Lõuna prefektuuri lastekaitsegrupi juht Liia Kilp kinnitab, et politseile on see vahejuhtum teada. Täpsemad asjaolud on veel selgitamisel, mis täpsemalt juhtuda võis. "Lapse ja tema vanematega on politsei põhjalikult suhelnud, veel käib võimalike videosalvestuste kogumine lisainfo saamiseks, et anda hinnang, kas lapsele võis ohtu olla," selgitab Kilp, et uurimine alles käib.

"Kui keegi omab infot kirjeldatud vahejuhtumi kohta, kus 7. septembril kella 15.30 paiku Tartu linnast väljasõidul Eerika teel lasteaia lähistel seisis must universaalkerega sõiduk, mille juht olevat last kaasa kutsunud, palume sellest teada anda politseile," palub politsei kõigi abi, kes midagi teada võivad juhtunust.

Kui tavalised on sellised juhtumid ja teated? Kilp sõnab, et politseile on jõudnud üksikuid sarnaseid teateid, millest mitmete puhul on tuvastatud, et kellegi pahatahtlikku kavatsust ei ole ka tegelikult olnud. Ta toob näited: "Näiteks pakkus ühes külas mees lapsele küüti ning kui arvati, et mees võis lapsele halba tahta, selgitas politsei välja, et tegu oligi sama küla elanikuga, kes igasuguse tagamõtteta tahtis talle tuttava lapse jalavaeva vähendada. Ka oli näiteks juhtum, kus ema saatis lapsele mänguparki järele oma tuttava. Viimane kõnetas ja kutsus kaasa pargis aga kogemata vale last. Laps mõistagi kaasa ei läinud, kuid rääkis kodus juhtunust vanematele, mistõttu eeldati, et mehel võisid olla halvad kavatsused lapse suhtes. Tegelikult oli tegu eksitusega."

Kilp nendib aga, et igati õige on sellistest vahejuhtumitest igal juhul võimalikult kiirelt politseid teavitada. Politsei viib läbi põhjaliku uurimise, et kiirelt välja selgitada, kas lastele võib olla ohtu või on tegu millegi muuga. "Nii ka antud juhul, kus asjaolud vajavad veel täpsemalt üle kontrollimist," selgitab ta.

Tartu 7. septembri vahejuhtumis osalenud lapse ema räägib sotsiaalmeedias oma ehmatusest, hoiatab valvsusele ja manitseb kõikvõimalikul moel neist teemadest rääkima: "Meie väike kangelane jooksis selle peale kiiresti koju ja rääkis loo isale ära. Juhtunust antud teada ka politseile. Õnneks meie laps teadis kuidas käituda ning julges juhtunust ka meile rääkida. Tema jaoks lõppes see õudne kogemus õnneks vaid kloppiva südame ja hirmust värisevate kätega."

"Jagan juhtunut, sest see mees on jahil ja saagiks on meie enda väikesed lapsed. Eriti ohustatud on algklasside lapsed, kes on veel vähe iseseisvalt ringi liikunud. Me ei saa olla nende kõrval koguaeg aga me saame neid kaitsta sellega, et õpetame neid kuidas käituda võõraste inimestega. Sellised kiskjad on väga osavad manipuleerijad. Nad teavad kuidas lastele läheneda. Ja meie lapsed on õpetatud kuulekaks ning täiskasvanute sõna kuulama. Seda eriti väikesed lapsed, kes ei oska veel täiskasvanud inimest karta.

Kasutatakse väljendeid: "Ema/isa saatsid mind sulle järele","Ema/isa või mõni teine pereliige on õnnetuse tagajärjel haiglas ja ma viin su sinna", "Kodus on õnnetus juhtunud ja mind saadeti sind koju tooma", "Tule ma näitan sulle väikeseid loomapoegi oma autos", "Ma annan sulle midagi tule kaasa".

Neid väljendeid on veel ja veel. Oluline on rääkida lastele, et ükskõik mida võõras inimene ütleb, ei tohi minna võõra juurde või tema autosse.

Väikesest lapsest ei ole vastast täiskasvanuga võtlemiseks. Kui keegi nii käitub, peab laps kiiresti ära jooksma. Soovitavalt kuskile, kus on teisi inimesi (bussipeatused, tänavad, koolid, lasteaiad jne.) Kui võõras võtab temast kinni siis tuleb karjuda nii kõvasti kui jaksad.

Kui laps näeb, et teine laps on hädas siis ka karjuda ja tõmmata tähelepanu. Kindlasti kuulake oma lapsi ja kui nad räägivad kummaliselt käituvast täiskasvanust, kes kutsus neid kaasa siis teatage politseile. Sellised kiskjad on olemuselt arad ning ei taha tähelepanu aga nad ei peatu ilma meie sekkumiseta. Väikesed asjad võivad päästa mõne meie lapse eluaegsest traumast või ka tema elu.

Rääkige lastega nendel teemadel! Rääkige kodus, rääkige koolis ja lasteaias, jagage seda infot ja olge tähelepanelikud! Kui näete kedagi tänaval lastele lähenemas siis sekkuge ja teatage politseile!"

Jaga
Kommentaarid