Mulle läks spermadoonori abil emaks saanud naiste lugu hinge. Mida peaks tegema naine, kes soovib nii väga jagada emaarmastust, kuid kellel parasjagu pole armastavat suhet, aastad aga aina lähevad? “Rasestuda seemnerakudoonori abil on palju turvalisem kui mõne juhusuhte või sõbra kaudu,” ütleb samas loos dr Liisa Viirmaa. Skandinaavias on uuritud, et teadlikult üksikvanemluse valinud naised saavad väga hästi hakkama ja nende rahulolu eluga on võrreldav heas paarisuhtes lapsi kasvatavate inimeste omaga.

Valli tunnistab aga Pere ja Kodu veergudel, et kui ta otsustas poja üksi ilmale tuua, ei osanud ta arvatagi, millist puudust hakkab poiss tundma isakujust. Tahtmata pisendada tema muret, teame ka, et on peresid, kus lapsed tunnevad isakujust teravat puudust ka siis, kui isa elab koos nendega… Eks paljud asjad olenevad võrdlusmomendist.

“Nii palju kilkeid ja südamest naerulagistamist pole ma enam ammu kuulnud,” õhkas Hele-Mai oma fotoseeria pilte ritta sättides. Tema seeria tõi mulle liigutuspisarad silma – nii palju erinevaid isasid, kes on samas nii sarnased oma armastuses laste vastu. Tabasin end ka nukralt mõttelt, et rünnates verbaalselt samasoolisi vanemaid, rünnatakse ju õnnelike ja armastatud laste kodusid ja turvatunnet.

Isad, naer, lõputu möll ja lapsed – see kombinatsioon võib olla koduseinte vahel liigagi lärmakas, aga niikaua, kui see lärm on lõbus, on ju tegelikult kõik hästi.

“Ju on jumal saatnud lapsed meile, et me oma lollustesse ära ei upuks,” ütleb Cool D. “Isaks saades selgus üsna pea, et senise eluga sellisel kujul jätkata ei saa. Kõik. Punkt.”

Kaanelugu: Nele-Liis Vaiksoo lubab Pere ja Kodu külla oma koju

“Olen terve elu olnud pigem üksi rühkija ja kõigega ise hakkama saanud. Mihkli tulek minu ellu õpetas mulle, et alati ei pea üksi kangelast mängima. Vahel võib lasta end lõdvaks ja toetuda oma tugisüsteemile,” ütleb Nele-Liis ­leebe rahuloluga.

Emad, kes pole oma laste isa kunagi näinud

Jõudnud kolmekümnendate teise poolde, tekkis naisel tunne, et aeg luua pere on küps. Ülikool ammu läbi, hea karjäär ja sissetulek lubasid unistada turvalisest pereelust. Mida aga polnud, oli sobiv isakandidaat. See pole enam lahendamatu probleem. Kolm ema räägivad avameelselt oma loo, miks nad otsustasid oma lapsele isa valida spermadoonorite seast.

Kahekesi sünnitusjärgses depressioonis. Me tulime sellest välja!

“Pärast kolmanda lapse sündi hakkasime teineteisest aina kaugenema. Varem oli naine minu päralt, kuid nüüd oli meil mitu last, kes otsustasid meie elu ja vabaduse üle,” tunnistab Peeter. "Seks oli vaid uue beebi püüdmise eesmärgil." Ta räägib koos oma naisega avameelselt, kuidas suhe karile jooksis ja nad selle uuesti rajale tagasi pöörasid.

Beebi, kes tuli ilmale 25. nädalal

Olin viiendat päeva haiglas, kui äkki oli mu ümber mitu arsti ja nad küsisid, kas võivad mulle keisrilõike teha. “Jaaa! Päästke ta!” karjatasin. Kell kaheksa õhtul saatsin mehele sõnumi: “Minek!”

Piimasegu päästis meie imetamisteekonna

“Ühe suure nutu ajal, mil polnud võimalik vahet teha, kes nutab kõvemini – kas mina või poeg –, jooksin poodi ja ostsin rinnapiimaasendaja,” kirjeldab nelja lapse ema Britt. Lutipudeliga sõbrunemine aitas neil imetamist jätkata.

Isadepäev ilma isata

“Mu nelja-aastane poeg teatas lasteaias, et tal on tugev ja osav isa, kes on parasjagu tööl. Kord Itaalias, siis Jaapanis... Mõistsin, et see pole vale, vaid lapse fantaasia kellestki, kellest ta nii väga puudust tunneb,” möönab üksikema Valli. Ta nuputab, kuidas pakkuda oma pojale isakuju, keda laps nii väga vajab.

Elu immuunpuudulikkusega ehk kui keha ei saa nohustki võitu

Pärast esimese lapse sündi muutus Anne-Mari tervis väga nõrgaks. Värskel emal raviti haiglas kopsu­põletikku ja angiini ning ta nakatus teist korda tuulerõugetesse. Lühikese aja jooksul põetud haiguste hulk tekitas perearstis kahtlusi.

