Korista uut moodi ja koos temaga:

1. Isiklik puhastuskomplekt

Lastele meeldib täiskasvanuid kopeerida. Tee oma lapsele ämbrike, kus oleks puhastusvahendid nagu sul ja väike kühvel ja hari, nii et ta saab sind matkides suure inimese tunde. Luba tal ka tolmuimejaga ringi udjada, isegi, kui sellest vaiba puhtamaks saamisel suurt kasu pole.

2. Tee koristamisest väljakutse või mäng

Lapsed armastavad väljakutseid ja on kõigeks valmis, kui arvavad, et tegu on mänguga, eriti sellisega, kus neil on võimalik võita. "Korja üles kõik, mis on kollane, ma korjan punase ja vaatame, kes rohkem asju saab!" on vaid üks näide. Sobib ka "Vaata, mitu asja kumbki meist 1 minuti jooksul koguda suudab!" See paneb nad lausa tuhinal asju kokku krabama.

3. Pane mängima lõbus muusika

Muusika muudab kõik paremaks ja lõbusamaks. Tehke endale koristus-playlist energilise muusikaga ja ega keegi keela ka harjavarrega paar keerutust teha, et lõbu lisada või seda hetkeks mikrofonina kasutada. Lustiv emme ajab väiksekese naerma ja pole kahtlust, et temagi paar puusanõksu teeb ja positiivseid seoseid koristustegevusega loob.

Siin on üks kodutööde hoogustamiseks juba ka olemas näiteks:

4. Muinasjutuinspiratsioon

Miks mitte kehastuda Tuhkatriinuks, kes peab enne kurjade kasuõdede kojunaasmist kõik korda saama?

5. Muuda koristus lõbusaks

Olgu siis prääksuga kükk iga ülesande lõpetamisel või naljakad hääled, kui soga prügikasti maandub. Koristusaeg jäägu võimalikult lühikeseks, ent efektiivseks, et igavus peale ei tükiks ja tähelepanu eesmärgilt ei kaoks.

6. Kasuta kujutlusvõimet

Te ei korja Legosid nurka kokku selleks, et põrandat puhastada, vaid selleks, et tema mängukosmonaut saaks kuumaastikul käimist treenida!

7. Altkäemaks?

Ei, nimetagem seda motivaatoriks! Näiteks "Koristame 10 minutit ja siis saame batuudile minna!"

8. Koht ja vahendid!

Jaga lapsele antavad koristusülesanded temale arusaadavateks tööjuppideks. Raamatud riiulisse, nukud kasti! Kui usaldad talle kas või veega täidetud spray-pudeli, ütled, mitu korda võib lasta ja lubad tal näiteks uksed siis lapi abil puhastada, ei tahagi ta lõpetada, samal ajal kui sina peeglite ja muu kallal päris keemiaga askeldad.

9. Üks tagasi, teine välja

Isegi, kui seni pole see töötanud teie peres, piisab, kui selle reegli tähtsalt paberile kirjutad ja mängunurka asetad. Iga asi, mille täiskasvanu isegi lugemisoskuseta lapsele kirja paneb, tundub tähtis. Tee sellest omaette sündmus ja usu, et edaspidi kirja pandud reeglile näpuga osutades meenub talle see. "Kirjutame selle väga tähtsa asja nüüd üles, kallis. See kipub ununema muidu. Edaspidi teeme nii, et paneme eelmised asjad oma kohale ja alles siis võtame uue."

Haaragi seepeale valge paber ja kirjuta sellele lühidalt: üks kappi, üks välja.

See üleskirjutamise meetod töötab teistegi asjade puhul, mida oled püüdnud juurutada kodus reeglina, ent mis seni vaid jutuks jäänud ongi või üürikest aega toiminud.

Jaga
Kommentaarid