsele sellest, miks on vaja kõigil hambaid pesta, mis hambad ja kust kohast on vaja puhtaks saada. Küsida võib ka naljakaid küsimusi hammaste kohta – näiteks, kas hambaid peab pesema kaenla alt vms. Mõnele lapsele võib meeldida rohkem elektriline hambahari, mida võib illustreerida näiteks põristava traktori juttudega. Unejutuks soovitame lugeda ka selliseid lasteraamatuid, mis räägivad hammastest. Näiteks uusim raamat poodides on Eesti hambaarsti Britta Jürgensoni kirjutatud “Piraadipoiss Peedu ja Hambaämblik”.

Hammaste pesu motiveerimiseks soovitan ka Suukooli Facebook'i lehelt koos lapsega vaadata koostöös Nukufilmi Lastestuudio lastega tehtud minimultikaid hammaste tervisest.

Olen oma 3-aastase lapsega kogenud, et need multikad aitavad lapsel hästi visualiseerida täiskasvanute juttu sellest, miks peame hambaid pesema.

Ole lapsele eeskujuks – peske koos hambaid

Soovitame täiskasvanul endal olla hammaste pesemisega positiivseks eeskujuks – pesta lapsega koos ka oma hambaid. Suurem laps, kes peseb ise ja laseb ka lapsevanemal rahulikult hambad üle pesta võib mõjuda väga hästi väikelapsele, kes ei lase kedagi oma suhu toimetama.

Su beebi ei maga hästi ja nutab? Tee nii ja terve pere saab jälle magada! Vaata videokoolitust SIIT!

Jaga
Kommentaarid