Miks meeldib lastele öelda "ei"?

"Enamikel juhtudel ongi see see, mida nad mõtlevad, Selles vanuses lapsed saavad aru, et nad saavad end kehtestada ja sinule vastuvaidlemine on enesekindluse kasvatamiseks," selgitab lastepsühhiaater Dr John Sargent. Selles vanuses hakkab neil ka arenema tahtejõud ja kui nad ei saa tahetut, tekibki vastumeelsus ja jonn.

Arenedes hakkavad lasted testima oma iseseisvust. Nad jälgivad ka põnevusega, kui iseseisvad vanemad neil olla lubavad. Öeldes "ei" saavad nad lihtsal moel testida vanemate ja piire ja see aitab neil tegevuse ja tagajärje seost õppida.

Kuidas suunata ta "jah"-poole ning nõustuma?

Alusta sellest, et väldid fraasi "Mida sa tahaksid...."

Kui küsid, mida laps tahaks süüa, kanda või teha, siis hakkab tema mõte rändama lõputute võimaluste vahel, piiriks vaid fantaasia, ja tõenäoliselt on vastuseks midagi, mis sulle ei meeldi - tema ei tea, et su küsimus on su enda peas ka piiritletud ainult teatud valikutega.

Selle asemel, et küsida, mida laps õhtusöögiks soovib, ütle et tal on valida kanakoibade või supi vahel. Mänguajal küsi, kas ta tahaks mängida toas või õues, klotsidega või nukkudega. Ole ise esmalt kindel, et sulle mõlemad pakutavad variandid sobivad ja oled valmis neid ellu viima, samas andes seda tehes talle ühe tähtsa asja - võimaluse iseseisvalt otsustada.

Kui ta hakkab pakkuma ise kolmandat varianti hoopis, jää enesekindlaks ning ütle, et võimalus on valida vaid sinu pakutud kahe variandi vahel.

"Andes oma lapsele valikud, rahuldad sa nende kontrollivajadust," kinnitab inimarenguprofessor Angie T. Cranor Põhja-Carolina ülikoolist.

Kasuta tegusõnu, mitte nimisõnu

Hiljutises uuringus, mis avaldati ajakirjas Child Development, toodi välja, et lapsed kalduvad kuulama enam vanemaid, kui nad kasutavad rääkides tegusõnu, mitte nimisõnu, rääkides tegevustest. Kasutades verbe nagu lugema, joonistama, aitama jne, selle asemel, et rääkida temaga, kui hea abiline, kunstnik või lugeja ta on, tekitad sa selle uuringu kohaselt temas vähem soovi vastu hakata.

"Ole mu hea väike abiline ja mine..." vs "Kas sa palun aitaksid tuua.."

Lastel on vahel kiire ka sooviga suureks saada. Andes neile eakohaseid kodutöid, on nad ka leplikumad ja ütlevad väiksema tõenäosusega "ei" ka edaspidi. Ja ära unusta tunnustada nende pingutust - motiveeri neid jätkama enda aitamist ja kõik võidavad.

Väikelapse kasvatamine võib olla paras väljakutse, ent armastava suhtumisega kõige eeltoodu juures saad sa pöörata vähemalt mõned ei-d kindlasti nõustumisteks. Pea meeles: sina oled küll vanem, aga pead ka austama lapse vajadust katsetada vastavastatud piiridega.

Allikas: smartparenting.com

Jaga
Kommentaarid