Kuna vahekorra järgselt on pea 90% kordadest need valud, siis on mul teatav vastumeelsus seksi vastu ka tekkinud, mehele valusid kurtes arvab ta iga kord, et mõtlen selle välja, et järgmist vahekorda vältida ja püüan teda süüdistada veel et ta mulle haiget tegi vahekorra ajal - see pole kunagi nii olnud, ta ei tee haiget ja ma ei süüdista, aga valu on päris ja segab elu, kui pool päeva tunda annab ja kehva enesetunde loob ja nii ma tõesti tegelikult liiga sageli just vahekorras olla ei taha, et siis jälle valuvaigisteid krõbistada.

Günekoloog ei ole regulaarsetel külastustel tuvastanud midagi (neid muresid kurtnud küll ka pole, sest pole meelde tulnud) ja sisemiselt raseduse ja sünnitusega ka vist nii katki ei läinud, et viis aastat hiljem tunda anda saaks? Mida teha?“

Kommenteerib Confido naistearst dr Ailen Aluri:

Seisundit, mil suguline vahekord põhjustab valu, nimetatakse düspareuuniaks. Ja selle võivad olla mitmed põhjused. Põhjused võivad olla füüsilised või psühholoogilised. Füüsilistest kõige sagedasemad võivad olla põletikud, ebapiisav limaskestade niiskumine, vulvodüünia, vaginism, interstitsiaalne tsüstiit. Samuti vigastus, trauma, ärritus (ka nt sünnituse ajal tehtud lahklihalõige). Sügavat valu võivad anda teatud haigused ja seisundid nagu nt endometrioos, väike vaagna põletik, emaka allavaje, retroversioonis emakas, emaka müoomid, ärritunud soole sündroom, tsüstiit, adenomüoos, hemorroidid, munasarja tsüst. Emotsionaalsetest faktoritest tuuakse põhjuseks ärevust, depressiooni, suhte probleeme ja stressi.

Põhjuseid on palju ja ravi on vastavalt põhjusele, kui see õnnestub tuvastada.

Kindlasti tasuks selliste kaebuste korral pöörduda oma günekoloogi poole. Enne arsti poole pöördumist võiks hakata pidama päevikut ehk märkida üles millal esineb kõhuvalu ja millal rindade valulikkust. Võiksite proovida erinevaid asendeid seksimisel ja jälgida, kas valulikkus on äkki seotud mõne konkreetse asendiga. Kogu selle infoga tasuks pöörduda oma arsti poole, et leida ühiselt abi oma probleemidele.

Jaga
Kommentaarid