Jah, me ei saa ette ennustada, milliseks kujuneb rasedus, sünnitus või sünnitusjärgne aeg. Ei ole võimalik kindlalt teada, kuidas sujub beebi toitmine ja nii tema, kui ka enda vajaduste eest hoolitsemine. Kas öösiti magab kogu pere magusat und või kujuneb tavaks hoopis öiste linnatulede vahel ringi sõitmine, makist kostumas rahustav merekohin, et maimuke lõpuks ometigi uinuks.

Sünnitus ei tähenda vaid lapse saamist. Kui sünnib beebi, sünnivad ka ema ja isa – uus perekond. On loomulik, et meie elus võib valitseda peale seda omamoodi kaos koos killukese või siis hoopis suurema kamaka hirmuga. Sest muutus ei toimu kunagi läbi turvalise ja tuttava mugavustsooni. Aga et sellel uuel teekonnal täiesti ummikusse ei jookseks, tasub partneriga juba enne beebi sündi teatud teemadel vestelda ja ette valmistuda, et see üleminek võimalikult sujuv oleks.

1. Kas ja kuidas sünnituseks valmistuda?

Keskmiselt sünnib terves maailmas iga päev 385 000 beebit. Abiellutakse iga päev umbes 115 000 korda. Neist mõlemat juhtub mehe ja naise elus üksikud korrad ning mõlemad on olulised, erilised ja elumuutvad kogemused, mis talletuvad hinge kogu eluks.

Ometigi on aga millegi pärast nii, et pulmade jaoks me valmistume vägagi detailselt ja panustame sellesse oma aega ja raha, kuid sünnitus seejuures on lihtsalt üks päev, mis tuleb kuidagi üle elada. Abielluda saame me üha uuesti ja uuesti, aga oma last sünnitada vaid korra.
Mõlema sündmuse juures on nii naise kui ka mehe jaoks oluline, kus, kuidas ja kellega see toimub. On suurem tõenäosus, et kõik läheb plaanipäraselt, kui juba lapseootuse ajal hakata valmistuma nii füüsiliselt kui ka vaimselt beebi tulekuks.

Kui koos mehega käia perekooliloengutes või doula juures, tunneb naine end rohkem toetatult ja ta saab juba raseduse ajal jagada vastutust uue elu ees ning mees saab tunda end olulisemana ning rohkem kaasatuna. Mõlemad mõistavad sünnituse protsessi paremini ja on enesekindlamad nii sünnitusel kui ka uhiuue beebiga.

2. Milline on partneri roll sünnitusel?

Keda vajab naine sünnitusel enda kõrvale? On tohutult oluline, et sünnitav naine end turvaliselt, enesekindlalt ja vabalt tunneks. See on aluseks positiivsele sünnikogemusele.

Kui naine soovib, et lapse isa oleks temaga sünnituse ajal koos, võiks enne arutada, mis on naise ootused oma mehele? Läbi sünnituseks ettevalmistuse on võimalik naisel paremini kaardistada enda ootusi ja hirme ning jagada neid ka partneriga, et tema oskaks parimal võimalikul moel oma naist ja sündivat beebit toetada.

Kas partner julgustab oma sõnadega sünnitusel naist või vajab naine hoopis oma mehe toetavat puudutust? Kas lapse isa soovib suhelda ämmaemandaga ning aitab järgida sünnitusplaani? Kuidas partner end sünnitusel näeb?

3. Ootused teineteisele lapsevanemana?

Partneriga suhtes olles kujunevad ajajooksul välja kindlad reeglid ja süsteemid, kuidas see ühine elu toimib. Naine teab, et tema teeb tolmuimejaga ning mees teab, et tema peseb põrandad. On toimiv koostöö. Kuid peale lapse sündi muutub elu ning muutuvad ka suhe ning reeglid.
Et ära hoida lapsevanemana läbipõlemist ning suuremaid tülisid, tasub juba enne beebi sündi partneriga rääkida, millised on teie oskused, maailmavaated ja ootused teine-teisele. Tihtipeale on meie peas olemas kujutluspilt, kuidas koos oma partneriga lapsevanemad oleme. Aga kui sellest avameelselt ei räägi, ei pruugi partneril nendest ootustest õrna aimugi olla ja illusiooni purunemine võib valu ja pingeid suhtesse tuua.

Juba enne lapse sündi on hea omavahel arutada, kes jääb beebiga koduseks, kuidas on teil mõlemal võimalik end vahel välja magada, millised on beebi unerutiinid, kes tegeleb söögitegemise ja koristamisega jne?

