Õhtu lähenedes tegutsege hämaramas ja hoidke mängud rahulikumad. Juba üsna alguses võite määrata kindlaks ööunne jäämise aja. Investeerige pimendavatesse kardinatesse, et need uneajaks ette tõmmata.

Öiste ärkamiste puhul ärge suhelge lapsega aktiivselt ega kasutage eredatvalgust.

Hommikul võtke kardinad eest - see annab talle märku, et aeg on ärgata!

Vastsündinu suudab olla korraga 20-45 minutit ärkvel, viienädalane tita kuni 2 tundi, 6-8nädalane laps 2-3 tundi. Vastsündinu ei ole bioloogiliselt võimeline vanematele sobivat unerütmi kohe selgeks õppima.

Kindlamad unetsüklid hakkavad välja kujunema umbes 6. elunädalast, öö ja päeva selge eristamine ning regulaarne unetsükkel areneb välja hiljemalt 6. elukuuks. Alla poole aasta vanuste beebide üks unetsükkel on 45-50 minutit, seejärel nad korraks virguvad.

Kui ühest unetsüklist teise üleminekuajal ei esine ühtegi häirivat stiimulit — liiga külm või kuum, lärm, märg mähe, näljatunne -, jääb ta uuesti magama. Üle pooleaastaste laste uni meenutab aina rohkem täiskasvanu und ja ka unetsükli pikkus muutub 1,5-2 tunniseks.

Kui laps saab pooleaastaseks ja sööb tahket toitu, võib talle hakata õpetama iseseisva uinumise põhimõtteid. Siis ei sega näljatunne tema võimet öösel katkematult magada.

Uneteemalises videokoolituses on juttu nii unekoolist, erinevatest teistest unemeetoditest ja paljust muust, et mõistaksid vastsündinu ja beebi und paremini ja oskaksid seda ka soodustada igal võimalikul moel.

Jaga
Kommentaarid