Mitmed Kogumispäeviku grupi liikmed soovitavad lapsele valida kvaliteetne ja neutraalses toonis seljakott. „Selline kott peab mitu õppeaastat vastu. Kui aga valida beebiroosa või mõne tegelase pildiga kott, siis seda ei pruugi laps enam järgmises klassis tahta, sest see on titekaks muutunud,“ selgitas grupi liige. Neutraalne ranits on tema sõnul hea veel sellegi pärast, et sellele saab lihtsalt isikupära lisada: “Näiteks poeg pani oma koti külge Lego tulukestega võtmehoidja, tütar iga luku külge oma lemmikvärvi tutid.“

Grupi liikmed rõhutasid ka seda, et koolikott peaks olema võimalikult kerge. „Meie ei osanud alguses koti kaalu oluliseks pidada, aga poole õppeaasta pealt vahetasime ranitsa 300 grammi kergema vastu välja. Kõik kooliasjad kokku on rasked ja 300 grammi on lapse jaoks suur asi,“ jagas oma kogemust grupi liige.

Ära kiirusta poodi

Nii mõnegi Kogumispäeviku liikme sõnul ei maksa koolikaupa ette osta, vaid poodi tuleks minna alles siis, kui õpetajalt on saadud nimekiri asjadest, mida vaja läheb. „Vajalikkude asjade nimekiri oleneb koolist. Meil näiteks korjati kunstitarvete jaoks mõni euro ja öeldi, millist paberit kooli tuua,“ rääkis üks Kogumispäeviku grupi liige.

Kasuta kampaaniaid ära

Kui otsustad siiski vihikuid, pliiatseid ja muidu koolikaupasid ette osta, uuri esmalt, millal on suuremate kaupluste sooduskampaaniad. „Kirjatarbeid võib kampaania ajal lausa 40% soodsamalt saada. Mida septembrile lähemale, seda rohkem selliseid pakkumisi tuleb ka teistes poodides. Neis on täpselt samad firmad esindatud, mis kontoritarvete poodideski, lihtsalt taskupärasema hinnaga,“ soovitas üks grupi liige, kelle laps tänavu kooliteed alustab. Enne ostmist tuleks poodide hindu võrrelda, sest ka tavaliste vihikute hinnavahe võib olla kahekordne. Samuti kasuta ära neid koolikaupade kampaaniad, mis toimuvad õppeaasta sees.

Lähene õppimisnurgale loominguliselt

Mitmed grupi liikmed tõid välja, et kuigi lastel on kodus õppimiseks kirjutuslaud, kipuvad nad koolitööd tegema mujal. „Kirjutuslaud on lastetoas pea täiesti kasutamata. Õppimine käib hoopis elutoa suure laua ümber,“ muljetas üks grupi liige. Teine lisas, et ka tema lapsed ei õppinud algklassides oma toas, vaid hoopis köögilaua taga: „Ise tegin süüa, aga sain neid selle kõrvalt abistada.“ Seega leiavad mõned Kogumispäeviku liikmed, et lapsele ei pea tingimata 1. septembriks kirjutuslauda ostma, kui kodus on õppimisnurgale sobivaid alternatiive. Tähtsamad on korralik laualamp ja hea tool, arvas üks grupi liige. Panustada tuleks ka riiulitele ja sahtlitele, kus kooliasju hoida. „Poelaudadel on mõned sahtlid, aga tihti jääb väheks. Laua kohal või kõrval võiks olla riiul, sest nii saab lapsele süstematiseerimist ja asjade kohale panemist ka õpetada,“ nõustas teine.

Küsi omavalitsuselt toetust

Kogumispäeviku grupi liikmed tõid välja, et mitmed omavalitsused maksavad kooliteed alustavatele lastele koolitoetust, osades omavalitsuses tehakse seda ka pärast 1. klassi. Toetuse saamiseks tuleb reeglina kirjutada avaldus ning toetuse summa ja maksmise korra otsustab omavalitsus. Eraldi toetusi võib olla võimalik saada vähekindlustatud või paljulapselistes peredes kooliminevatele lastele.

Kui soovid rohkem nõuandeid, kuidas säästlikumalt elada, raha koguda ja investeerida, liitu #Kogumispäevikuga SIIN ja kuula Kogumispäeviku podcaste.

Jaga
Kommentaarid