Mis siis, kui... mu beebi on liiga suur?

Raseduse lõpupoole võib tunduda, et sinu sees kasvaks justkui hiigelsuur loomake. Sul võib olla keeruline aru saada, kuidas ta sinu seest üldse välja tuleb. Kui su beebi on suurevõitu, võib see tunne kasvada, eriti kui arst seda sulle pidevalt meelde tuletab või heatahtlikud inimesed hüüatavad: „Issand, kui suur su kõht on!“

Niisiis, räägime sellest „suure beebi“ asjast põhjalikumalt.

Milline on üldse suur beebi?

ACOG-i väitel on beebi suur siis – meditsiinikeeles makrosoomia –, kui loote hinnanguline kaal on rohkem kui 4500 g.

Pea meeles, kaal on kõigest oletus!

Uuringu „Listening to Mothers“ järgi on hinnanguliselt üks kolmest beebist raseduse lõpus „liiga suur“, kuigi tegelikult sünnib „suurena“ vaid üks kümnest beebist. Seda, kui suur või väike su beebi on, saab tegelikult teada alles pärast sündimist kaaludes.

Kui mu beebi on suur, kas vajan siis keisrilõiget?

Ehkki paljud arstid kipuvad arvatavalt suure beebi puhul plaanilist keisrilõiget soovitama, ei ole piisavaid tõendeid, mis kinnitaksid, et kirurgilise sekkumise eelised on suuremad kui loomulikul teel sünnitamise eelised, kui võtta arvesse ka keisrilõike riske. Kui muid riskitegureid ei ole ja tervis on korras, soovitab ACOG-i günekoloogidel pakkuda (mitte soovitada) keisrilõiget naistele, kel pole rasedusdiabeeti ja kelle beebi võib kaaluda üle 5 kg, ning neile naistele, kel on rasedusdiabeet ja kelle beebi võib kaaluda üle 4,5 kg. Ära unusta individuaalset otsusetegemist! Sa võid alati operatsioonist keelduda ja samas, kui tunned, et loomulik sünnitus ei ole sinu jaoks kõige turvalisem valik, eelistada keisrilõiget, sest ka see on sinu õigus.

Kui mu beebi on suur, kas siis tuleb sünnitus esile kutsuda?

Pole piisavalt uuringuid, mis toetaksid sünnituse esilekutsumist, kui beebi võib olla suur. See võib sünnituse koguni raskemaks muuta, sest esilekutsumine piirab su liikumisvõimet ega lase tekitada vaagnas beebile ruumi juurde. Esilekutsumine võib suurendada ka epiduraalanesteesia vajaduse võimalust, isegi kui sa seda ei taha, mis piirab samuti liikumisvõimet sünnituse ajal, aga ka nende asendite kasutamist, milles sa pressida saad.

Kas on võimalik, et mu beebi ei mahu läbi?

Suurte beebide sündimise hirmud on arstidel peamiselt seotud õlgade düstookiaga ehk kui beebi õlad jäävad läbi sünnituskanali liikudes kinni. Ehkki see on kindlasti hirmutav, on tegelikult enamasti võimalik õlgade düstookiat ette ennustada. Vaid 7–15% beebidel on õlgade väljumisega probleeme ja vähemalt pooled õlgade düstookia juhtumid on esinenud väiksematel beebidel. Teatud asjaolud võivad olla ohtlikumad kui beebi arvatav suur kaal, nii et soovitame sel juhul arstiga nõu pidada, et saaksid teha oma olukorra suhtes teadliku otsuse.

Vaagna ja loote vaheline täielik sobimatus tekib siis, kui beebi pea või keha tõesti ei mahu läbi sünnitaja vaagna. See on äärmiselt haruldane ja tavaliselt esineb seda naistel, kes on tugevasti alatoidetud, kel on diagnoositud rahhiit, väga noortel rasedatel või kel on olnud vaagna vigastus. Kui beebil on probleeme sünnitusteedest läbiliikumisega, on enamasti probleem pea asendis, mitte beebi suuruses.

Mida meeles pidada, kui tekib küsimus, kas su beebi on liiga suur, et läbi mahtuda:

• Vaagna kuju ei ole muutumatu! Teatud kohtadele survet avaldades, venitades ja kindlaid liigutusi tehes on võimalik vaagnat suuremaks muuta.
• Beebi pea ei ole muutumatu kujuga. Beebi pea kuju on muutuv ning lisaks võib see muuta sündimise ajal nurka ja asendit.
• Pressimise asend on tähtis! Erinevates asendites pressimine – kükitades, külili ja neljakäpukil – võib aidata tekitada vaagnas beebile rohkem ruumi.

Tõlkinud Ülle Jälle, Kirjastus Pegasus

Jaga
Kommentaarid