Armastus ja pere

Benton tuli Eestisse 1997. aasta kevadel. Õnnetundega, et saab olla koos oma tüdruksõbra Marisega. “Viiesaja dollariga taskus alustasime ühist elu nullist. Eesti tantsijatega sõlmitud sidemete abil hakkasin tegutsema Eesti turul, hoides alal ka välismaiseid kontakte. Me töötasime Marisega koos, see oli hea kombinatsioon. Tema perekonna toetus oli meile suureks abiks. Pärast paari aastat oma elu ülesehitamist õnnistati meid Sissi sünniga. See muutis kõike, sest nüüd said meist lapsevanemad. Mõne aja pärast kuulsin suurepärast uudist: Maris ootas meie teist tütart. Olime perekond. Fantastiline viis aastatuhandet alustada,” meenutab Benton.

50. aastaselt tuli 2001. aasta tema jaoks suurte ootustega – oldi teel Eurovisioonile Kopenhaagenisse, Marisega abielluti, sama aasta augustis sündis Lisa ja 2001. aasta lõpuks oli mehest saanud Universal Swedeni artist.

“Me jätkasime oma elu sisseseadmist, saime viimaks oma maja kenas kohas, kus elame praegugi. See on osaliselt metsaga ümbritsetud ning merele lähedal,” kirjeldab Benton. “Mu mõlemad tütred on nüüd juba täiskasvanud ja esinevad sageli koos minuga. Üks neist on tantsija, kes ka laulab ja teine on andeist tulvil: meigikunstnik, laulja, laulukirjutaja, maalija ja disainer. Mõlemad elavad endiselt meie kodus. Julgen tunnistada, et peamiseks Eestisse tuleku põhjuseks pean oma pereelu sisseseadmist.”

Kõik on sinu enda teha

Benton tõdeb, et kui su lühikeses elus on nii palju erinevaid kogemusi, siis tead, et nii hea kui halb võib sinuga juhtuda kõigest silmapilgu jooksul. Sa võid jõuda paljude mägede tippu ja samamoodi kuristikku langeda. Sa võid kaotada kõige lähedasemaid ja leida palju uusi sõpru.

“Ent aina kinnitan üht tähtsat tõdemust: ela igas hetkes, sest elus olemata pole millelgi tähtsust. See on and, mille saad sündides – mida sellega teed, on juba su enda asi,” annab ta edasi. “Kuidas suureks kasvada, mida oma eluga ette võtta, millest end mõjutada lasta ja millest mitte – see kõik on su enda teha. Kui tahad – võid ennast teostada või hoopiski antud eluaastad ära raisata. Kuid üks on kindel, mu sõber – ela väärikalt! Ole hea iseenda ja teiste vastu. Ela suurepärast elu, sest mis kord läbi saab, saab läbi just sellisena nagu oled selle ise loonud.”

Benton leiab, et elus on miljoneid pisiasju, mille üle iga päev rõõmustada ja millest õnne leida. Näiteks see, kui ärkad kargel värskel hommikul ja kuuled linnulaulu, või on selleks küla laste naerurõkked kostmas lasteaiast, mis asub üle tee, või kui näed oma naist tulemas su kõrvale, et sinule toetuda, või kui tütred oma tubadest teise korruse trepist alla astuvad, sind embavad ja teremusi annavad. “Ma võiksin selliseid säravaid pisiasju, mis elu elamisväärseks muudavad, loetleda lõputult,” selgitab Benton, et pisiasjad tähendavad talle palju, need on olulised detailid, mis suurt pilti hoiavad.

Armastus aga on tema jaoks tunne teise inimese vastu, mis täidab su meele, südame ja hinge rahuldusega, kui näed ja kuuled seda inimest ning saad temaga koos olla. “Enamasti ei oska sa seda tunnet lahti seletada, ega oska seda ka peatada,” tõdeb ta.

Õnnelikuimad hetked on perega

Ka oma õnnelikemaks ja tähtsamateks hetkedeks peab ta neid, mil näeb ja kuuleb oma perekonda üheskoos naerdes hästi aega veetmas. “Tajun kogu oma olemusega, et just sel hetkel on neil kõik olemas, miski ei piira kedagi, koos lihtsalt tuntakse elust rõõmu ja siis tunnen seda ka mina. Just seepärast haaran alati kinni võimalusest koos terve perega puhata või kasvõi paariks päevaks kuhugi sõita. Koosolemine tähendab palju,” on ta kindel.

Bentonil on neli last, kes tema sõnul on kõik omamoodi erinevad, kuid on üks asi, mida ta on neilt õppinud – et ühtsus tähendab väga palju. See on tähtsaim õppetund, kui saad koos aega veeta ja oma elu nendega jagada, neid kuulata ja neile näidata, et me armastame üksteist.

Millised tarkusesõnad selle õppetunniga kaasa anda? “Mitte alla anda, ükskõik, mida elu sulle ka ei saadaks! Tõuse alati jalule. Pea meeles, et sul on elus eesmärk ja see eesmärk on jõuda sinna, kuhu kavatsesid. Sa ei saavuta edu iial, kui norutad või lubad teistel end alla suruda. Tõuse, usu õnnestumisse, iseendasse ja mine edu poole,” soovitab ta.

Kõiki mäletusi lastega peab Benton suurepäraseks. “Kui peaksin tõesti valima parimad kummagagi seoses, siis vastaksin kindlalt – nende sünnihetked. Näha, kuidas lapsed ilmale tulevad, märgata ja meelde jätta nende elu esimesi hetki, hoida neid esimest korda, kui nad su sõrme pigistavad ja silmad avavad,” räägib ta. “Minu jaoks pole võimsamaid ega kaunimaid mälestusi. Soovin südamest, et iga isa saaks oma lapse sündi näha. See muudaks me maailma paremaks. Koos oma kaasaga annate elu sellele kaunile väikesele olendile, näete teda suureks kasvamas, hoolitsete tema eest ja nii edasi. See on imeline.”

Dave Bentoni viis soovitust oma tütardele, et nende elu kulgeks hästi:

• Ole hea teiste vastu, et nad oleksid head ka sinu vastu.
• Ole iseenda suhtes aus – tea, mida suudad ja mida mitte.
• Usu endasse, püstita eesmärk, milleni tahad jõuda.
• Ära lepi sellega, kui keegi püüab sind su valitud teelt kõrvale kallutada.
• Ja viimaks: otsusta ja vii see otsus ellu.

Jaga
Kommentaarid