Immuunsüsteemi tugevdamiseks ja energiavarude täiendamiseks saab abi ka erinevatest toidulisanditest ja vitamiinidest.

Meie laiuskraadil peaks D-vitamiini täiendavalt juurde võtma aastaringselt. Sellest, et D-vitamiini võib nappida annab endast märku väsimus ja sagedased viirusinfektsioonid.

C-vitamiin on antioksüdant, mis tugevdab immuunsüsteemi. On leitud, et inimesed, kes söövad vitamiinirikast toitu või tarbivad täiendavalt C-vitamiini, põevad viirusinfektsioone kergemalt.

Punase päevakübara preparaate kasutatakse viirusinfektsioonide ennetamiseks ja haigusest taastumise perioodil.

Greibiseemneekstrakt sisaldab bioflavonoide, millel on haigusetekitajaid (viirusi ja baktereid) hävitav toime. Greibiseemneekstrakti tilku võib võtta nii apelsinimahla kui veega.

Ternespiima kapsleid kasutatakse vastupanuvõime suurendamiseks.

Astelpaju sisaldab palju erinevaid vitamiine, mineraalaineid ja orgaanilisi happeid.

Multivitamiinid sisaldavad tasakaalustatud vahekorras vitamiine, mineraale ja mikroelemente.

Mida teha esimeste haigustunnuste ilmnemisel?

Sügis-talvisel perioodil on rahvasuus külmetuseks nimetatav nohu ja köhaga kaasnev haigus laialt levinud ja see võib kulgeda palavikuga või ka ilma. Haigestumist tekitavad erinevad viirused, millel külmetamisega mingit seost pole. Covid-19 kahtluse korral tuleks igal juhul konsulteerida perearstiga. Tavaliselt on aga tegemist kergeloomulise haigusega, mis tekitab ebameeldivusi 3-7 päeva vältel. Enamasti taanduvad haiguse sümptomid nagu köha, nohu ja kurguvalu suhteliselt kiiresti. Ravi on suunatud sümptomite leevendamisele.

Nohu korral on soovitav nina loputada 3-4x päevas loodusliku mereveega. Kui soolalahusega loputamine tulemust ei anna ja nina on tugevalt kinni, siis võib lisaks kasutada ninalimaskesta turset vähendavaid ja ninahingamist kergendavaid ravimeid. Need on saadaval nii pipetiga kui pihustuspudelis, viimane on parem, sest jaotub ninalimaskestal ühtlasemalt.

Köha puhul on abi looduslikest köhasiirupitest. Köha leevendamiseks võib teha nebulisaatori ehk aerosoolpihusti abil auru soolalahuse või destilleeritud veega. Samuti võib määrida rindkerele hanerasvasalvi ja teha sooja jalavanni.

Kurguvalu puhul võib kasutada erinevaid kurguaerosoole, siirupeid ja suurematel lastel ka imemistablette. Need on desinfitseeriva, pehmendava, niisutava ja ärritusvastase toimega.

Palaviku korral sobivad paratsetamooli küünlad või ibuprofeeni siirup, kooliealistele lastele ka tabletid.

Lõpetuseks toob proviisor välja, kui oluline on jälgida, et laps saaks piisavalt juua. Selleks sobivad nii jahedad kui soojad joogid (vesi, tee mee ja sidruniga, kanapuljong). Lisaks palub apteeker kõikide ravimite puhul jälgida pakendile märgitud soovitusi ja vanusepiirangut.

Jaga
Kommentaarid