4. Milline on teie tugivõrgustik?

Ütlus:”On vaja tervet küla, et kasvatada last.” ei tule õhust. Veel hiljaaegu elas mitu põlvkonda koos, kus värske pere abistamiseks oli palju rohkem abikäsi, kui seda on nüüd. On tavaline, et tänapäeval vanavanemad käivad veel tööl või elavad üldse teises linnas ja seetõttu jäävad uued vanemad oma murede ja raskustega üksi nelja seina vahele.

Paljudele on ka läbi sotsiaalmeedia jäänud mulje, justkui kõik teised saaksid oma lapse kasvatamise, kodu koristamise, hobide ja ilusa ning eeskujuliku pereeluga palju paremini hakkama. Ja see on suur stressiallikas, mis võiks olemata olla.

Selle asemel, et end võrrelda teiste vanematega, õigemini siis selle kõige ideaalsema 5%-ga, mis sotsiaalmeediast näha on, võiks hoopis mõelda, kuidas enda jaoks seda teekonda pehmemaks muuta. Kelle poole saan pöörduda küsimuste ja muredega raseduse ajal? Kes kuulab, normaliseerib ja toetab peale sünnitust? Kes aitab vahel last hoida, et partneriga kaua oodatud romantilisele kohtinugle sõita või lihtsalt üksi spasse rahu ja vaikust nautima minna? Kes toob uksetaha sooja ja maitsvat toitu? Kelle poole saab mees pöörduda, kui tunneb end täiesti ummikus olevana ja kelle poole naine, kui süümepiinad emana on võimust võtnud?

5. Kuidas ära tunda, et kumbki vanematest vajab abi?

On täiesti loomulik, et peale beebi sündi on naisel tunne, et ta on end ära kaotanud. Ta võib kogeda üksildust ja lõksus olemist. Kõik need rasked tunded ei pruugi vähendada armastust lapse vastu. Saab samaaegselt olla kõrvuni armunud oma beebisse, kui ka leinata oma endist elu.

Peale sünnitust kogevad enamik naisi baby blues nimelist meeleolukõikumist. See algab mõned päevad peale sünnitust ja kestab kuni kaks nädalat. Selle aja sees võib naine kogeda erinevaid emotsioone väga intensiivselt ja seletamatult. Aga kui on näha, et ajamöödudes olukord süveneb, mitte ei muutu paremaks, tasub pöörduda professionaalse abi poole, et ei kujuneks välja sünnitusjärgset depressiooni. Näiteks raseduskriisinõustaja, doula, terapeudi, psühholoogi või mõne muu endale sobiva ja usaldusväärse inimese poole.

Ka mehed võivad kogeda sünnitusjärgset depressiooni. Need on teemad, millest kindlasti vestelda juba enne beebi sündi, et osata märgata, kui partner vajab abi.

Tahad rohkem teada?

On palju muutusi, tundeid, küsimusi ja ootamatusi värske lapsevanemana. Kõike ei ole võimalik ette teada ja see teeb selle teekonna ka omamoodi põnevaks. Küll aga on võimalik teadlikult ettevalmistuda ja võtta enda kätte vastutus, mitte jääda lootma juhusele, et küll kõik laabub.

Kõik need teemad ja veel palju enamat on Gertrud hoole ja armastusega põiminud Taskudoula kaartidesse. Need on professionaalsed kaardid, mis aitavad valmistuda lapse sünniks ja lapsevanemaks olemiseks, et see teekond oleks võimalikult pehme. "Olen loonud kaks erinevat 60 kaardiga kaardipakki – üks pakk on beebiootel naistele raseduse- ja sünnituse teemadel ning teine kaardipakk juba sünnitanud naistele, kust saab infot sünnitusjärgse aja ning beebide kohta."

Gertrud selgitab, et Taskudoula abil saab siseneda põnevatesse vestlustesse iseenda või oma partneriga ning avastada, mis tegelikult sünnitust mõjutab. Taskudoula lapsevanemluse pakist leiad kaardid, mis aitavad Sul toime tulla uute katsumuste, küsimuste ja tunnetega, mis pisikese beebiga tekivad. "Olgu see Su esimene või juba mitmes kord emaks saada, kindlasti leiad Taskudoula kaardipakkidest midagi, mis Sind sel erilisel ning elumuutval teekonnal inspireerib, toetab ja julgustab."

Taskudoula projekt on Hooandjas üleval kuni 22. detsembrini. Et Taskudoula kaardid ka päriselt sünniksid, vajab ta toetust! Anna enda panus https://www.hooandja.ee/projekt/taskudoula.

Jaga
Kommentaarid