Suhkur on ka näiliselt tervislikes toitudes

Võibolla arvate, et annate lapsele vitamiine ja midagi tervislikku, kui pakute neile poes müüdavaid mahlasid, vitamiini vett, jogurtit. Puuviljaampsud, spordijoogid ja paljud teised tooted võivad aga sisaldada palju suhkrut. Ja muidugi ilmselged suhkrupommid on lutsukommid ja muud kommid, küpsised ja muu, mis ilmselgelt juba suhktuga.

Niisuguste vahepalade tulemusel tõuseb veresuhkur kiirelt taevasse, seejärel lülitub tööle insuliin ja surub veresuhkru alla tagasi. Nüüd on väikesel printsil või printsessil tuju paha, kõht justkui jälle tühi ning ongi vaja uut vahepala.

Miks nii?

Suhkur sekkub erinevate aju osade töösse ja takistab neurohormoonide loomist. Serotoniin ja dopamiin on hormoonid, mis rahustavad närvisüsteemi. Samuti peatab suhkur C-vitamiini imendumise. C-vitamiin on oluline, et luua aju tööks vajalikke hormoone. Suhkur kahandab ka tsingi, B1-vitamiini, kaaliumi ja magneesiumi imendumist. Need on kõik võtmevitamiinid ja -mineraalid, mis rahustavad last ja hoiavad tema tervise korras.

Nii võib juhtuda, et väike inimene veedab päevast päeva pideva suhkrulaksu all ning on tegelikult toitainete vaeguses. Lapsed saavad kommi lasteaias, koolis, arsti juures, poes. Ema ja isa ostavad sageli “midagi magusat”. Lisaks üldine süsivesikuterikas toitumine – hommikul kiire pudru, lõunaks plov mõnes õppeasutuses, õhtuks makaronid hakklihaga. Eriti dramaatiliseks läheb asi detsembris, kui pakutavat kommihulka on raske ära süüa.

Suhkrurikka toitumise tagajärjel on teie laps hüperaktiivne, tal on tähelepanuprobleemid, õppimisele on raske keskenduda, sest keha on täielikult erutusseisundis. Toitainete puudusest on ka tema areng piiratud.

Muidugi reageerivad lapsed suhkrule erinevalt – mõni on tundlikum ja erutub kiiremini, mõni saab toitaineterikkamat toitu või liigub väga aktiivselt.

Aga mida siis teha?

Liigne suhkru tarbimine mõjutab organismi väga ülatuslikult põhjustades kõige erinevamaid probleeme, mida ei osata samas sageli suhkruga seostada. Nõuandeid suhkrusõltuvusest vabanemiseks ja tervislikke retsepte leiad aadressilt heatervis.ee.

Jaga
Kommentaarid