Daniel ja Eleri Viinalass: teise lapsega on teistmoodi põnev!

Daniel ja Eleri Viinalass alles harjuvad uutmoodi pereeluga, kus ühe tütre asemel on kodus kaks – lisaks kahesele Elviinele ka 1,5kuune Ella, kuid lubavad juba Perel ja Kodul oma koju piiluda.

12 viisi, kuidas õpetada last oma tundeid juhtima

Ta enne teeb ja pärast mõtleb, ärritub pealtnäha väikeste asjade peale, on väga rutiinitundlik, jääb ühte mängu või tegevusse kinni ega ole nõus muutustega, lööb või hammustab, et oma tahtmist saada. Kas tuleb tuttav ette? Proovi neid lahendusi ja sa võid üllatuda, kuidas asjad muutuvad.

Mitte jonnitool, vaid rahunemisnurk!

Oled ilmselt isegi vahel tundnud, et emotsioonid löövad lainetena üle pea ning tahaksid olla mõne minuti üksi, rahus ja vaikuses. Just niimoodi tunnevad mõnikord lapsedki, kuid nemad ei oska seda sõnastada ega endale rahunemiseks kohta leida. Teeme koos lapsele mõnusa rahunemisnurga.

Küsimus: mida teha, kui laps ei taha minna kooli? Kust saada abi? Rajaleidja spetsialist annab nõu

Minu 2. klassis käival tütrel on tekkinud koolis tõsised enesehinnanguprobleemid. Otseselt teda ei kiusata, aga keegi klassi tüdrukutest temaga sõbrustada ei taha ja sünnipäevadele teda ei kutsuta. Tütar on veendunud, et asi on selles, et tal pole kalleid brändikaupu nagu teistel. Nüüd laps nutab hommikuti, et ei taha kooli minna. Ma ei pea õigeks lapsele kalli iPhone’i või Vansi tenniste ostmist selleks, et ta klassiõdede seas popp oleks.

Kohting Kanadas, mis ikka veel kestab

Mihkel ja Beatrice ­mekkisid seitse aastat tagasi värskendavat õunasiidrit ja mõtlesid: miks mitte ise siidrit toota? Nüüd elavadki nad laste Vidriku (5) ja Kalevi (3), koera, kolme kassi ja viie kanaga Québeci provintsis oma õunafarmis. Piilume nende muinasjutulisse koju ja uurime, kuidas erineb lastekasvatus Kanadas Eestist. Pere elu vahendab Pere ja Kodu kaasautor Hille Hanso.

Mida teha, kui issi lubab ja emme keelab. Pereterapeut selgitab

“Meil on 5aastane poeg ja 3aastane tütar. Mees on lastele väga hea isa ja veedab nendega palju aega. Paraku on mul mehega lastekasvatusest üsna erinev arusaam ja tülid sel teemal tihedad,” kirjutab Minna (37).

Laura Kõrvitsa kolumn

See pole eriline uudis, et inglise keel uksest ja aknast sisse pressib. Küll tegi mind veidi nõutuks, kui meie kaheaastane ühel õhtul elutoast kööki saabus ja “Mommy, please! Daddy, please!” öeldes endale õunatükke palus.

Illimar Pildi kolumn

Miks ma olen seest emotsionaalselt täiesti tühi ja miks olen astunud vastu oma senise elu väärtushinnangutele? Kas see ongi keskeakriis?

Elis Seppiuse kolumn

Näh, ütleb Lydia ja vahetab enda valitud raadiokanalit. Miks sa kanalit vahetasid, küsin talt. See on ropp laul, vastab laps õlgu kehitades.

Ood isadele

"Nii palju kilkeid ja südamest naerulagistamist kui sel teekonnal isasid lastega ühte kaadrisse mahutades pole mina ammu kuulnud. Nägin seda sidet, mis on lastel oma isadega, ja kuidas lapsed tõesti tahavad koos olla, päriselt. Nii et võtke aega, olge koos, mis saab veel tähtsam olla. Jagage armastust ja see, mis tagasi tuleb, on kordi suurem. Andke andeks, emad, seekord on rambivalguses üksnes isad! Elagu isadepäev!" hõiskab fotograaf Hele-Mai Alamaa, kes tuntud isade ja nende laste päeva pilgu heita sai.

Kas ammutada vitamiine purgist?

Küll tahaks, et lapsed püsiksid terved! Apteekide ja toidupoodide riiulid on toidulisanditest pungil, kuid milliseid neist valida ja mis tõepoolest immuunsust turgutavad?

Kuus kooki issile

Parim kingitus issile on väikeste käte abil valmistatud kook – midagi jõukohast saab laps iga asja juures teha – ja mõnus päev pere seltsis. Head isadepäeva!