Kui peres on lapsed, ära hoia kodukeemiat – pesuvahendid, valgendid, pliitide ja akende puhastusvahendid – köögis kraanikausi all! Lastele on köögikapid toredad paigad, kuhu peitu pugeda. Kui nad satuvad sinna ühes kirevate kodukeemiapudelitega, on õnnetused kerged juhtuma, sest paljud neist vahenditest on söövitavad. Nii et tee puhastus­vahenditele koht kõige kõrgemal asuvasse lukustatavasse kappi. Nendega kodu koristades saada lapsed eemale ning ise kanna kindaid ja soovitatavalt maski või tee aken lahti, sest ka kodukeemiaaurud võivad tekitada mürgistust.

Esmaabi

Kui laps juhtub kemikaali­pudelitega mängima ja lahus satub nahale, võta talt kiiresti seljast kemikaaliga läbi imbunud riie ja pese laps voolava veega puhtaks. Edasised tegevusjuhised sõltuvad kemikaalist ja neid saad infoliinilt 16662.

Kui laps on kemikaali alla neelanud, loputa ta suu veega või puhasta märja puuvillase rätikuga. Edasi anna juua vett, ent mitte üle 15 milliliitri kehakilogrammi kohta. Juhul kui kemikaal vahutab, anna vett väikeste lonksudena iga natukese aja tagant. NB! Ära aja last oksendama – kui söövitav aine on söögitoru juba läbinud, ei tasu seda sinna tagasi kutsuda!

Tõsise söövituse sümptomid on süljevoolus, valu rinnaku taga või kõhus (väikelapsel virilus ja nutt, ta topib näppe suhu) ja võimetus neelata. Sellisel juhul sõida kiiresti haiglasse või kutsu kiirabi.

Patareid

Patareid võivad põhjustada eluohtlikke kahjustusi. Esiteks võivad need neelu kinni jääda, teiseks tekitavad limaskestale põletusjälje vähem kui tunniga. Sestap vaata kodus üle kõik patareidega mänguasjad. Euroopa Liidus müüdavatel mänguasjadel peab olema patareisahtel kindlalt kruviga kinnitatud, ent kui osta EU-märgiseta mänguasi kaugemalt reisilt, putkast või turult, ei pruugi seal kruvi olla.

Ka õhukestel telekapultidel, LED-küünaldel, õnnitluskaartidel ja kalkulaatoritel võivad sees olla imepisikesed patareid, mille lapsed saavad märkamatult alla neelata. Peida nii need asjad kui ka tagavaraks ostetud patareid lukustatavasse kappi ja teavita ka vanavanemaid, et laokil patareid võivad lastele väga ohtlikud olla.

Esmaabi

Kui ikkagi juhtub, et laps neelab patarei alla või kahtlustad seda, sõida lähimasse EMOsse, kus saab teha röntgeni, selgitada välja patarei olemasolu ja asukoha. Kui vaja, eemaldatakse patarei operatsioonil.

Äädikas

Lastega koju sobib 30% äädikhappe asemel pigem 10% äädikalahus. Äädikhape on tugevalt söövitav. Kuna see on läbipaistev ja pakendatud pudelisse, mis sarnaneb vee- või limonaadipudeliga, juhtub sellega tihti õnnetusi. Näiteks kohvimasinat puhastades, seeni sisse tehes või lihale marinaadi keetes kiputakse äädikat klaasi valmis valama või jätma äädikapudelit lauaservale, laps võib pidada seda veeks ja lonksata. Kui 30% äädikhape tekitab neelates tugeva söövituse, siis 10% äädikas ebamugava tunde, ent see möödub paari päevaga.

Esmaabi

30% äädikhappe neelamise korral käitu nii, nagu on kirjeldatud kodukeemia lõigus. 10% äädikalahuse joomisel tasub suu kohe loputada ning vältida kahel järgmisel päeval kuuma ja vürtsikat sööki-jooki.

Ravimid

Ära unusta ravimeid ega käekotti ravimitega kunagi laste käeulatusse. Hea on hoida silm peal ka külaliste esikus rippuvatel üleriietel, mille taskus võivad olla lastele ohtlikud tooted. Kui lähete vanavanemate juurde, arutage seda ka nendega. Pärast lastele ravimisiirupi andmist keera kork kohe kinni ja pane pudel lukustatavasse või kõrgesse kappi. Kui kodus on väikelaps, väldi ise ravimite neelamist tema silme all, sest pisikestele meeldib meid matkida.

Esmaabi

Kui laps on siiski tablette, ravisiirupit vms manustanud, puhasta ta suu ravimijääkidest ja loputa. Siis püüa selgeks teha allaneelatud ravimi kogus. Edasi helista infoliinil 16662, kust saad teada neelatud ravimi mürgistusriski ja tegutsemis­juhised. Kindlasti on ravimi­mürgistuse korral vaja teada ka lapse kehakaalu.

Nikotiininätsud, e-sigarettide täitevedelikud ja alkohol

Nikotiininätsud, -padjakesed ja e-sigareti täitevedelik on magusa lõhnaga ja laps pistab need meelsasti suhu. Ka mõni värviline alkohol võib teda peibutada.

Esmaabi

Tee kindlaks, mida ja mis koguses laps tarbis, kui palju see sisaldas nikotiini või kui kange oli alkohol. Ekslik on arvamus, et tubakavabad nikotiinitooted on ohutud. Tegelikult pole see nii, sest kõik need sisaldavad mürgistust põhjustavat nikotiini. Tavalisemad vaevused on iiveldus, oksendamine, kõhuvalu ja suur süljeeritus.

Õnnetuse korral loputa lapse suu ja eemalda suus olevad nikotiinitoote jäägid. Kui lapsel tekivad tasakaaluhäired ja minestus, kutsu kiirabi.

Elavhõbe

Tänapäeval elavhõbedaga kraadiklaase enam ei tehta, kuid osas kodudes on alles vanad elavhõbedaga kraadiklaasid. Selle purunemisel on ohtlikud elavhõbedaaurud, mis on õhust raskemad. Seega ohustavad laiali veerenud kuulid just lapsi ja koduloomi.

Esmaabi

Kui elavhõbe kukub põrandale, lülita välja põrandaküte ja püüa kuulikesed pipeti või salvrätikuga kinnikäivasse purki. Ära mingil juhul tõmba elav­hõbedat tolmuimejasse, mis seda aegamisi õhku hakkab laskma. Pärast elavhõbeda kokkukorjamist tuuluta tuba korralikult paari päeva jooksul.

Artiklit aitas koostada mürgistusteabekeskuse juht Mare Oder.