„Ergonoomilise jalatsi puhul arvestatakse lapse vanusest tulenevate oskuste ja vajadustega. Lapsele mõeldud jalanõud peavad olema eelkõige mugavad ja stabiilsed, toetama jalgu ning hoidma sellega jalgade ja selja tervist. Mugava jalanõu tunnused on selle kergus, välistalla elastsus, libisemiskindlus ja õigesti valitud suurus, et jalal oleks toestus,” kirjeldas Kittask. Jalatsid ei tohiks olla liiga suured ega ka väikesed. Samuti võiksid olla kinnitused reguleeritavad.

Kuidas teada saada õige jalanõu suurus?

„Väiksema lapse puhul, kes ei oska veel täpselt kirjeldada, kas suurus on paras või mitte, on hea teha paberile jalast jäljend. Selleks tuleb seista kogu keharaskusega paberil ja joonistada püstise pliiatsiga jalajälg. Võimalusel võiksid jalas olla sokid,” selgitas Kittask. Jala suuruse teada saamiseks tuleks mõõta mõlemat jalga ja teha valik suurema järgi. Ta lisas, et laste jalatsitel tasuks vaba ruumi jätta vähemalt 1 cm jagu, kuid mitte rohkem kui 1,5 cm, sest muidu võib jalanõu loksuma hakata. Lihtne moodus jalanõu suuruse sobivuses veenduda, on kontrollida, et varbaid sirutades mahuks kanna taha lapsevanema näpp.

Kuidas hoida jala tervist?

„Eelkõige peavad jalanõud olema parajad. Umbes paari kuu tagant tuleb kasvueas lastel kontrollida, kas jalanõud endiselt sobivad,” sõnas Kittask. Ta lisas, et üldiselt soovitatakse lastele täitsa lameda ja sirge välistallaga jalavarje, sest nende kasutamiseks on tegelikult väga vähe näidustusi. Ortopeedilisi jalatseid (kannakõrgenduste ja tallatugedega) peaks kandma vaid juhul, kui ortopeed neid vajalikuks peab.

Kuidas leida kvaliteetseid jalavarje?

Kvaliteetse jalanõu tunned ära, kui jälgid materjali ja kinnituste vastupidavust, pehmendusi ja seda, kui mugav on lapsel neid ise jalga panna ning ära võtta. Kittask soovitas jalatsite välisel vaatlusel pöörata tähelepanu korrektsele viimistlusele: jalatsil ei tohiks olla liimiplekke, õmblused peavad olema korralikult lõpetatud ja kontrollida tuleks ka seda, mis materjalist on tehtud sisetald. Lisaks tasub mõelda, mis tingimustes ja milleks laps neid kasutab.

Kittask juhtis tähelepanu, et hind ei ole alati hea kvaliteedi tagatis. „Ka väga mõistliku ja soodsa hinnaga on võimalik saada mugavad ning vastupidavad jalanõud,” lisas Kittask.

Kooliminekuks sobivad jalanõud nii sise- kui ka välistingimustesse leiad Rocca al Mare ja Kristiine keskuse koolikampaania Nutikalt Kooli pakkumiste valikust.

Jaga
Kommentaarid