Minu kõik lapsed, 3-aastane ja 1,5-aastased kaksikud, söövad kõik ise ilusti lusikaga kausist, üheks põhjuseks, et olen "laisk" ema ja ei viitsi neid sööta, teisalt aga annab see mulle nii palju lisaaega ja vabadust köögis toimetamiseks. Sel ajal kui nad kõik usinasti nosivad, jõuan ise söögiga lõpetades juba suurema osa nõusid ära pesta ja köökigi koristada veel.

Näputoit heaks eelduseks?

Minult on konkreetselt küsitud, kas ma seostan sellist lusikaga söömist näputoiduga? Siinkohal aga vastaksin "jah" ja "ei" samaaegselt. Seletan kohe.

Jah, kuna näputoiduga on laps harjunud sööki niikuinii ise peos hoidma ning ema harjunud selle kaosega köögis, mis laual ja põrandal (ja seinadel!) aset leiab!

Ei, kuna mul lähiringkonnast meenuvad kolm konkreetset näidet, kus ei ole lapsed olnud näputoidul kuid kenasti lusikaga sööma halanud umbes aastaselt või veidi vanemana. Üks ema on ka maininud sealjuures, et tuleks anda lapsele lusikas kätte, arvestada, et 3-4 nädalat on rohkem plökerdamist ja siis ongi see selge.

Ise arvan, et paljud emad, kas ei taha, ei viitsi või ei jaksa seda teed erinevatel põhjustel ette võtta, kuna see tekitab korraliku kaose algul - pudrukauss võib korduvalt uppi lennata ja terve kodu mustaks saada. Need, kel on värskelt tehtud remont või uus kodu, tahavad kindlasti seda rohkem hoida. Samuti ajakulu - palju kiiremini saab ju ühele poole, kui teda ise toita. Põhjuseid on kindlasti veelgi ja väga erinevaid.

Kuldne kesktee?

Ausalt öeldes ma ei arva, et näputoit oleks lusikaga söömise eelduseks (küll aga isukalt söömise, haha), kuid minu meelest on parim viis kombineerida neid hoopis: esialgu putru jms vedelamat toitu anda ise lusikaga, ja lasta kurgi, kaalika, kõrvitsa (viimaseid kaht kindlasti arutatult või keedetult või muudmoodi töödeldult) kange aga pakkuda käest. Nii areneb lapse käeline osavus ning umbes aastaselt saab anda talle pihku lusika. Kes kardavad, et nii jääb su lapsel kõht tühjaks, siis tasub pakkuda ühe toidukorra ajal ka erinevaid sööke - näiteks puder, mida saab lusikaga süüa ning kõrvale sepikut ja mustikaid, mida saab kätte ja sõrmede vahele võtta.

Jaga
Kommentaarid