Rohkelt T-särke. Kõige lihtsam ja soodsam viis laste garderoobi värskena hoida, on soetada neile korralik T-särkide kollektsioon. Värvilised ja mustritega T-särgid on hea hinnaga, mugavad, koolis hästi kantavd ja neid saab väga lihtsasti erinevate pükste-seelikutega kombineerida.

Vähem on rohkem. Kokku ei tasu hoida iga päev kasutuses olevate riiete pealt – investeeri kvaliteetsetesse teksapükstesse, talveriietesse ja jalanõudesse. Odavam on osta üks ja korralik riideese, mis kestab mitu hooaega ja mida saab vajadusel kanda ka väiksem õde-vend, kui kulutada korraga vähem raha ja asendada see soodsam asi juba järgmisel kuul uuega, sest see ei pidanud lihtsalt vastu.

Moetrendid on raiskamine. Ära mine kaasa suurte moetrendidega, sest nendest võivad lapsed juba paari nädalaga tüdineda. Pealegi ei pruugi jänesekõrvadega tennised päris iga riietuse juurde sobida. See paneb sind omakorda ostma aga veel uusi, universaalsemaid jalatseid.

Loe rõivaste hooldussilte. Eelista tooteid, mille hooldusjuhistest on lihtne aru saada ja mille eest hoolitsemine ei käi üle jõu. Ole ettevaatlik, kui soovitatakse käsitsi pesemist – firmad kirjutavad nõnda vaid siis, kui tegemist on tõeliselt õrna kangaga või kui tootja pole kanga kvaliteedis kindel.

Eeltöö on oluline. Enne sisejalatsite ostmist uuri koolist, millised nõudmised on neile esitatud. Mõnes koolis tohivad sisejalatsid olla vaid lahtised rihmikud, mõnes teises jälle heleda tallaga jalanõud. Üldiselt aga soovitatakse sisejalatsina kanda õhku läbi laskvast materjalist jalatseid ehk puuvillaseid, naturaalsest nahast või tekstiilist jalavarje. Kui siiski leitakse sobivad kunstnahast jalatsid, soovitatakse sinna osta niiskust imavad sisetallad. Kehaniiskuse imamine on üks esimesi näitajaid lastejalatsite kvaliteedis. Vahetusjalanõu peaks olema ka tugevama tallaga, sest mida tugevam on jalatsi kannaosa, seda fikseeritum on hüppeliiges ning ka põlv ja puus liiguvad selle tõttu sujuvamalt. Sisejalatsid ei tohi kindlasti põrandaid määrida, seega soovitame enne soetamist selles veenduda – üldjuhul on see märgitud kirjutisega „non marking” välistalla all.

Tossud, mitte sussid. Kindlasti on vaja lapsele osta ka spordijalatsid kehalise kasvatuse tunni ja trennide jaoks. Spordijalanõud peaks olema tugeva talla ja pehme sisetallaga. Tähelepanu tuleks pöörata ka sellele, et jalg oleks jalanõus fikseeritud. Oluline on, et liigesed ei saaks põrutada. Kindlasti ära vali lapsele kehalise kasvatuse tundi võimlemissusse, kuna nendega on oht end vigastada suurem. Kindlasti märka spordijalatsite kinnitust. Väiksematele lastele on kiire ja mugav, kui kinnitustena on kasutatud takjakinniseid. Siinkohal kehtib tavaliselt reegel „kallim on odavam”, sest investeerides korralikku spordijalatsisse, kestab see kaua ja tuleb lõppkokkuvõttes odavam kui osta õppeaasta peale mitu odavamat paari.

Kontrolli ise ja usalda kaubamärki. Spordirõivaste kvaliteedi hindamisel on olulised tegurid kangas, õmblused ja istuvus. Täpsemalt öeldes tuleks arvesse võtta kanga värvipidavust, kulumiskiirust ja võimalikku topiliseks minekut, niiskuse imamise võimet, õmbluste tugevust ning iseloomu (mida tihedam, seda kvaliteetsem, mida lamedam, seda mugavam). Proovikabiinis saad hinnata vaid mõnda neist omadustest, ülejäänu puhul ei jää muud üle kui usaldada kaubamärki.

Õmbluste kontroll. Kindlasti tuleks kontrollida spordiriiete õmblusi. Kvaliteetse spordirõiva õmblused on tihedad ja enamasti on tegu hästi vastu pidavate katte- või overlokõmblustega. Õmbluste testimiseks venita neid julgelt pikemaks (mõistlikkuse piires) ja tee kindlaks, et kuulda pole niitide katkemise häält.

Hoolda õigesti. Selleks, et spordiriiete eluiga pikendada, on oluline pöörata tähelepanu ka nende õigele hooldusele. Väldi pesuloputusvahendeid, sest nendes sisalduvad ained võivad mõjutada kangaste töötlust ja kaotada mõne eriomaduse, näiteks vihmakindluse. Ära topi spordiriideid kuivatisse. Kuivata spordirõivaid pigem õhu käes kui trumlis – enamik tänapäeva spordiriideid kuivab niisamagi imekiiresti.

Koti suurus. Kooliasjade kandmiseks sobiv kott peaks ulatuma lapse õlgade kõrgusest ristluuni. Samuti ei ole hea, kui kott on lapse kehast laiem, nagu on mõne ranitsa puhul.

Raskuse parem talumine. Oluline on valida selga toetav mudel ehk koti selja- ja õlaosad peaksid olema polsterdatud ning toestatud, sest see aitab koti raskusel ühtlasemalt jaotuda.

Koti kaal. Tasub meeles pidada, et tühi kott ei tohiks kaaluda rohkem kui kilogramm ja asju täis kott mitte rohkem kui kümme protsenti lapse kehakaalust.

Artikkel pärineb eriajakirjast Kooli!

Jaga
Kommentaarid