Kõik naised on väga erinevad, kuid on siiski mõned sünnituse algusele viitavad tunnused. Paar nädalat enne sünnitust võib tupevoolus suureneda, emakakaelast eritub limakork. Laps vajub enne sünnitust alla, mis suurendab survet põiele. Vahetult enne sünnitust võib kõht lahti minna – keha justkui puhastub.

Emakas hakkab sünnituseks valmistuma kokkutõmmetega. Mõnikord tekivad kõigepealt ebatuhud. Kui sa pole enne sünnitanud, polegi kerge neid päris tuhudest eristada. Soovitan tuhude tekkimisel minna vanni või duši alla. Vesi võiks olla kehatemperatuuril ja vannis võiks olla tunni. Kui tegu on ebatuhudega, lähevad need mööda, kui tegu on sünnitusega, saavad need ainult hoogu juurde.

Esmassünnitajana võiksid sünnitusmajja pöörduda, kui tuhud on kestnud paar tundi korrapäraselt iga 3–4 minuti tagant. Korduvsünnitajana siis, kui tuhud on käinud paari tunni jooksul 5–6 minuti tagant. Sünnitusmajja minekul tasub üldiselt järgida sisetunnet – kui tunned, et sul on vaja minna, siis minegi!

Kui kiiresti tuleb minna sünnitusmajja, kui veed on ära tulnud?

Kui looteveed on puhkenud ja need on normaalsed – läbipaistvad või roosakad, mitte rohekad ega verised –, võid veel 6–8 tundi kodus olla. Kui kõhkled, helista haigla sünnitus­osakonna vastu­võtutuppa ja küsi nõu.

Jaga
Kommentaarid