Krõbedad sõnad nakkavad, kuna need on öeldud teistmoodi hääletooni, erakordse emotsiooni ja sageli lühikese löövusega.

Isegi, kui sinu kodus pole selliseid sõnu sageli kasutatud, on vabalt võimalik, et ühel õhtul teatab su mudilane, kui ta Lego-loss laguneb "Pe***e".

Jah, ilmselt ta on sind ebaõnnestumise või pahandamise hetkel kuulnud seda tegemas või tundub lasteaias kuuldud sõna lihtsalt huvitav, sest see on kutsunud esile õpetaja ja ehk ka teiste laste reaktsiooni.

Emade järeleproovitud meetodid sellest vabanemiseks

Pipart sulle keelele...

on üks võimalus seda peatada. Mõne lapse puhul see päriselt sõna-sõnalt järgides toimibki, kui talle mõned korrad roppuse kõlamise järel pipart või sinepit keelele panna.

Kui sulle selline füüsiline meetod aga ei sobi, siis proovi üht või mitut järgnevaist:

Asendusväljendid

Katsu oma pereliikmete sõnavaras välja vahetada vängemad sõnad leebemate vastu. See nõuab teadlikku tööd, ent nagu iga asjaga - ajaga tekib harjumus. Mõtle, milliste sõnade puhul ei ole sul piinlik, kui ta neid ebaõnnestumise korral ka kasutaks? Metsa? Putkavaht? Rakenda need enda sõnavarasse.

Ignoreerimine

Efektiivseimaks meetodiks peetakse siiski ennekõike ignoreerimist: kuni lapsel on publikut, on tal ka põhjust esineda. Kui iga kord vängema sõna kõlades lähed sa näost kaameks, tormad selgitama või hoopis hakkad riidlema, on laps publikult reaktsiooni saanud - pole tähtis siinkohal, et see on negatiivne - ema tähelepanu kuulub jäägitult temale neil hetkedel.

Mõistlikum on selgitada hoopis veidi hiljem rahulikult, et sellise sõna kasutamine pole kohane. Selgitagi, et on mõistetav tema huvi uute sõnade õppimise vastu, kuid täpsusta, et see pole siiski viisakas ja uuri ka, kas ta üldse teab, mida see tähendab.

Šokiteraapia

Kui laps sõnab, et ei tea, mida see sõna tähendab, on sul võimalus sõnadega täpsustada talle eakohastes piirides või šoki-teraapiaks ka mõnd pilti näidata mainitud kehaosast või muust.

Ükski laps ei soovi oma emale haiget teha, nii et võid selgitustele ka lisada "Emme kõrvadel on väga valus, kui sa nii ütled".

Pea meeles: väike laps ei taju enne 5.-6. eluaastat sotsiaalseid norme ja sinu töö ongi selgitada seda talle. Pahandamisega sa seda ei saavuta.

Jaga
Kommentaarid